Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

kingik 

všechny recenze uživatele

Odvážný, chytrý a veselý Honza si žije v malé chalupě s laskavou maminkou, která rozhodne, že musí do světa na zkušenou, kde by na něj mohly čekat i princezna a půl království. I když se Honzovi moc nechce, nakonec přece jen sleze z pece a vydá se na cestu. Čeká ho řada veselých i vážných příhod. Nechybí setkání s lakomou selkou, loupežníky, smrtkou s kosou, nafoukanou princeznou, zákeřnými královskými úředníky, ale také s milou vesnickou dívkou Mařenkou. Herecky netvárný Jiří Korn, předabovaný Michalem Pavlatou, v připitomělé, přeafektované a nezajímavé pohádce Bořivoje Zemana. Upraveno dobou vzniku. 40% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Normalizační pohádka. 1)  Nemá to ty grády jako pohádky ze začátku padesátých let. Inu, normalizace je taky neměla._____ 2)  Ale budovatelský podtext se tu objevuje._____ 3)  Očividný neherec dabovaný 28letý Jiří Korn byl pěkný kluk._____ 4)  Mizerný scénář nedovoluje dát více než dvě hvězdičky i po opakovaném zhlédnutí. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, která však kupodivu zůstává trochu stranou Popelky a dalších vánočních pohádek a to i ve vysílacích časech televizí. Je to asi tím, že je to letní pohádka. Pamětníci si dodnes vybaví chytlavou písničku Honzy - Jirky Korna ,,Svítí, svítí slunce nad hlavou...'' a recept na ,,sekyrkovou polívku '' od těch dob zná jistě nejedna řádná hospodyňka ! :-) * * * * ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Vynikající pohádka - velmi zábavná, hravá, nápaditá a svižná - prostě roztomilá. Jedna z mých nejoblíbenějších. Překvapil mě Jiří Korn, který je zde nadmíru sympatický. Dívám se pokaždé, když jí reprízují a vždy se dobře bavím vtipnými replikami a obdivuji herecké umění pánů Filipovského, Kemra a dalších. Roztomilé roličky Františka Kováříka a Heleny Růžičkové jsou třešničkou na dortu krásné pohádky. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé filmové pohádky Bořivoj Zeman (Pyšná princezna, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král...) uhlídal neherectví Jiřího Korna (typově přesného a věrohodného), nechal ho předabovat a vznikla pohádka, která vysoce (v rámci československé filmově-pohádkové školy) rozvíjí neokázalou poetičnost a zvláštní laskavý humor, kterým se sama definovala. Přibyla muzikálová intermezza (jako v Šíleně smutné princezně) a ubylo výpravnosti - vznikla lidová pohádka (v intencích normalizačních sedmdesátých let), což opisuje už sám název - Honza málem králem ... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • "Kvítečkové" šaty, které má na sobě Naďa Konvalinková byly dosti těžké. Kvítky byly totiž našpendelny na drátkách. (Elisebah)
  • Na začátku s loupežníky, když odcházejí z trhu, je možné si všimnout elektrických skříní ve stěnách domů. Taktéž lze vidět moderní mříže kanálů v dlažbě. (San Miguel)

Reklama

Reklama