Reklama

Reklama

Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko

  • angličtina The Magic Receiver (více)
Komedie / Rodinný / Fantasy
Česko, 2001, 94 min (Alternativní 101 min)

Obsahy(1)

Mach a Šebestová, kreslené postavičky Adolfa Borna ze seriálů, které si oblíbilo už několik generací, se rozhodnou poznat svět lidí. Kouzelné sluchátko splní i toto přání a tak se ti dva, i se psem Jonatánem, ocitnou znenadání ve vilce malého města, kde žije babička s vnukem Jakubem. Docela sami, protože Jakubovi rodiče jsou služebně v Číně. Sluchátko umí hotové zázraky, jenže to, co je v seriálu docela běžné, může mezi lidmi natropit hotový zmatek. Do školy nelze jen tak přijít, nové žáky musí někdo z dospělých přihlásit a už vůbec ji nelze nechat zmizet. Savojská královna musí opustit trůn jen proto, že si Šebestová chtěla sáhnout na její korunu a proměna lidí ve zvířata či neandrtálce budí hotové pozdvižení. Dokud je sluchátko v rukou obrýleného kluka a děvčátka s červenou mašlí, lze všechny omyly do jisté míry rychle napravit. Horší je, když se dostane do nepovolaných rukou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (252)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V dobách totalitného režimu bol Václav Vorlíček výnimočný režisér, ktoré diela boli plné fantázie, humoru a dobrodružstva. Stačí spomenúť snímky ako napríklad "Dívka na koštěti", "Jak utopit Dr.Mráčka", "Tri oriešky pre Popolušku" alebo úžasne televízne seriály "Arabela", "Létajíci Čestmír" a "Křeček v noční košili". To sú výborné filmové diela, ktoré si vždy rád pripomeniem. Po roku 1989 začala Vorlíčkova tvorba viditeľne upadať. No do úplnej krízy sa dostal až v novom miléniu. Filmová adaptácia animovanej, rozprávkovej série "Mach, Šebestová a kúzelné sluchátko" je jasnou ukážkou jeho neschopnosti natočiť kvalitný, komerčne úspešný kinofilm. Václav Vorlíček bol výborný režisér, ale už dávno mal odísť na zaslúžený odpočinok, do dôchodku. Tú jednu hviezdičku dávam asi len z ľútosti nad tým ako fušersky ukončuje svoju dlhoročnú kariéru. * ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Opravdu nepovedený film. Tím, jak se sluchátko dostává do rukou jednotlivých postav, stává se příběh stále zapletenějším. Typicky macourkovské, jenže v tomto filmu to opravdu nefunguje tak, jak by mělo, ale příliš si nedokážu vysvětlit proč. Snad je to dáno toporností a trapností některých scén (savojská královna v televizi), nevím. Nejhorší ze všeho jsou asi hlášky zestárnuvšího Jakuba. Malé děti se u toho možná budou řehtat, mně ale nezbývá než povytáhnout obočí. Ne, takhle opravdu ne. (293.) ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Problém filmu je v podstatě základní dějová linka, která neexistuje. Tvůrci si vypůjčili epizody ze seriálu a nenápadně je implementovali do filmu. Jak neandrtálci tak zmizení školy, alespoň co se tak pamatuji, se v seriálu objevilo. To vše je zmotané do krádeže sluchátka a faktu, že realita animovaného seriálu je odlišná od té, co známe my. Tím si tvůrci zadělali na velký problém, neboť děj pěkně roztříštili, čemuž pomáhá i anabáze se Savojskou královnou. Jediná cesta ven tak byla možnost, že by byl snímek zázračnou porcí srandy. Jenže film je zbytečně složitý a toho humoru zase tolik není. Já jsem se nejvíc pobavil ve scénách s Petrem Nárožným a Jiřím Lábusem, ale to je na čtyřiadevadesát minut poněkud málo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, mě to také příliš nesedlo. Přišlo mi to až moc přeplácané, překombinované a také trochu moc moderní (v porovnání s kresleným seriálem). No, pro děti snad, ale to je také jediná věková skupina, které bych to doporučil (pokuď bych už opravdu musel). Musím hodnotit 2* (ač mi to skoro srdce trhá, když se podívám, kdo zde z českých kvalitních herců hrál). ()

Mo. 

všechny recenze uživatele

Šebestová vypadá jako jeden z těch kluků, co ho na základní škole nikdo neměl rád a Mach mi připomíná drobet jetou českou emo holku. No tvářilo se to docela dost slibně, ale bohužel, naproti veškerým očekáváním, se žádný bizzar sex ani po hodině a půl filmu nekoná a celou dobu se děj dost nepochopitelně točí kolem prapodivného kusu starého telefonního přístroje. A všichni se zcela schizofrenně tváří, že skrze něj lze vykonávat jakési prapodivné magické rituály, jež mají reálný dopad na svět kolem. Kupodivu u tohoto až příliš nevinného fetišismu vše končí a dokonce ani zřetelně se rýsující potřeby čtyřnohého stvoření, mylně zaměňovaného za psa, nedojdou naplnění. Vpravdě poněkud nedomyšlený počin... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (17)

  • Jonatán, hnědobíle flekatý blackhound baset, byl vybrán konzurzem. Musel mít však ten správný odstín, a tak na něj filmaři nastříkali speciální barvu na vlasy. Stačilo, aby se jedenkrát proběh křovím, a vše se mohlo dělat nanovo. (HappySmile)
  • Filmovalo se na Mělníku, v Praze - Radotíně a v Číně u Velké čínské zdi. (M.B)
  • Záujem o spoluprácu prejavil aj čínsky producent, a preto sa vo filme objavila scéna s malým čínskym chlapcom. Štáb vtedy pobudol v Číne desať dní. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama