Reklama

Reklama

Dámský gambit

(seriál)
  • USA The Queen's Gambit
Trailer 2
USA, 2020, 6 h 35 min (Minutáž: 46–68 min)

Režie:

Scott Frank

Předloha:

Walter Tevis (kniha)

Scénář:

Scott Frank

Kamera:

Steven Meizler

Hrají:

Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Harry Melling, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Marcin Dorociński, Isla Johnston, Chloe Pirrie (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (615)

Marius 

všechny recenze uživatele

Tak sa najprv ukľudníme. Seriál je vonku tri týždne a už sa stihol dostať do prvej dvadsiatky?! Znamená to, že je naozaj natoľko kvalitný alebo že je aktuálnou módou, ktorú nahradí opäť niečo iné a budeme tu mať tonu práve-je-to-in-geniality každý mesiac? Za mňa skôr to druhé, pretože QG si ide tou najklasickejšou šablónou športovej drámy o geniálnom talente s vnútornými démonmi, ktorých musí poraziť, aby sa dostal na vrchol. Že Beth láme súperov ako slamu a len jej archnemesis ju dokáže poraziť v zásade nie je nič zaujímavé. Zaujímavé na QG sú úplne iné veci. Napríklad, že 1) to nie je seriál o šachu (o tom sa tu dozviete fakt málo) ale o šachistoch a ich vášni k hre (čo je koncept mimochodom veľmi podobný Wongovmu Grandmasterovi) 2) je úžasným spôsobom apolitický a ideologicky neutrálny; vysmieva sa tak z kresťanskej nenávisti voči ateizmu ako aj z antisovietskej (dnes antiruskej) paranoje Američanov 3) archnemesis Borgov (a vôbec všetci šachisti) nie je žiadny šablónovo neférový hráč ale noblesne chladný férový počítač 4) je tu v tejto úlohe výborná Anna Taylor Joy 5) na seriál to má jedinečnú réžiu, svietenie a kameru a 6) bod číslo 5 ešte podtrhuje a to zdôrazňujem naprosto monštrózne geniálny color grading a farebná harmónia scén. Len kvôli tomu bude mať u mňa 5 hviezd ale nemôžem nevidieť, ako počnúc príchodom Townesa do Moskvy seriál tvorcovia úplne šablónovo zabili starostlivými medvedíkmi na druhom konci telefónu. Trochu mi to vynahradila posledná scéna prechádzky po Moskve (tá je bezpochyby geniálna a až ňou sa Beth stala Grandmasterom) ale bude to len na 9/10 ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že někdo dokáže natočit seriál, kde se většinu času hrají šachy a udělat to tak neuvěřitelně vzrušující, napínavé a velice emotivní. Všech 7 dílů nemá žádnou slabší chvilku, je to neuvěřitelné dobře napsané, po konci každého dílu jsem byla smutná, že díl skončil. Anya Taylor-Joy naprosto perfektní. Opravdu doporučuji, jedna z nejlepších věcí, kterou jsem letos viděla. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Od minisérie The Queen's Gambit z dílen Netflixu jsem neočekával vůbec nic, avšak ve finále mě počin režisérů Scotta Franka a Allana Scotta zcela pohltil a ohromil. Šachy jdou totiž po celý můj život tak nějak mimo mou osobu, tudíž jsem byl vážně hodně překvapený, jak dynamicky lze tuto hru nasnímat a podávat. Za zmínku stojí samozřejmě také precizní scénář, jež nezakalenou optikou nahlíží na vývoj hlavní hrdinky, její rozhodnutí a životní kroky, což jde samozřejmě ruku v ruce s velmi podařeným castingem. Anya-Taylor Joy je totiž v roli perfektně napsané Beth Harmon jednoduše fenomenální, takže Vám tato silná ženská postava nepřijde tak extrémně invazivní jako podobně laděné charaktery v jiných seriálech či filmech. Její Beth zkrátka do celého tohoto konceptu zapadne s noblesou sobě vlastní, pročež si můžete užít nádherně a dramaticky nasnímané jak životní, tak i šachové zápasy či pohledy do očí při přemýšlením nad dalším tahem. Pokud tedy nemáte čas na nějaký nekonečný seriál, určitě zkuste tuto minisérii. Nejenže Vám velmi rychle uteče, ale také si budete užívat každou minutu tohoto vydařeného díla. Tvůrci zkrátka stvořili něco, o čem se ještě hodně dlouhou dobu bude mluvit, A to nejen díky užitým ingrediencím tvořících tuto podívanou, ale převážně díky tomu, že k šachům určitě přivede hromadu nových a zapálených lidí. Výborná práce! (Netflix) „It takes a strong woman to stay by herself, in a world where people will settle for anything just to say they have something.“ ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nová miniséria z Netflixu "The Queen's Gambit" rýchlo spadla do môjho radaru. Mám rád šachy, mám rád Anyu Taylor-Joy a pôsobilo to ako niečo zaujímavé. Takže akonáhle to vyšlo, čekli sme to spolu s manželkou a môžem povedať, že sklamaní sme neostali. Na druhú stranu sa ale nemôžem ubrániť pocitu, že to mohlo dopadnúť predsa len o niečo lepšie a silnejšie. Ale k tomu prídeme. Čo funguje? V prvom rade Taylor-Joy. Bola excelentne zvolená a veril som jej asi úplne všetky momentky. Mám pocit, že dievča si buduje celkom silnú kariéru a som zvedavý, kde ju uvidím nabudúce. No rovnako je aj obklopená skvelými ľuďmi. Harry Melling je výborný, Thomas Brodie-Sangster je tiež skvelý. Plus obaja zohrajú v Bethinom živote celkom dobrú a zaujímavú rolu. A potom sú tu postavy, ktoré som asi chcel vidieť viac. Bill Camp ako pán Shaibel, ktorý naučí Beth hrať šachy si zaslúžil trošku väčšiu rolu. Minimálne som mal pocit, že na neho Beth nemala tak rýchlo zabudnúť. Neviem či by to síce spravilo záverečnú momentku tak silnú, no myslím si, že áno. Marielle Heller je takisto úžasná a trošku som dúfal, že sa o jej postave dozvieme trošku viac. Myslím si, že Alma si to zaslúžila. A potom je tu aj Moses Ingram. Dúfam, že to nie je jej posledná rola, lebo to priateľstvo tu veľmi dobre zachytila. Príbeh je podľa mňa zaujímavý a tým, že sa sústredíme len na Beth, robí to trošku ten seriál osobnejší a v tomto asi aj zaujímavejší, než keby sme sa venovali všetkým naokolo. A potom musím povedať, že efekty hrania šachov na strope ma vždy veľmi bavil. Tie efekty sú skvelé. Seriál však narazí v pár bodoch. V prvom rade to postupne začne byť viac a viac predvídateľné. Kým na začiatku neviete kam to celé pôjde, tak postupne to už bude veľmi jednoduché a budete vedieť, ako budú scénky pokračovať. Seriál si nechá pár prekvapení, no nie je ich tak veľa, aby som nevedel odhadnúť väčšinu toho čo sa bude diať. A jednotlivé epizódy to potom vie spomaliť. Je tu pár epizód, kde sa toho veľa zaujímavého neudeje, no ako celok sa stále venujeme skvelej protagonistke. Ako som už povedal, chcel som, aby mali niektoré postavy väčšiu rolu a možno sme mohli mať časti v sirotinci trošku dlhšie. Lebo boli veľmi zaujímavé. Veľmi však rating posúvajú vyššie aj niektoré malé momentky, ktoré si však veľmi dobre zapamätám. Takže ako celok som s touto minisériou spokojný. Hodnotenie: A- ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Už nejakú dobu top seriál na Netflixe. Nemusí vás baviť šach a v podstate je jedno či ste vôbec niekedy hrali. Je takmer isté, že si vás táto miniséria získa. Pustil som sa do neho s veľkou radosťou pretože som vedel, že je to miniséria, čiže žiadne naťahovanie, žiadne ďalšie sľubované série , jednoducho jeden príbeh - max. sústredenie na jednu tému. Samozrejme film nie je len o šachu, to by asi bola nuda. tvorcovia jednoznačne vytlačili z námetu čo sa dalo, u mňa max. spokojnosť. Spokojnosť s hereckým obsadením, réžiou i hudbou, jednoducho ma to dokonale vtiahlo. Príbeh začína v sirotčinci , scéna s návykovými tabletkami nemá chybu. Dej plynie viac menej chronologicky, ale občas sa vrátime v čase. Atmosféra 50-60-tych rokov je výborná, vzťahy sú vykreslené pútavo a hlavná prestaviteľka si určite poriadne nakopla kariéru. Užíval som si scény v sirotčinci, i prvé partie šachu v pivnici so správcom. Na nadávke "cocsucker" som sa dobre bavil. Niekedy to tak z detí vypadne, slovo, ktorému vôbec nerozumejú...Scéna návratu do sirotčinca po rokoch ma dojala na čom mala zásluhu i dobre zvolená atmosferická hudba. Čo dodať? Jednoznačne plný počet a môžem iba doporučiť. 100%. ()

Galerie (180)

Zajímavosti (27)

  • Seriál je věnován památce Iepeho Rubingha (17. 8. 1974 - 8. 5. 2020), zakladatele a velkého podporovatele chess boxingu (šachboxu). (oli009)
  • Príbeh je natočený podľa románu Waltera Tevisa z roku 1983 a na scenári sa pracovalo už od 90. rokov. Tiež sa ukázalo, že zosnulý herec Heath Ledger sa veľmi zaujímal o tento scenár. Allan Scott pre The Independent v marci 2008, len pár týždňov po Ledgerovej smrti, povedal, že s ním pracoval na filmovej verzii, ktorú chcel Ledger sám režírovať a do úlohy hlavnej protagonistky chcel obsadiť herečku Ellen Page. (pucino)
  • Překlad českého názvu epizody Odročení je chybný. Dle platného překladu pravidel FIDE se česky jedná o přerušení partie, nikoli odročení. (Lvísrdce)

Související novinky

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

30.01.2022

Minisérie Dámský gambit se stala jedním z největších hitů Netflixu, zvedla zájem o šachy a představila světu inspirativní postavu geniální mladé šachistky. Příběh s jasným feministickým laděním se… (více)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (více)

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

06.03.2021

Včera proběhl 10. ročník předávání Mezinárodních cen AACTA, které uděluje Australská akademie filmových a televizních umění. Snaží se tak ocenit význačné tvůrce a jejich díla z uplynulého roku, bez… (více)

Byly uděleny Zlaté glóby

Byly uděleny Zlaté glóby

01.03.2021

V noci z neděle na pondělí proběhl 78. ročník udílení cen Zlatý glóbus a celý ceremoniál se z důvodu pandemie odehrával ve velmi úsporném duchu s minimem přítomných diváků a ze dvou lokací najednou.… (více)

Reklama

Reklama