Reklama

Reklama

Fotbalový tým pod vedením nového trenéra nic nemohlo zastavit... Bill Yoast je úspěšným trenérem amerického fotbalu v jižanském městečku Alexandrie. V roce 1971 chce místní tým středoškoláků pod jeho vedením vyhrát turnaj. Všechno se rázem změní v okamžiku, když na místo vrchního trenéra je jmenován mladší a nekompromisní Herman Boone. Yoastovi nezbývá, než se spokojit s místem pomocného trenéra. Pro většinu obyvatel města je Boone ale těžko přijatelný, je totiž černoch. Přitom právě Boon teď musí stmelit hráče různé barvy pleti a přivést tým k nejlepšímu výkonu a úspěšným zápasům bez porážky. Neskrývaný rasismus ohrozí už první soustředění mladých hráčů, protože předsudky jsou hluboce zakořeněny na obou stranách. Tvrdý a umíněný Boone přitom rozhodně nešetří nikoho, zajímá ho úspěch celého týmu...  Strhující, stejně jako provokativní příběh vznikl podle skutečné události. Jeho režisér Boaz Yakin staví na dobře napsaném scénáři (Gregory Allen Howard) a na vynikajícím výkonu Denzela Washingtona (Presumpce viny, Training Day, Muž v ohni) v úloze Hermana Boonea. (Česká televize)

(více)

Recenze (245)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich najoblubenejsich filmov o integracii cernochov medzi belochov. Jednak ma neskutocne pohodovu atmosferu a nejake extra hnusne sceny prejavu rasizmu tu nie su. Zaroven tu nie su bieli za svine a cierni za svätych, ale na obidvoch stranach panuju predsudky, ktore sa postupne odburaju jak sa vsetci pekne spoznaju a zistia, ze su vsetci rovnaki. Proste klasicky naivny Disneyovsky film. Ale fak pekny a miestami aj solidny dojak. Dalsim plusom je, ze o ten divny americky futbal tu prilis nejde a zapasy su natocene tak, ze ich prezije aj divak, ktory tejto hre neholduje. No a poslednym velkym kladom je herecke obsadenie. V centre stoja dvaja charizmaticky treneri Washington a Patton. Hlavne Washington mi tu je vynimocne sympaticky aj ked sa cely cas hra na tvrdaka. Medzi hracmi sa najde kopa buducich hviezd a kazdy z nich tu ma dost priestoru na to, aby som si ich zapamätal uz ked som film videl prvykrat. Za vsetkych spomeniem aspon sympataka Ehana Supleeho v jeho extremne vyzratej kondicke. Ten musel odvtedy zhodit minimalne polovicu vahy. No a nakoniec si este zmienku zasluzi Hayden Panettiere ako roztomila Pattonova dcera, ktora sa neboji poucit aj drsniaka Washingtona. Pochvalu si zasluzi aj energicky soundtrack s retro nadychom. Boaz Yakin je taky nenapadny reziser, ale vsetky filmy, ktore som od neho videl, mi perfektne sadli. 8/10. ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Klasickej sportovní příběh jak se tým dá dohromady a skončí to happyendem. tady to teda tak úplně happy nebylo, ale jinak to sedí. Snaha o promíchání černejch a bílejch, skvělej Denzel, ohraný téma, dobrý zpracování a pro mě nesnesitelná dcera kouče dávaj dohormady celkem slušnej snímek. Kterej akorát ničim nevyčnívá. ()

Reklama

Bauer 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděl, co čekat od filmu, který režíroval člověk s jménem Boaz Yakin a o to víc jsem byl překvapen, co se z toho vyklubalo za perfektní spotovní drama se silným příběhem. Dovolím si tento film srovnat s novějším filmem Gang v útoku. Opět nějaký trenér amerického fotbalu se snaží ztmelit nějaké lidi mezi kterými panuje těžká rivalita. V tomto filmu jde o rasismus a o to, jak na barvě pleti nezáleží, aby společně běloši a černoši drželi při sobě a podali výborné výkony. Jde i o hrdost! Příběh je opravdu silný a při jistých momentech nezůstane oko suché a nebo se objeví i slza na krajíčku, protože konec byl dojemný. Navíc k té dojemné atmosféře příspívá hudba od Trevora Rabina. Je sice trošku podobná té z Gang v útoku, ale tady je lepší, protože je to první film se sportovním tématem ke kterému dělal hudbu. Hudba je jak jinak skvělá a hlavně působivá .Trénink černoškého trénera vypadá spíš jako vojenský tábor, ale při sportu je to podle mně důležité. A parádní herecké výkony. Denzel Washignton v této roli exceluje a výborně mu sekunduje i jeho poradce sympaťák Will Patton. Herci, kteří hráli sportovce byli také dobří. A nezapomenutelná Hayden Panettiere, byla v roli trénerovy temperamentní dcery úžasná. Aby to také nebyl dobrý film když to má nálepku " Produced by Jerry Bruckheimer "! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je parádní paráda! Po měsíci zase jasně 5 ti hvězdičkovej zážitek. Už je mi jasný, že v minulým životě jsem byl niga, páč se u podobnejch filmů dokážu pokáždý naprosto vžít do kůže černochů, který to na jihu ameriky neměli a nikdy nebudou mít jednoduchý. V tomhle filmu je rasizmus krásně ukázanej. Tady je ale rasizmus a předsudky postupně vytlačen a i z těch nejvíc ortodoxních lidí se díky fotbalu stanou lidé bez předsudků. Film je hnedka od prvních chvil zajímavej a nejde z něj spustit oči. To všecko je doprovázeno fakt kvalitní dobovou hudbou. Ke konci filmu ukápla u slzička, což oceňuju. Strašná škoda, že se tenhle rejža nepustil do víc podobných témat, páč jemu by to určo šlo. Všem hercům sem to žral, nejvíc samozřejmě hlavnímu coachovi, kterýho si dokonale střihnul Denzel! Díky! ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Poctivý sportovní film, skvělé herní momenty, Washington a Patton jsou osobnosti, jenž utáhnou i nákladní vlak, tudíž tenhle filmík je pro ně rutina a rasový přesah je povolený doping. K posrání je studio Disney! Pitomoučké momenty plné klišé, musely bolet už na papíře, o stříbrném pásu nemluvě. Mohl to být Oscary, slávou a kultem ověnčený sportovní velkofilm, žel "myšákovo" studio se rozhodlo scénář nejprve znásilnit a pak vykastrovat; herci i režisér to zachránili tak, tak ...70% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Ústřední píseň k filmu "Titan Spirit" od Trevora Rabina se stala natolik populární, že byla použita v závěrečných titulcích několika sportovních klání, jako jsou například Olympijské hry v Salt Lake City v roce 2002, Aténách v roce 2004 nebo v Turínu roku 2006. Zazněla také po vítězném projevu Baracka Obamy v roce 2008. (Terva)
  • Film je natočen podle skutečných událostí čerpaných ze života sportovců Gerryho Bertiera a Juliuse Campbella. (Terva)
  • Původní scénář byl plný vulgárních výrazů, ale Disney, ve snaze vytvořit dobrý rodinný film, požádalo producenta Jerryho Bruckheimera o odstranění všech nemravností ze scénáře. (freelex)

Reklama

Reklama