Reklama

Reklama

Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko

  • angličtina The Magic Receiver (více)
Komedie / Rodinný / Fantasy
Česko, 2001, 94 min (Alternativní 101 min)

Obsahy(1)

Mach a Šebestová, kreslené postavičky Adolfa Borna ze seriálů, které si oblíbilo už několik generací, se rozhodnou poznat svět lidí. Kouzelné sluchátko splní i toto přání a tak se ti dva, i se psem Jonatánem, ocitnou znenadání ve vilce malého města, kde žije babička s vnukem Jakubem. Docela sami, protože Jakubovi rodiče jsou služebně v Číně. Sluchátko umí hotové zázraky, jenže to, co je v seriálu docela běžné, může mezi lidmi natropit hotový zmatek. Do školy nelze jen tak přijít, nové žáky musí někdo z dospělých přihlásit a už vůbec ji nelze nechat zmizet. Savojská královna musí opustit trůn jen proto, že si Šebestová chtěla sáhnout na její korunu a proměna lidí ve zvířata či neandrtálce budí hotové pozdvižení. Dokud je sluchátko v rukou obrýleného kluka a děvčátka s červenou mašlí, lze všechny omyly do jisté míry rychle napravit. Horší je, když se dostane do nepovolaných rukou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (253)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mach a Šebestová projeví neskromné přání - rádi by poznali svět skutečných lidí. A protože sluchátko koná zázraky na počkání, jsou tam oba včetně psa Jonatána přeneseni. Se stejně starým Jakubem i jeho babičkou, ztřeštěnými sousedi, a hlavně místním raubířem všichni prožijí nečekané dobrodružství, a pán ve sluchátku bude mít co dělat, aby nakonec dokázal vše napravit... Ajajaj, tohle je opravdu totální průšvih - jak jsou pohádky o Machovi a Šebestové zábavné a vtipné, tak tento film vůbec. Když se to vezme kolem a dokola, tak jsem se u filmu usmál jen párkrát, a vždycky to bylo u krátkých kreslených skečů. Jinak je to od první do poslední chvíle o ničem - a když budu jmenovat - vstup čínského investora (= asi čtvrthodinový "naučný" pohled do Číny bez jakéhokoliv děje, namontování čínského kluka a čínského boha do příběhu), herecké obsazení na papíře sice vypadá docela ok, ale to co předvádějí herci typu Jiří Lábus, Pavel Landovský, Petr Nárožný, Jitka Molavcová či Iva Janžurová na scéně je hodně ubohé. Ještě možná nejlepší byl Vítězslav Jandák, kterému jsem jeho arogantního zbohatlíka stoprocentně věřil. A i když si dětské filmy schovávám, že je někdy pustím dceři, až bude starší, tak tento rozhodně NE.. ()

Mrkvič odpad!

všechny recenze uživatele

Koukám, že jsem už nějaké části viděl, ale anisi to nepamatuju. Prostě nejde o "dílo", na které bych vydržel koukat více jak 5 ... no spíš 3 minuty. Herci jsou buď mizerní, nebo po nich Vorlíček chtěl šílené věci. Snad jen hlas Petra Nárožného místy potěší, ale jinak to s předlohou nemá nic společného. ()

Reklama

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Tuším, že jako dítě jsem četl stejnojmenou knihu a ta se mi zamlouvala rozhodně více. Tvůrcům snad muselo být jasné, že jako celovečerní film to nemohlo fungovat. Těžko říct zda je zde horší Mach a nebo Šebestová. Václavu Vorlíčkovi se poslední dobou vůbec ve filmu daří. Naštěstí jsem na obsah tohoto filmu už totálně zapomněl, takže vlastně ani pořádně nevím za co ten odpad dávám. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak spor o zneuctění animovaného seriálu nechám stranou. Okomentuji jen příšerné herecké výkony všech zúčastněných. Autoři asi nepřišli na jiný nápad než na pračlověka, nebo nebylo na jiné masky. Na druhou stranu některé triky vcelku ušly. A někdy jsem se i místy bavil. Jen ta stopáž mně přišla zbytečně dlouhá, nevím jak dětem. Podruhé asi ne. V závěrečných titulcích je uvedeno, že ve filmu byly použity záběry z filmu „Adéla ještě nevečeřela“. Musím přiznat, že ani na podruhé, když jsem to hledal, jsem ty záběry nepostřehnul. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

K hrané podobě jsem přistupoval s nedůvěrou a trvalo mi, než jsem se na ni podíval. Dvojice Vorlíček - Macourek ovšem neprodukovala filmy, které by měly být mezi dvoustovkou nejhorších... Nápadů je sice na dva díly, ale přitom druhá polovina filmu už mírně nudí. Postupně příběh připomíná hon na nebohé sluchátko - škoda, že si samo nemohlo přát dotažení nosných nápadů. Ale za hlášky, které rozesmějí, stojí hraný film vidět. Nápad s dvojrolí Ivy Janžurové (královna Žofie II./ paní Průchová) nabízí třeba dialog Průchových: "Ty jsi z dvojčat?" - "Ne, z Vodňan." Oživením je i propojení s animovanou verzí, kdy se do "reálného světa" dostávají Pažout s Horáčkem. Role pro Nárožného vtipná - "Chci být novým Učitelem národů." Potěší postavy babičky - Stella Zázvorková a ředitelovy matky - Zita Kabátová. Ovšem některé postavy (učitelka v podání Ivy Janžurové) jsou zbytečné. A titulní píseň je nepovedeně upravená do technopodoby. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (17)

  • Takzvané Savojské království, které je ve filmu vyobrazené, neexistuje. Savojské vévodství oficiálně zaniklo roku 1847 a dnes region Savojska náleží Francii. (Nick321)
  • Filmovalo se na Mělníku, v Praze - Radotíně a v Číně u Velké čínské zdi. (M.B)

Reklama

Reklama