Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

Nach 

všechny recenze uživatele

Klasika Václava Vorlíčka, která je po dějové i efektové stránce mnohem efektivnější, než o 30 let později natočená kravina Saxána. Dodnes tleskám hercům v hlavních i vedlejších rolích, kameramanovi, efektům, režii i scénáristům. Prostě správná pohádková komedie v níž chybí jen to, aby Kryštof Kolumbus přijel lodí vodovodem. 80% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Další z absolutních trikových a scenáristických diktátů trojice Novotný, Vorlíček, Macourek. Jeden z filmů, který lze promítat jako učební pomůcku na všech filmových školách po celém světě. Takhle se to dělá. Bez zbytečného digitálního divadélka. Výborné obsazení, ve kterém lze najít i dva vynikající šedesátkové neherce, Josefu Pechlátovou a Pepu Kolbla. Vše završuje skvělý humor. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

"Vy jste moje sestra? To je váš tatínek taky netopýr, že jo?" Pohádková klasika, která se gagy a hláškami vyrovná našim nejlepším komediím. Hlavními hvězdami jsou samozřejmě sympaťanda Černocká a roztomilý truhlík Hrušínský, ale i v menších rolích září kvalitní herci. Vorlíček si filmem o Saxaně zkrátka krásně připravil půdu pro kultovní a ještě propracovanější seriál "Arabela". ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo na tomto filme mne nesedela bola Saxana. Tá herečka s baranicou. Ale inak všetko super, vrátane starých, očividne technicky nedokonalých trikov, ktoré sa v tej záplave zábavy ľahko tolerujú. A keď si človek porovná túto pôvodnú verziu s novodobou, tak si len smutne povzdychne, že kedysi sa tie filmy dokázali robiť kvalitne. Zaujímavé tiež bolo, že Saxanin otec bol netopier, no aj tak nepreniesol covid. Čiže určite nebol z Číny. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (70)

  • Poté, co kluci přejíždějí ve Fiatu přes přejezd, se v levé dolní části obrazovky objeví stín mikrofonu, který po dialogu policistů zase zmizí. (Mr.Hudson)
  • Václav Vorlíček a Miloš Macourek o mnoho let později pro časopis Premiere v žertu "vzpomínali" (těžko říct, komu z nich slova patří): "Už je to pár let, co nás navštívila jedna mladá dáma z Anglie (jmenovala se Joanne Rowlingová), že chce napsat knížku o mladých čarodějnicích a čarodějích a jestli si může vypůjčit jméno Saxana. Navrhli jsme jí, aby pro změnu udělala hlavním hrdinou chlapce, a ona nás opravdu poslechla. Čímž nám udělala radost." (NIRO)
  • Scéna, v níž Saxana (Petra Černocká) kouzlem prodlužuje svou ruku, se natáčela jednoduchým trikem. Na zemi ležel, dle slov režiséra, vždy jakýsi baleťák, který byl pečlivě schovaný tak, aby nebyl v záběru vidět. Ten svou ruku jen ladným pohybem natahoval před sebe po zemi. Petra Černocká měla za úkol v záběru dělat svou rukou jen takový pohyb, aby to vypadalo, že ruka na zemi opravdu patří k jejímu tělu. (Lynette)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama