Reklama

Reklama

Kdo chce zabít Jessii?

  • USA Who Wants to Kill Jessie?
TV spot
Československo, 1966, 81 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska, Ilja Racek, Valtr Taub, Bedřich Prokoš, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Co všechno se může stát, když ráno potkáte svůj sen, vypráví česká filmová komedie režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Beránkovi, oba docenti, kteří pracují na vědeckých objevech. Paní Beránková se zabývá somniologií – hledá prostředek, který by ovlivňoval lidské sny. Docent Beránek se zase snaží vynalézt přístroj obrovské fyzické síly. Od chvíle, kdy se mu do rukou dostanou komiksové sešity, se všechno změní. Kvůli neprověřenému preparátu jeho manželky oživnou tři komiksové postavy z Beránkova snu – krásná Jessie, superman a pistolník. Začíná velká dobrodružná honička… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nevšední komedie z tuzemské produkce, která může nabídnout jak originální sci-fi námět, tak pohled na neskutečně nádhernou Olgu Schoberovou. Slovy se zde moc neplýtvalo, stejně jako vtipy, ale když už nějaký přilétl, tak stál za to ("Chuchle"). Zkrátka film, který mě upoutal hlavně díky nápadu, výtvarnému zpracování a české "BB". ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Film který udělal Václava Vorlíčka, předznamenal dalších deset let kdy s Milošem Macourkem natočili nejkultovnější české komedie (aby se jim pak další dekádu dařilo spíš v televizních seriálech). Přitom na rozdíl od mnoha jiných netočili typické normalizační komedie jdoucí režimu na ruku, ale spíš filmy točili komunistům navzdory, kde i to uhýbání režimu bylo spíš subverzivní - a právě tím baví i teď. To co tehdy bylo bráno jako správný směr kterým by měl socialistický film ukazovat, a ironizovat při tom pokleslé žánrové akční filmy, to je teď hlavním zdrojem komedie, zatímco ta žánrovost a akce je normál. 8/10 ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

S adaptacemi comicsů se v poslední dekádě roztrhl pytel a usilovně se hledá ta nejzdařilejší. Co může být však zdařilejšího, než oživlé comicsové postavy, vypouštějící i v reálu typické "bubliny"? Na to si v Hollywoodu zatím nikdo netroufl :). Skvěle stylizovaná záležitost o střetu comicsového světa s tím reálným a hlavně skvělá zábava. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Výchozí premisa je, stejně jako u srovnatelně „jiného“ Happy Endu Oldřicha Lipského, úžasná. Její rozpracování do podoby celovečerního filmu již pokulhává. Expozice zdlouhavá a poskytující dostatek prostoru k přemýšlení, o jakou blbinu s oním strojem na sny jde. Zbytek dění tvoří poněkud chaotické lovení a následně poněkud drastické likvidování snů. Málo nosné i na osmdesát minut. Úsměvnější stránkou věci jsou herecké výkony a pravděpodobné inspirační zdroje Macourka, Vorlíčka a Saudka – americký komiks byl sice nesehnatelným zbožím, ale motiv (SM) bičování ve svém „vedlejšáku“ pro dospělé rád využíval Joe Shuster, autor Supermana. Pro roli Jessie mohla být vybrána herečka lepší, stěží lepější, a docent Dana Medřická, zosobnění tuposti komunistické ideologie? Ďábelštějšího komiksového padoucha aby jeden pohledal. (Měřeno vzhledem, nabízí se Jiří Sovák s antigravitačními rukavicemi a účesem šíleného vědátora, ale povahově jde o vcelku sympatickou postavu, která chce jenom uniknout z ubíjející socialistické rutiny.) Vysvobození z šedi všedních dní příznačně (a provokativně) představuje zhmotnění původem amerického snu. ___ Adjektivum „unikátní“ náleží vzhledem k místu a době vzniku technické úrovni díla. Točilo se na cinemaskopický formát a kvůli realizovatelnosti triků černobíle, což ničemu neškodí, černobílá naopak Jessii odlišuje od pestrobarevných komiksových filmů ze zámoří (kde měl dokonce vzniknout remake, ale pak přišel rok ’68 …). Vtipů vycházejících z obohacení dvourozměrného světa o třetí rozměr mohlo být více, ale stejně jsem měl dojem, že sleduji film, kterému bylo předurčeno vzniknout o pár dekád později. Vorlíček zkrátka předběhnul svou dobu, za což mu budiž slabší vypravěčství protentokrát odpuštěno. 80% Zajímavé komentáře: Šandík, Adam Bernau ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Neskutečně našlapané a na svou dobu dost pokrokové. Vorlíček prostě vždycky uměl točit. Film je to dost krátký, ale zato originálními nápady jen překypuje. Sovák s Medřickou hrají manželský pár. Ona zkoumá a sny a on zase vynalézá. Po nepovedeném experimentu, se Sovákovy sny zhmotní a to nastartuje řetězec šílených událostí. Do světa se dostanou dva padouši a krásná Jessii. Všude je chaos nikdo neví, co s nimi. Obsazení je skvělé a je to místy dost vtipné. Skutečně povedené zhmotnění Saudkova komixu. "Pojedeš do Chuchle!" ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Tvůrci po rozhovoru s techniky zjistili, že pro komiksové bubliny s textem se neobejdou bez speciální filmové čočky, která se nazývá kondenzor. Ta stála v té době 10 000 marek, ale získat takovou částku, zvláště proto, že byla ve valutách, byl heroický úkol, ale podařilo se. (sator)
  • Juraj Višný dostal za svoju rolu Supermana honorár 10 000 Kčs. (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama