Reklama

Reklama

Hobit: Bitva pěti armád

  • USA The Hobbit: The Battle of the Five Armies (více)
Trailer 2

„Hobit: Bitva pěti armád" uzavírá epické dobrodružství Bilbo Pytlíka, Thorina Pavézy a skupiny trpaslíků. Když se jim v boji proti draku Šmakovi podařilo dobýt zpět svou vlast, nechtěně vypustili do světa smrtící sílu. Rozzuřený Šmak dští svůj spalující hněv na bezbranné muže, ženy a děti v Jezerním městě. Thorinova posedlost hromaděním znovu nabytého pokladu, kterému i přes Bilbovu snahu obětuje přátelství i čest, dožene Hobita k zoufalému a nebezpečnému rozhodnutí. Ale ještě větší nebezpečí je čeká. Sauron, o jehož krocích nikdo kromě čaroděje Gandalfa nic netuší, tajně vyslal obrovskou armádu Skřetů, aby zaútočila na Osamělou horu. S tím, jak se stahují mračna stupňujícího se konfliktu, jsou Trpaslíci, Elfové a Lidé postaveni před volbu, zda se sjednotí či budou zničeni. Budoucnost Středozemě visí na vlásku a v epické bitvě pěti armád bojuje Bilbo o život svůj i svých přátel. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (1 931)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Odfláknutá bitka s drakem mě mrzí asi nejvíc. Ne že by nevypadala dobře, ale nešťastné umístění do úvodu jí bere potřebný švunk a je příliš krátká. Bitva pěti armád, která pak zabírá největší pasáž je technicky samozřejmě promakaná, dokonce místy strká Pána prstenů do kapsy, ale je zbytečně dlouhá a ve své podstatě nedůležitá. Necítil jsem onu osudovost. Nejlepšími pasážemi jsou skromné rozhovory Bilba a Thorina, které dávají celému třetímu dílu jakýsi smysl. Třetí díl trpí rozdělením nejvíce. Nefunguje sám o sobě a zbytečnosti (místostarostovy dementní vsuvky) překrývají to důležité (co se stalo s Bardem po bitvě?!). Smutné rozloučení se Středozemí zamrzí ve své nedodělanosti. ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Akorát jsem dočetl knižní předlohu a lze jen obdivovat, jak se scénáristům a režisérovi podařilo rozšířit (tak, aby to do děje přirozeně zapadlo), celý příběh o třeba jen naznačené věci v knize a zároveň přidat pár postav, které příběh obohatili tak, aby si i ten, kdo knihu nečetl a viděl třeba jen trilogii Pána prstenů, přišel plně na své. Všechny 3 díly mají u mě maximální hodnocení a jako knižní adaptace filmy řadím mezi absolutní špičku, kdy filmové zpracování překonává knižní předlohu. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený akčný fantasy filmy, ktorý je záverečným dielom tejto slušnej série. Má celkom dobrý príbeh opäť pokračujúci po záverečných udalostiach dvojky, agresívny drak sa vydal zničiť jazerné mesto, čo sa mu z veľkej časti aj podarí a tak tí, čo prežili prišli o všetko a sú nútení zostať v zrúcaninách mesta pod horou, pričom dúfajú, že dostanú niečo z obrovského bohatstva zlata, aby mohli znovu opraviť svoje mesto. Lenže vodcu trpaslíkov Thorina už zlato pohltilo, má pre neho omnoho väčšiu cenu, než priateľstvo a česť, preto sa ho rozhodne s ostatnými brániť a to aj za cenu veľkej vojny. No agresívnych škretov, ktorí chcú horu za každú cenu je mimoriadne množstvo a tak sa trpaslíci, Elfovia a ľudia musia rozhodnúť, ako sa k celej situácii postavia. So spracovaním som dosť spokojný, úvod s drakom okamžite vtiahne do deja, pričom to pôsobí až prekvapivo nekompromisne, takže som mal z toho veľmi dobrý pocit. Následne sa síce nájde dosť scén, bez ktorých by som sa kľudne obišiel a to vrátane línie so skupinou trpaslíkov pri zlate, to ma vôbec nezaujímalo, ale našťastie je aspoň stále jasné, že sa chystá niečo veľké a to sa presne stane a tak keď už vypukne vojna, je sa stále na čo pozerať. Akcie je tu plno a som s ňou dosť spokojný. Je skvelo natočená, nadmieru veľkolepá, poteší aj dostatok zaujímavých nápadov a slušná choreografia súbojov. Nachádza sa hlavne v druhej polovici, ktorú už tvorí samotná vojna niekoľkých strán a síce určite musím vytknúť jej celkovú nelogiku, toto nefunguje ani v rámci pravidiel svojho univerza, ale po stránke zábavnosti sa jej už nedá moc vytknúť a sadli mi nielen sekvencie, v ktorých je dôraz na veľkoleposť, takže strety stoviek protivníkov, ale aj tie menšie, kde ide skôr o menšie súboje. A tak opäť si ma najviac získali boje dvojice Elfov, ale v akcii sa je stále na čo pozerať. S hereckým obsadením som dosť spokojný, zostalo prakticky totožné s predchádzajúcim dielom vrátane nových postáv, ktoré mi veľmi sadli, pričom majú aj podobné množstvo priestoru. Jedine Richard Armitage ako vodca škriatkov ma už tentoraz vôbec nebavil. Réžia a technická stránka si tiež po všetkých stránkach udržali štandard z predchádzajúceho dielu. A nesklame ani hudba. Toto bolo moje prvé stretnutie s touto sériou, ktorú som v jej počiatkoch ignoroval, ale nakoniec som rád, že som ju skúsil. Takže po kvalitnej dvojke prichádza podobne kvalitné pokračovanie, ktoré opäť necháva nevýraznú jednotku ďaleko za sebou. K týmto dvom pokračovaniam sa ešte rád niekedy vrátim. 78% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Je až alarmující, kolik tu s námi bydlí sebestředných šulínků bez fantazie, co proloží Kanta Tolkienem jen proto, aby ve své kokotmunitě kriticky oslňovali podobně otylé zoufalce s mastnými vlasy a mohli si pak vzrušeni svým yntelechtem vzájemně vášnivě olizovat pohlaví. Ty nelidské dvě kila za lupen potom vyhodili jen proto, aby tu naprudko vystavili na odiv svůj maligní kokotismus a s Ňůtnem v jedné a se svými scvrklými koulemi naloženými do etanolu v ruce druhé velkohubě zahřímali nad porušováním fyzikálních zákonů a přehršlí digitálních triků ve filmu, kde je drak, trpajzlíci, horští trolové, zmutovaní skřeti, prstenové přízraky a tři prdele magie. Velmi erudované a opodstatněné! Rozhodně to mělo být natočeno Refnem s absolutním respektem ke gravitačnímu zákonu, který je přece povinen ctít i každý Sauron, a nejlépe loutkově s ručně napatlaným pozadím, aby se artový divák mohl umělecky rozplývat nad skvělým voděním marionet. Pítr dokázal zfilmovat pramáti všech fantasy, a to hned celou čtyřlogii, která byla ještě před čtrnácti lety považována za nezfilmovatelnou, a to tak famózně, epicky a velkolepě, že si u toho každý fanoušek musí nadšeně třít dokonale prokrveného Bilba a sem tam si hrábnout i na Pytlíka. Navíc pozorný čtenář již jistě ví, že Hobit je na rozdíl od Pána prstenu v podstatě jen přiblblá pohádka s infantilním hrdinou, který se člověku vybaví vždy, když se koukne mezi nohy. Dalším Pítrovým mistrovským počinem a přidanou hodnotou je tedy i to, že dokázal tuto žvatlavou až vyteplenou taškařici naprosto perfektně přiblížit atmosférou k Pánovi prstenu, a nikoliv ke zkurvenému Panovi Petrovi, jak byla původně koncipována. Prostě orgáč a moc doufám, že Péťa už detailně patlá Druhý věk Středozemě podle Silmarillionu, kde věčně povstávajícího Saurona poslal v Mordoru poprvé do prdele Isildur. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Trpaslík, jehož jsem poznal na dně pytle, by nikdy neporušil slovo." Jenže hobit míní a kurz zlata na středozemní burze mění. Ta část s mamoněním mě osobně moc nebavila, ale jakmile se do sebe pustily armády, tak to bylo pěkné pokoukání. Jenže udržet pozornost při asi hodinové bitvě je vysoko nad mé schopnosti a když je celý ten adrenalin zakončen půlhodinovým mudrováním o pravdě pravdoucí, tak to u mě zase na víc než tři hvězdy nevyleze. Nicméně jsem při monitorování přírody dospěl k závěru, že by si Nový Zéland patrně zasloužil, abych ho navštívil, takže se oficiální pozvánce vlády, s V.I.P. pohoštěním a návštěvou rugbyového derby s Austrálií, bránit nebudu. ()

Galerie (229)

Zajímavosti (57)

  • Když Galadriel (Cate Blanchett) zahání Saurona, nazve jej pobočníkem Morgotha. Morgoth Bauglir byl temný pán, který se před Prvním věkem (i během něj) pokoušel ovládnout Středozemi. Byl podobného druhu jako Sauron - tedy Vala, duch vyššího stupně (Sauron je Maia, duch nižšího stupně). Morgoth přivedl na svět skřety, draky a další zlé bytosti. Také je zmiňován ve druhém díle Pána prstenů: Dvou věžích (2002), konkrétně když Gandalf (Ian McKellen) vypráví o svém boji s Balrogem. (frajcz)
  • Snímek měl být prvním filmem celé šestidílné ságy, který by nebyl v kinech uveden ve vánočním období a také jejím prvním dílem, před kterým nebyla obvyklá roční pauza. Avšak tvůrci nakonec posunuli termín premiéry z léta 2014 na ono tradiční vánoční období. (gogos)

Související novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

19.06.2020

Ve věku 88 let zemřel britský herec Sir Ian Holm. Diváci jej znají asi nejlépe jako představitele Bilba Pytlíka z fantasy ságy Pán prstenů. Slavný herec se ovšem objevil i ve filmech jako Vetřelec,… (více)

Druhý Tintin žije

Druhý Tintin žije

24.03.2018

Když šla v roce 2011 do kin Tintinova dobrodružství, Steven Spielberg a Peter Jackson oznámili jasné plány. Zatímco první díl režíroval Spielberg, druhého se měl po dokončení hobití trilogie ujmout… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Reklama

Reklama