Reklama

Reklama

Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu

  • USA Seaspiracy
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Oceán ho vždycky naprosto fascinoval. Natočí proto dokument o tom, jak lidé ničí život v mořích, a odhalí přitom korupci nevídaných rozměrů. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tl;dr Nejezte ryby. Ani žádné jiné vodní živočichy. A vlastně žádná zvířata obecně. Je na tom něco nepochopitelného vy zmrdi?? ______ Ano, snímek trpí několika neduhy - autor začíná svou pouť za poznáním jako zvídavý Američan připravený spasit svět - a jasněže je leda tak mega otravný a člověk má chuť dát mu pěstí, za to, jak se pořád cpe do popředí. Kromě toho se v průběhu filmu hodně skáče od tématu k tématu, takže se zdánlivě nic nedořeší, protože se vše jen naťukne a už se spěchá k dalšímu tématu (zabíjení delfínů, velryb, žraloků, logo udržitelnosti, vodní zábavní parky, otroci, dotování, atd atd...) - jenže ve skutečnosti dokument má odpověď na všechny tyhle rozličné problémy. Všechny totiž mají jeden společný jmenovatel a to je nejezte kurva to maso! Kdyby neexistoval madrfakin průmyslový rybolov, od kterého se všechno odvíjí, tak všechny tyhle problémy prostě zmizí. Elementary, dear Watson. Jak řiká Darth Vader: "Search your feelings. You know it to be true." Tuto skutečnost můžete popírat až do své smrti (pravděpodobně předčasné vinou rakoviny nebo tak něco), ale vašim pokryteckým argumentům, které lze snadno vyvrátit, a kterým ani vy sami nevěříte, se můžu leda tak smát. Udělejte něco pro sebe (když už ne pro zvířata), a přestaňte je jíst. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Další depresivní dokument o zkázonosné povaze lidské rasy, tentokrát o negativních dopadech rybolovu. Při sledování všech těch čísel jsem se nestačil divit, jak to, že lidstvo stále existuje (300 000 delfínů a velryb se každoročně lapí do sítí a je zabito bez dalšího využití). Při takovém tempu se uloví a zabije neskutečné množství ryb. Vůbec nejhorší na tom je, že tato situace se nejspíš nikdy nezmění, protože v rybářském průmyslu se točí neskutečné prachy a nakonec je to všechno jen o penězích (konec konců, vlády průmysl dotují, takže lidé platí za ryby i v případě, že je nebudou kupovat). Kdyby nikdo nekupoval žraločí ploutve, nikdo by je nelovil za tímto účelem. Podobné je to s rybami.... na pultech je jich dneska neskutečné množství a supermarkety jich musí mít plné chlaďáky, aby to vypadalo, že je jich dost. A když je nikdo nekoupí, jednoduše se vyhodí do kontejneru a nakoupí se další. A svět se točí dál. P.S. Nejlepší byl chlápek z organizace, která vydává jakousi nálepku, že je zakoupená konzerva s rybou „doplhin-safe“, tedy že při výlovu této ryby nebyl zabit žádný delfín. A když se he dokumentarista zeptá, jestli je to pravda, odpoví mu, že se to nedá uhlídat a přitom na otázku „Co byste doporučil lidem, aby kupovali, když nechtějí ubližovat delfínům“ odpoví, aby kupovali právě výrobky s touhle nálepkou. Takže je to zase všechno jen o penězích. Organizace prodá nálepku, za kterou jim zaplatí kapitán lodi, který jim dá své slovo, že při výlovu nezabil žádného delfína. A nikdo to nekontroluje. Like WTF? Stejně WTF jsou také organizace na ochranu podmořského života, které vlastně platí společnosti prodávající ryby nebo ony nálepky. Dokument je v konečném důsledku o jedné jediné věci – hamižnosti lidí a jejich neskutečně negativním dopadu na planetu. Protože za 30 let bych se mohl dožít postapokalyptického světa jako vystřiženého ze Šíleného Maxe. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dokument, který v podstatě shrnuje to, co už všichni tak nějak víme či alespoň tušíme a v lecčems zachází ještě o kus dál. Je vysoce tendenční, cíleně emotivní (komu slza neukápla při záběrech z "grindu," tak kecá) a snaží se vyburcovat. Což je určitě chválihodné, ale pro věrohodnost dokumentu je to i trochu dvojsečná zbraň. Další věc je, že tvůrci nedojdou k nějakému jasnému řešení kromě: nejíst ryby. Ideálně nejíst vůbec žádné maso. Wow, to mě nenapadlo. Je to bezpochyby dobrá idea, ale více, než reálné řešení, v globálu čirá utopie. Omezení konzumu je jistě žádoucí, ale počet lidí resp. hladových krků na planetě přibývá... Jak vybalancovat tohle? Trochu mě rozčilovala zbytečná snaha dramatizovat a zároveň jakože objevovat ameriku. Konfrontace zaskočených lidí, navíc často šikovně sestříhané tak, aby se to hodilo, taky nic moc. Prospěl by tomu odstup. I přesto záslužný a co se týče sdělení důležitý dokument, který s člověkem zahýbá. Minimálně dneska si lososa ve slevě z Lidlu taky odpustím. ()

boogieman 

všechny recenze uživatele

Škoda, že je tak dôležitá a zaujímavá téma tak nešťastne spracovaná. Napriek tomu si človek z toho môže niečo odniesť, a Netflix marketing je pre túto tému skvelá správa. Určite sa oplatí pozrieť, aj keď po filmárskej stránke to nie je nič úžasné. Nie všetko však musí byť aj dobrý film, občas je informačná hodnota takýchto diel omnoho zásadnejšia ako kvalita ich filmového spracovania. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Korupcia je aj v rybolove. Ale kde vlastne korupcia v ľudskom svete nie je? Problém s moriami a celkovo životným prostredím je obrovským problémom, ktorý netreba zľahčovať. Treba sa však na to pozerať triezvo a nie ekofašisticky. A nie len jedným smerom. Problém dokumentu však tiež je, že skáče z témy na tému, chce riešiť viac problémov naraz. Potom nepôsobí veľmi celistvo, aj keď poukázal na problémy masívneho charakteru. Inak morské potvory nejem a keď mi niekto povie, aby som nepoužíval slamky, lebo zachránim planétu, tak ho s potešením odkážem na Seaspiracy. Lebo keď mi niekto povie, že moja slamka pomôže zachrániť planétu, potom môžem rovno susedovi povedať, aby prestal fajčiť, pretože tým zapláta ozónovú dieru. Mali by sme začať najprv riešiť veľké veci a potom prejsť k malým a nie naopak. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno