Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

predators 

všechny recenze uživatele

Kouzelná Petra Černocká, které se v našem světě natolik zalíbí, že se rozhodne v něm zůstat. Tak trochu blázen, nemyslíte? :-) Jenže, když poznáte, co je to mít rád, jdou všechna kouzla stranou. Zajímavosti: Po oddělení hlavy Janu Hrušínskému se vyskytly menší komplikace, proto jeho tělo dostalo na čas hlavu Napoleona a jeho pravá hlava tak mohla stát na nemocničním stolku. :-) 70% ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček v Dívce na koštěti předvedl neskonale výborný cit pro umné načasování obrazu a hudby, čemuž i vydatně pomohla titulní píseň od Petry Černocké. To, že Vorlíčkovým trademarkem je jistá dávka bláznivost, jsem si již zvykl, ale zde jí bylo přesně o něco víc, než bylo vhodné. Jinak herci včetně filmového světa byly doslova kouzelní... ()

Reklama

Adman 

všechny recenze uživatele

Pohodová česká pohádka, ve které za použití jednoduchých perspektivních a podobných triků vidíme jaké úrovně dosahuje naše česká kinematografie Václava Vorlíčka... Saxana na pohled pěkná dívka umí čarovat podle kihy: Lexikon čar a kouzel, a za pomoci kouzel se dostává do situací šťastných i nešťastncých... Konec je zpracovaný velmi pěkně a nikoliv nějak tuctově. Klasická main theme je chytlavá až to není hezké ;) : Sa-xá-nóóó ... v knihách , vázaných v kůži, Sa-xá-nóóó ... kouzel je na tisíc. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo na tomto filme mne nesedela bola Saxana. Tá herečka s baranicou. Ale inak všetko super, vrátane starých, očividne technicky nedokonalých trikov, ktoré sa v tej záplave zábavy ľahko tolerujú. A keď si človek porovná túto pôvodnú verziu s novodobou, tak si len smutne povzdychne, že kedysi sa tie filmy dokázali robiť kvalitne. Zaujímavé tiež bolo, že Saxanin otec bol netopier, no aj tak nepreniesol covid. Čiže určite nebol z Číny. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších moderních pohádek - a možná vůbec nejlepší - na jejíž pokračování bych raději zapomenul. Skvělý fantasy příběh, který kombinuje tradiční pohádkové postavy v jednom světě - ano, spojitost s "Arabelou" se dá trochu tušit - a navíc jsou zde samí skvělí herci. Neskutečně dobrý výběr pro jednotlivé role, je v podstatě jedno, jakou si vyberete. Navíc je zde ten nádherný soundtrack. Titulní píseň si sem tam zpívám, protože je prostě nakažlivá. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • Zatiaľ čo dvojici filmových lotrov, Janovi Krausovi (Miky Rousek)  a Vlastimilovi Zavřelovi (Adámek), sa v súkromí aj pracovne darilo, ich tretí parťák z filmu Michal Hejný (Bujnoch) skončil tragicky. "Vždy to bol rebel a problémový typ," prezradil českým médiám Zavřel, ktorý s ním chodil do prvého a druhého ročníka na konzervatóriu. Po ňom Hejný zložil úspešne skúšky na DAMU, lenže pre zlú dochádzku a neustále vyčíňania (raz strhol výťah) školu nedokončil. Nakoniec odišiel skúsiť šťastie do Hollywoodu, odkiaľ sa už nevrátil. Bol homosexuál, v Amerike dostal AIDS a zomrel. (WalterIK7)
  • Když se Saxana (Petra Černocká) poprvé dostává do světa lidí a při proměně v sovu postupuje podle návodu z knihy, začíná tím, že zkříží ruce ve výši očí. Když se pak vrátí pro Lexikon kouzel a utíká s ním zpět do světa lidí, už při proměně toto nedělá. (Honzyg)
  • Trik, ako si Honza Bláha (Jan Hrušínský) dá dole z tela prútený kôš a na chvíľu sa ocitne telo bez hlavy, sa natáčal pomocou triku tak, že za hercom bola v pozadí knihovňa s knižkami a priestor bol schválne tak členený, aby nebolo vidieť, že sa v určitý moment vyrezal štvorec. (Raccoon.city)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama