Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 1
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Diskuze

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Merengues9

ne. proto ti říkám, aby sis to dal do souvislostí. oni mu lžou, protože nechtějí, aby věděl, že jeho otec byl Jedi. Obi-Wan mu tuto skutečnost záhy prozradí, ale přesto jí ještě překryje další vrstvou lží, která se přímo týká přinejmenším okolností otcovy smrti, respektive toho, zda vůbec zemřel, což nutí pozorného diváka tázat se, jaký může mít Obi-Wan důvod před Lukem tajit skutečnost, že jeho otec je stále naživu, kor v momentě, kdy ho seznamuje se Sílou atd. nejenže to tam je, ale navíc je to poměrně zřejmé a obtížné přehlédnout pro diváka, co umí číst v souvislostech. krom toho je třeba si připomenout, že sir Alec Guiness je pravděpodobně nejkvalitnější herec, jaký kdy ve Star Wars hrál (snad leda možná s výjimkou Maxe von Sydowa). o významotvornosti každého jeho hereckého gesta by nemělo být pochyb, kor takto nápadného a v tak podstatném okamžiku.

na příspěvěk reagoval Merengues9

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

Eodeon

Oni mu lzou aby ho ochrali pred tim ze jeho otec byl Jedi a aby nedopadl stejne... vidis tam neco co tam vubec neni.

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Merengues9

ale je to indicie jasně naznačující, že Obi-Wan Lukovi lže. a tu by sis měl dát do souvislosti s tou, když se dozvíš, že Owen a Beru Lukovi o jeho otci lžou, ale zjevně s dobrým úmyslem ho před něčím uchránit (a to něco jistě nebude jen riskantní kariéra pilota). a finální indicii dostává divák v temné jeskyni na Dagobahu během Lukovy vize. čili ano, jak píše Rypicong, dalo se to vyčíst dávno předtím, než padla slavná hláška.

na příspěvěk reagoval Merengues9

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

Merengues9

ty indície tam jsou. Jenom když se Luke zeptá Obiwana, jak zemřel jeho otec. Stačí se podívat jak se Obiwan začne chovat a jaký dělá ksichty. 

na příspěvěk reagoval Merengues9

CvokCZ

CvokCZ (hodnocení, recenze)

Eodeon

Spíš mi utkvělo nadšení a celkově to kde kdo chválil snad víc než jeho Zrod Dartha Vadera a to zrovna Lucena jako autora nemusím, spíš tedy styl jeho psaní.

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Šimpy

velmi zřetelná vize budoucnosti, která se navíc beze změny opakuje, není tak docela v souladu s tím, co o schopnosti předvídat budoucnost říká Yoda v epizodě V. krom toho, v tomto případě vize předchází příčinám, která takovou verzi událostí vůbec umožní. vize je tím pádem sama o sobě jednou z příčin toho, že to tak dopadlo a že Padmé zemřela při porodu. ne, já osobně jsem přesvědčen, že stejně jako Palpatine vytvořil závoj temné strany znemožňující Jediům předvídat budoucnost, zároveň byl autorem i vize smrti Padmé, kterou seslal do Anakinových snů. ostatně, můžeme se ptát i takto: jak jinak by o té vizi věděl, aniž by přímo četl myšlenky? což ostatně také není možné doslovně. lze číst úmysly a odkrývat pocity, ale není to tak konkrétní jak telepatie ve sci-fi často bývá.

Šimpy

Šimpy (hodnocení, recenze)

Eodeon

Zajímavé, nikdy mě nenapadlo, že by tu vizi vnuknul Animu Palpatine. Vždy jsem to považoval za jednu ze schopností (vidět budoucnost), kterou jen Anakin ještě plně neovládal a nebo se u něj objevila poprvé....protože ve výsledku viděl následky svého neuváženého jednání.

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

CvokCZ

"nemít příliš dobré přijetí" není totéž jako "špatné přijetí", kor pokud se hovoří relativně ve srovnání s hypem, který knihu provázel už od chvíle prvního oznámení o její přípravě. a tohle byla kniha přehypovaná, až to nebylo hezké. takovým očekáváním snad nelze dostát ani v případech zcela nekritických fanoušků.

na příspěvěk reagoval CvokCZ

CvokCZ

CvokCZ (hodnocení, recenze)

Eodeon

Nějak si tedy nepamatuji, že by Darth Plagueis byl mezi fandy špatně přijatý jak u nás tak ve světě. Možná mi ale už jen paměť neslouží jako kdysi :D

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Darth_AK

sory, ale bavíme. vyjma Lucenovy knihy není žádný další zdroj, z čeho by se dalo usuzovat na to, co píšeš. a Lucenova kniha neměla příliš dobré přijetí ještě v dobách, kdy byla kánon, a to mimo jiné právě proto, že ve věcech ohledně Anakinova původu, dělala namísto slibovaného vysvětlení ještě větší guláš. navíc, kniha sice měla titul Darth Plagueis, ale především byla o Palpatinovi. žádný jiný zdroj o něm tolik "zákulisních" informací nepodal. což bylo ostatně dobře, protože po dobu, kdy byl Palpatine velkou neznámou, se dalo snadno věřit ve skutečnost, že je zosobněným zlem a vše, co se stalo, byl jeho geniální plán (nebo přinejmenším jeho geniální uskutečnění původně mistrova plánu). Luceno postavu polidštil a tím i zneuctil. pro to o ní máš takto špatnou představu. do té doby o něm nikoho ani nenapadlo uvažovat tak, jak to tu teď popisuješ. jako o to větší moudrost nyní vyznívá Lucasův zákaz, aby autoři expandovaného univerza zpracovali minulost a původ Yody. jinými slovy, té knihy není škoda. jedna z mála věcí, u kterých je jedině dobře, že se do nového kánonu nezachovaly.

na příspěvěk reagoval CvokCZ

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

Eodeon

Nebavíme se o poznatcích z jedné knihy, jde o celou časovou osu - Palpatine, jak jsem říkal, do tohoto nikdy "nezabrušoval" - koneckonců, jediné co ho v tomhle ohledu zajímalo, byly jeho vlastní klony, pokud se nepletu, sám tajemství nesmrtelnosti nikdy neobjevil. Prostě se mi celé tady to alá "Palpatine is behind everything" nelíbí, nemyslím si, že z něho musíme dělat ubermastera, bez kterého si v galaxii ani bantha neuprdla. Stejně jako jiní Sithští lordové, i on měl svoje přednosti, a manipulace s midichloriany na takové úrovni k nim podle mě nepatřila - ze scény v divadle jasně soudím, že na to nikdy nepřišel - a koneckonců se ani nikdy nepotvrdilo, že by na to měl vůbec schopnosti. A teď najednou to jde. Prostě .. #bringDarthPlagueisback

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Darth_AK

to ale mluvíš o poznatcích z pouhé jediné knihy, navíc poměrně špatné a nedomyšlené. co na tom, když někdo v novém kánonu pozmění tato fakta. rozhodně je to naprosté nic s vymazáním cca čtyřiceti románů z doby post-endorské, které měly navíc na rozdíl od Lucenova Plagueise dopad na události v celé galaxii. tady vůbec nevidím důvod se jakkoliv rozčilovat. jestli si něco na starém kánonu zasloužilo v novém změnit, bylo to tohle. jestli k lepšímu, to posoudím, až uvidím sám.

na příspěvěk reagoval Darth_AK

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Rypicong

až tak jasné to není. Palpatine to tajemství znal. akorát neměl nikdy v úmyslu se o něj dělit se svým žákem, protože od začátku plánoval, že jeho mistrovstvím skončí pravidlo dvou a on už bude vládnou věčně s tím, že jeho učedník bude jen výkonným nástrojem pro udržování téhle moci. btw "věděl", že Padmé umírá, ne proto, že by umírala, ale protože to byl v první řadě on, kdo Anakinovi vnuknul noční můry o její smrti.

na příspěvěk reagoval Šimpy

CvokCZ

CvokCZ (hodnocení, recenze)

Blackhand47 , Merengues9

Jasně to jo, ale myslím že na těch spekulacích že měl být sithský lord je dost pravdy, podle drobků co po tom zůstalo. Mělo to být něco jako první setkání s Yodou ve starý trilogii, taky se vydával jen za starého blázna. Ono i když se člověk podívá na ty propracovanější teorie tak některé ty scény a náznaky v E1 jsou dost zajímavé a na náhodu moc propracované. Stejně tak arty, různé rozhovory atd.. Pravdu se ale s jistotou nejspíš nikdy nedozvíme, pokud někdo nečmajzne z trezoru Lucase původní scénář před přepisem.

na příspěvěk reagoval Merengues9

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

CvokCZ

Ale to je prece blbost. Jar Jar je jen komicky prvek ktery ala R2D2 a C3PO jen na mnohem horsi urovni. Jediny co udelal “zapornyho” tak to, ze navrhl Palpatina na kanclere ci jak to bylo.

na příspěvěk reagoval CvokCZ

CvokCZ

CvokCZ (hodnocení, recenze)

Merengues9

Tak původně to bylo nejspíš v plán, jenže po kritice a hejtu jaký se na epizodu 1 snesl a hlavně na Jar Jara, tak se epizoda 2 značně přepisovala, měnila a hlavně scény s Jar Jarem, který jak sám Lucas řekl měl být klíčem ke všemu. Někdy si říkám, že je škoda, že stáhnul ocas a neudělal to, myslím že to je zrovna zvrat a odhalení, které by prequel trilogii zlepšil, pokud by se udělal dobře.

na příspěvěk reagoval Blackhand47, Merengues9

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Reklama

Reklama