Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele UhLee k tomuto seriálu (2)

Série 5 (2019) (S05) 

Pátá série - (6,5/10). Tato série se nesla ve znamení malého počtu epizod a také ne až moc podobným konceptem jako tomu bylo u předchozích sérií. Starým Black Mirror bych nazval pouze 2. epizodu. Měla atmosféru , kterou od Black Mirror očekávám. I tak to nebyla žádná hitparáda. U zbylých dvou jsem to trochu postrádal. Ale rozhodně nebyla tato série propadák. Bohužel musím říct, že se jedná asi o nejslabší sérii. Nejlepší epizoda: Smithereens (S05E02) ()

Série 6 (2023) (S06) 

Šestá série - (7/10). Black Mirror patří k seriálům, které tady jsou s námi už opravdu dlouho. První série měla premiéru v roce 2012 a od té doby prošel seriál nemalým vývojem. Jednak už dokázal nejednou svým fanouškům vyrazit dech, ale i tak trochu vytvořil nový subžánr, ke kterému se pak jeho konkurenti chtěli přiblížit. Seriál, který ukazuje místy velice znepokojivou budoucnost, ovlivněnou pokrokem lidstva v oblasti digitálních technologií a dalších vychytávek. Cením, že tvůrci počkali, než přejde Covid a potom vydali tento pro diváky hůře stravitelný seriál. Black Mirror patří mezi seriály, které sleduji nejdelší dobu. Takže se řadí mezi takové veterány, které mají místo hluboko v mém srdci, jako třeba Simpsonovi. Jsem tady s Black Mirror od první série a už i mi malinko přijde, že této antologii začíná docházet dech. Dokázala mi nespočetněkrát sebrat slova z úst. Tento seriál není rozhodně ten typ, který by se řadil mezi "binge". Po jednom dílu si musíte dát minimálně den pauzu, abyste to dokázali vstřebat. Tohle je hodně silný šálek kávy i pro otrlého fanouška, protože to prostě zasahuje do přítomnosti. Šestá série předvedla velmi nekonzistentní kvalitu dílů a šla velmi experimentální cestou. Některé díly se dle mého názoru odklonily i od samotné podstaty tohoto seriálu a to podle mě není moc dobře. Black Mirror se pyšnilo statutem, který si vybudovalo za více než dekádu a tento odkaz byl touto sérií trochu pošlapán. Z celkových 5 dílů považuji za opravdu povedené pouhopouhé 2 díly - Loch Henry a Beyond the Sea. Tyto díly symbolizují to, co na Black Mirror všichni milujeme. Silný zážitek, který pak divák musí rozdýchávat několik dní. Ostatní díly patřily buď k tomu průměrnému, avšak bez Black Mirror nádechu - Demon 79. Nebo to bylo Black Mirror, ale velmi slabé - Joan Is Awful. Pak je tady kapitola sama o sobě, která patří k tomu nejhoršímu, co tvůrci kdy vydali - Mazey Day. Celkově se jedná o spíš průměrnou sérii. Protože jsme dostali 2 výborné díly a poté 3 o dost slabší díly. Celkově si začínám myslet, že tvůrcům začínají docházet nápady a proto přicházejí s alternativními verzemi tohoto seriálu - viz. Red Mirror. Ovšem pořád si myslím, že má Black Mirror do budoucnosti co nabídnout. Nejlepší epizoda: Loch Henry (S06E02) ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama