Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 018)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Možná ne tak hypnotizující jako APOKALYPSA, ale pořád velice dobré. Stone si vzal do parády jeden z nejprovařenějších problémů Vietnamu a vystavěl kolem něho příběh nováčka (vynikající Charlie Sheen), který pln idealismu přichází do tohohle pekla. To na čem ČETA stojí jsou úchvatné záběry, prvotřídní akce a herecké výkony všech zůčastněných. Za zmínku kromě Cheena rozhodně stojí špičkový Willem Dafoe a lehce zvrácný Tom Berenger. Dokonce se tady v jedné ze svých prvních rolí mihne Johnny Depp, tak ho neprošvihněte. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

PLATOON patří mezi vrchol válečného filmu. Dokáže přes svou drastickou a intenzivní atmosféru diváka vnitřně zdrtit. Divák pochopí, jak byla válka špatná, co dokáže s člověkem udělat. Ve válce nebojuje voják s nepřítelem, ale se sebou samým. PLATOON mě vnitřně zasáhl více než APOKALYPSA, která přes svou minutáž skrývá daleko více, než chce nabídnout. Ano při natáčení si F/F Coppola prošel opravdovým peklem a půjde za to do nebe, ale PLATOON krystalizuje duši vojáka a silně zasáhne jeho diváka. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Za poselství a vyznění si to tu čtvrtou hvězdu utrhne, ale jinak se mi to na tak ceněný film zdálo moc černobílé, předem dané a až primitivně zaujaté. Svědomí Ameriky Oliver Stone ale udělal dobře, že tenhle film natočil - má co říct a říká to, i když by to teda mohl a měl říkat lépe. S Full Metal Jacket nebo Apokalypsou to ale nejde srovnávat. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tato povinná kukba je sondou do doby, kdy ještě klucká četovali na čerstvém vzduchu, místo na fuckbooku, Američan měl přechodnou chvilku sebezpytování a Charlie vlastnil v nose několik, prozatím chemicky nespálených, čichových buněk. Jak jsem již psal - odvedenci si mezi sebou ve volné přírodě vesele četují, občas čekují Indočíńany, nejsou-li náhodou Čínoindy, pohulují konopnou smyčku a baví se lovem na zvěř plís-nou. Kromě jiných superlativ, kterými bych mohl potřísnit monitor, stojí za vyzdvihnutí vynikající běžec Defoe. - Celé to je taková pěkná procházka po Ho Či Minově zahrádce. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dílo Olivera Stonea a nejlepší film o Vietnamu. A asi nejkomplexnější - šílenost války tu místy dosahuje surrealistického (neskutečného) pocitu (závěrečný útok), zároveň se film v jiných scénách natolik drží reality, až je z toho divákovi zle - podobně jako u Ryana si po tomto filmu nepůjdou hrát kluci na válku. Zvěrstva zde dělají obě strany (není to tak patriotistické jako Rambo 2 ani sebemrskačské jako Oběti války). Charlie tu podává patrně svůj nejlepší výkon, ovšem vrcholem jsou Tom Berenger a hlavně Willem Dafoe. Hudbu sice skládal Georges Delerue, kterého miluju, ale většina té překrásné smutné hudby je z klasiky: Samuel Barbar - adagio pro smyčce. Film získal Oscara za film, režii, střih a zvuk. Nominace obdržel za scénář (též Stone), kameru a pro Berengera a Dafoeho ve vedlejších rolích (tehdy to v této kategorii vyhrál Michael Caine za Hanu a její sestry). ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • Herci a štáb dorazili na Filipíny počátkem roku 1986, téměř současně se začátkem revoluce EDSA, která svrhla prezidenta Ferdinanda Marcose. Jeden nebo dva dny po příletu do Manily se Willem Dafoe (Elias) údajně probudil a v ulicích Manily uviděl skupinky tanků. (džanik)
  • Běžní vojáci jsou ozbrojeni puškou M-16A1 rifle, pouze seržant Elias (Willem Dafoe) a štábní seržant Barnes (Tom Berenger) mají M-16A2. Verze A1 pálí plnou dávkou a vojáci tak plýtvají střelivem, zatímco pozdější verze A2 tento problém řešila možností přepnout zbraň do režimu krátkých dávek o třech nábojích. (Beer Ceps)
  • Film byl ve Vietnamu zakázaný kvůli jeho zobrazení Vietnamců. (džanik)

Reklama

Reklama