Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (719)

Simpsonovi

Simpsonovi (1989) (seriál)

V návaznosti na protesty Black Lives Matter a vraždu George Floyda v roce 2020 se tvůrci seriálu zavázali, že postavičkám jiných etnik již nebudou propůjčovat hlasy herci bílé pleti. To se týkalo například postavy Carla Carlsona, doktora Hilbberta a Čmeláčího muže. Hank Azaria pár měsíců před tím po dlouhodobé vlně kritiky rezignoval na svou roli indického prodavače Apua.

Griffinovi

Griffinovi (1999) (seriál)

V návaznosti na protesty Black Lives Matter a vraždu George Floyda v roce 2020 oznámil herec Mike Henry, že již nadále nebude propůjčovat svůj hlas postavě Clevelanda Browna. Řekl: „Tu postavu miluji, ale lidé jiné barvy pleti by měli hrát postavy jiné barvy pleti. Proto na tuto roli rezignuji.“ Od 20. série ho nahradil černošský herec Arif Zahir.

Central Park

Central Park (2020) (seriál)

V návaznosti na protesty Black Lives Matter a vraždu George Floyda v roce 2020 oznámili producenti seriálu, že postavu Molly Tillerman bude hrát herečka smíšeného původu. Postava je totiž napůl černoška a napůl běloška. Kristen Bell tak nahradila herečka Emmy Raver-Lampman, která je smíšeného původu stejně jako postava Molly. Sama Bell se k tomu vyjádřila následovně: „Je na čase uznat naši spoluúčast. Obsadit roli smíšného původu bílou herečkou podkopává specifické prožitky míšenců a Afroameričanů.“

Big Mouth

Big Mouth (2017) (seriál)

V návaznosti na protesty Black Lives Matter a vraždu George Floyda v roce 2020 oznámila herečka Jenny Slate, že se vzdává své role Missy Foreman-Greenwald, která je smíšeného původu, napůl černoška a napůl běloška. Nahradila ji scenáristka seriálu Ayo Edebiri, a to od 4. série.

Policie v akci USA

Policie v akci USA (1989) (pořad)

Dlouhodobě běžící program stanice Paramount Network ukončila v roce 2020 v návaznosti na protesty Black Lives Matter po vraždě George Floyda. Nejprve byl stažen z vysílání a poté byly zrušeny plány na další řady. V produkci však zůstaly zahraniční verze.

GLOW: Nádherné ženy wrestlingu

GLOW: Nádherné ženy wrestlingu (2017) (seriál)

Zrušená čtvrtá řada měla přinést pro seriál velké změny, zvlášť v reprezentaci minorit. Po jejím zrušení totiž zveřejnila herečka Sunita Mani (Arthie) dopis adresovaný tvůrcům, který zdůrazňoval upazaďování a stereotypizaci velkého počtu minoritních postav a apeloval na to, aby byli najati scenaristé reprezentující dané minority, čemuž tak do teď vůbec nebylo. Dopis podepsaly také její herecké kolegyně Sydelle NoelBritney YoungKia StevensEllen WongShakira Barrera. Na tento dopis tvůrci odpověděli kladně, ale změny se kvůli zrušení čtvrté série nerealizovaly.

GLOW: Nádherné ženy wrestlingu

GLOW: Nádherné ženy wrestlingu (2017) (seriál)

V září 2019 Netflix obnovil seriál na čtvrtou a poslední řadu. Ta se začala natáčet v únoru 2020, což tehdy potvrdila na Instagramu i herečka Alison Brie (Ruth). Kvůli pandemii koronaviru však natáčení bylo v březnu 2020 přerušeno poté, co byla dotočena první epizoda čtvrté série. 5. října 2020 oznámily tvůrkyně Liz Flahive a Carly Mensch, že Netflix čtvrtou řadu zpětně zrušil. Důvodem byly problémy s nalezením společného natáčecího termínu pro velký herecký ansámbl a také prevence nákazy koronavirem na place, zvlášť při natáčení kontaktních wrestlingových zápasů. Odkládáním natáčení se také zvyšovaly náklady a premiéra poslední řady by dle Netflixu nebyla možná dříve než v roce 2022, což by byla přespřílišná pauza od předchozí řady.

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022)

5. listopadu 2020 oznámil na svém Instagramu herec Johnny Depp (Grindelwald), že ho studio Warner Bros. požádalo, aby „rezignoval na svou roli“, což také udělal a studio oznámilo, že role bude přeobsazena. Stalo se tak kvůli rozhodnutí soudu v případu domácího násilí Deppa vůči jeho ex-manželce Amber Heard. Již před natáčením druhého dílu Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018) kolovala po internetu petice pro odstranění Deppa z filmu, tehdy se však studio rozhodlo za hercem stát. Deppa nahradil Mads Mikkelsen. Depp však díky své smlouvě dostal celý plat 16 milionů amerických dolarů. Soud s Amber Heard ji však uznal vinnou z pomluvy jejího bývalého manžela a za výroky o domácím násilí jí uložil zaplatit odškodné v celkové výši 15 milionů dolarů.

Glee

Glee (2009) (seriál)

Samantha Marie Ware (Jane) nařkla v červnu 2020 na Twitteru svou bývalou kolegyni Leu Michele (Rachel) z rasismu a šikany, kterou od ní během natáčení 6. série zažívala. Michele se údajně nechala slyšet, že by se Ware „vykálela do paruky“. Podobné zkušenosti s herečkou na Twitteru v odpovědích potvrdili i Amber Riley (Mercedes) a Alex Newell (Unique). Lea Michele se následně omluvila na Instagramu, daný incident však popřela.

Trying

Trying (2020) (seriál)

Seriál se kompletně natáčel v Londýně, hlavně ve čtvrti Camden.

Ashley O - On a Roll

Ashley O - On a Roll (2019) (hudební videoklip)

S touto písní se Miley Cyrus stala první zpěvačkou, která v hitparádě měla singly pod třemi různými jmény. Kromě svého vlastního jména, jména Ashley O, totiž také vydávala hudbu pod jménem své postavy Hannah Montana ze stejnojmenného seriálu Hannah Montana (od r. 2006).

Pán tygrů

Pán tygrů (2020) (seriál)

Dokument měl po premiéře takový úspěch, že se Netflix téměř okamžitě rozhodl z něj udělat hraný seriál s Kate McKinnon v roli Carole Baskin.

Reklama