Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (437)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nechapu, proc nema tenhle film vyssi hodnoceni, ja na nem vicemene nemuzu najit zadnou chybu. Film ma zajimavej a propracovanej dej, kterej je vetsinu casu dobre prehlednej a jen uplne ke konci to zacne bejt lehce zmateny. Vsichni herci jsou nejvic v pohode a nejlepsi je Sovak po otevreni kufriku u Hitlera. Vlastne ne vsichni herci, Hitler se moc nepoved. No a navic tu je prijemna hudba. Zkratka Polak dobre skloubil komedii, sci-fi a valecnej film a natocil jeden ze svejch nej filmu a film, na kterej se vzdy rad kouknu. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Práce s časovou smyčkou svádí k překombinovanosti a zvláště v novějších filmech se člověk často ztrácí v ději. Tady to ale funguje výborně, dějová linka je bez problémů sledovatelná - proč to šlo v 70. letech a nejde to dnes? Neotřepané téma, výborné triky a v neposlední řadě standardně skvělé herecké výkony. Jako vždy úžasná Marie Rosůlková, která z epizodní role dokáže vytěžit maximum (její překvapení, když se omylem ocitne ve Vůdcově hlavním stanu: "Jéé, Patri, podívej, to je Hitler!", nemá chybu). Ale asi mám osobní problém s Petrem Kostkou. Nepochybuji o jeho hereckých kvalitách, ale na můj vkus hraje vždy se stejnou rutinou a předvídatelností. Přestože mi úplně nesedí, nedokážu říct, jestli by dvojroli sourozenců Burešových někdo zahrál lépe. Co mě ale ruší, je moralizující závěr, který se objevuje i v jiných typově podobných filmech. Zasáhne Veřejná bezpečnost, zlo je potrestáno a všechno se vrací do poklidné socialistické reality. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Miluju tyhle bláznivé české komedie. Herci se jen předhání ve skvělých výkonech, hláška střídá hlášku a příběh baví už jen tím obrovským tempem a elánem, se kterým na diváka vyrukuje. Osvědčené duo Sovák&Menšík tentokráte navíc výrazně podporováno (a možná i předstiženo) vynikajícím Petrem Kostkou, jenž si jednu ze svých největších rolí opravdu užívá. Tady se sice vše to "bláznivé" děje na úkor vypravěčské kreativity a občas i kvality, ale úroveň zábavy (a o tu jde pořád primárně) to moc nenarušuje... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Socialistické státy zajistily úspěch mírové konference…“ Macourek s Polákem vytvořili opravdu mnohovrstevné sci-fi, ale nemohu se zbavit dojmu, že větší hustota humoru, či naopak příklon k vážně míněnému sci-fi thrilleru by přinesly ucelenější výsledek. Úvodní titulky s DJ Adolfem jsou stejnou měrou směšné i mrazivé.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tohle mi sedlo ještě o něco více než Zabil jsem Einsteina, pánové. Možná zde není až tolik humoru, ale jako sci-fi film, navíc z roku 1977, více než výborné. Napínavé, vtipné, dobře herecky obsazené (američtí turisté nebyli špatní, ale film stál jednoznačně na trojici neonacistů) a navíc cestování v čase vcelku přehledné a propracované. Skoro plný počet, ale parodování Hitlera drhlo a o trošičku víc humoru by nezaškodilo. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Když se Jan Bureš (Petr Kostka) probouzí na smetišti a nastupuje k řidiči (Petr Nárožný) do kamionu, požádá ho, jestli si může zatelefonovat. V tu chvíli je záběr na telefon systému AMR, který se v době natáčení zatím pouze testoval. Systém AMR (Automatizovaný Městský Radiotelefon) vyvinula firma TESLA v polovině sedmdesátých let minulého století. Tato síť sloužila původně hlavně pro komunikaci pracovníků Spojů a později i vysokých státních úředníků. Byla vypnuta v roce 1999. (PaulxH)
  • Nože, které postavy ve filmu vrhají na terč, jsou výrobky firmy Mikov. Konkrétně se jedná o typ Venado. (grovik.net)
  • Raketa, kterou nacisté v roce 1941 přistávají, byla ve skutečnosti namalovaná na desce - trojrozměrný byl pouze dolní stupeň, do výše dveří, kterými herci procházeli. (Robbi)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama