Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílný televizní scénář Lucie a Josefa Konášových je působivým a dramatickým příběhem lásky, hrdinství i slabosti. Odehrává se ve dnech, kdy šlo našemu národu opravdu o vše, v období protektorátu. Ačkoliv příběh začíná téměř idylicky, na sklonku roku 1941, předčasnou oslavou Silvestra, s falešným zdáním, že vše je stále v pořádku, a dvě krásné mladé ženy, přítelkyně a obdivovatelky tehdejších filmových hvězd, jako byly Adina Mandlová i Nataša Gollová, jsou středem společnosti, právě v tuto chvíli nedaleko odtud, v zasněženém lese, seskočili padákem tři mladí muži: Bartoš, Potůček a Valčík....
Příchod parašutistů, vyslaných z Anglie, kteří se v Pardubicích objeví, znamená zásadní zlom v dosavadním životě obou žen i v životě jejich manželů. Do nebezpečných akcí, které mají parašutistům pomoci splnit zadaný úkol se zapojí nejen ony, jejich manželé, ale i řada dalších osob kolem nich. Přes to všechno však Hana ani Táňa nezapomínají na svou touhu uplatnit se u filmu, touží po krásných šatech a nemohou přehlédnout mužský šarm a svádění Alfréda Bartoše, jednoho z parašutistů. Přátelství obou dívek začne dostávat povážlivé trhliny. Spolu s tím se přiostřuje i nebezpečí odhalení celé této pardubické skupiny. Němcům se podařilo zachytit několik stop, a jedna z nich vede k Valčíkovi, který se skrývá pod falešným jménem coby vrchní v pardubickém hotelu Veselka. Všichni si začnou uvědomovat vážnost situace. Mistrné propojení ryze soukromých, intimních vztahů jednajících postav s historickými událostmi, které, ať zúčastnění chtěli nebo ne, zasáhly do všech lidských osudů, je nesporným kladem obou autorů.
Příběh se sice odehrává ve velmi krátkém časovém úseku, ale je v něm jakoby v kostce postižena široká škála proměn lidských charakterů, od zcela malých selhání až po ta nejzávažnější. Ale jde v něm současně i o obdivuhodné a mnohdy nečekané důkazy odvahy, statečnosti a obětavosti. Je to i příběh o zkoušce, které je vystaveno přátelství, dosud považované za nejpevnější...
Díky tomu, že se autoři zamýšlejí nad touto dobou právě z tohoto hlediska, přes komplikované a nejednoznačné vztahy a postoje vylíčených postav, vznikl text, který se stal skvělým podkladem pro silný a divácky atraktivní televizní film, jehož působivost a dramatičnost ještě zvýraznila režie Jiřího Stracha a obsazení obou hlavních postav Tatianou Vilhelmovou a Klárou Issovou. V neméně důležitých a skvěle zahraných rolích se setkáte i s Jiřím Dvořákem, Davidem Švehlíkem, Ivanem Trojanem, Miroslavem Táborským, Alešem Hámou, Matějem Hádkem, Viktorem Preissem a dalšími. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (222)

kajas 

všechny recenze uživatele

Kdyby tak "Anthropoid" natočil Jirka Strach... na televizní film fantastická výprava, hudba a výborní herci v hlavních (výkon Issové jsem si poprvé v životě skutečně užívala a chválit všechny zúčastněné pány je nošením dříví do lesa) i menších rolích. Dokázala bych si představit dvouhodinovou celovečerní verzi (s okleštěním první "vztahové" části, ta druhá už neměla téměř chybičku), mohl to být trhák :). ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Zase jeden povedenější TV kousek na tradiční téma. Neustále mě fascinuje neskutečná odvaha, se kterou se všichni zúčastnění smířili se svými úkoly a přijali tragický osud, který jim připravil Jidáš Čurda. Zase famózní Trojan, Taclík, Švehlík i Táborský, tradiční "Němec" Pavlata, tradičně nesympatická Issová a netradičně nesympatická Wilhelmová. Celek nadprůměrný ()

Reklama

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Při své premiéře se mi to moc líbilo. I dnešníma doufám vyspělejšíma očima moc povedené. Na televizní poměry nevídané a nebojím se napsat plně srovnatelné s Hořícím keřem od HBO. Možná až moc hollywoodská zápletka. Škoda, že na to Strach nedostal stejně peněz, jako stály Želary nebo Tmavomodrý svét, tohle si to zasloužilo a závěr teda na televizní tvorbu nesmírně sugestivní. Super kamera, hudba, obsazení to nej, co nám tu běhá. 8/10 ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Česká televizní tvorba je převážně docela velký odpad, ale najdou se samozřejmě i výjimky, na které toto zažité pravidlo neplatí. Jiří Strach je jeden z nejvytěžovanějších režisérů v současnosti u nás, tudíž mě doopravdy zajímalo, jak se popral s válečným filmem. Na filmu je ihned znát menší rozpočet, s kterým se museli tvůrci potýkat. Ale i tak to protektorátské prostředí má své kouzlo a leckteré kulisy by si zasloužily bezesporu vřelý a nefalšovaný potlesk. Film zejména sází na herecké výkony, a že těch profláklých jmen zde najdete. Zejména bych pochválil Taclíka s Preissem, kteří z počtu minut strávených před kamerou vyždímali maximum, předvedli nezapomenutelný výkon. Dvořák mi ale úplně neseděl na hlavní roli, chvílemi podle mě trochu přehrával. Jak jsem již řekl, tak atmosféra je opravdu nasáklá strachem a nejistotou, které v této nebezpečné době panovaly. Dialogy byly také precizní. Vše směřovalo ke konci způsobem, že jste věděli, že to dobře dopadnout nemůže v zásadě ani pro jednoho z účastněných. Na české poměry film, na který by se nemělo zapomenout. Za mě dávám 81% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Dobovost a linie "polidštění" hrdinů (-ek), z nichž někteří (-ré) podlehnou, ale následně stejně pykají, naplnily má očekávání. Televiznímu filmu neuškodilo ani rozdělení do dvou částí. Herecky i filmařsky zvládnutý snímek, poprávu oceněn cenami Elsa (v kategorii nejlepší pořad v oblasti původní dramatické tvorby + režisér Jiří Strach + herečka Klára Issová + scénáristé Lucie a Josef Konášovi). Motiv biografu, od počátečního snu budoucích filmových div, po gestapáckou projekci, je v závěru strhující. Kdy naposled jste byla v kině, paní Kroupová? ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Scéna, ve které Alfréd Bartoš (Jiří Dvořák), utíká před gestapem, se natáčela v Pardubicích, konkrétně kousek od zámku. (sibuk)

Reklama

Reklama