Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (438)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Netuším, kolikrát jsem tuhle parádní komedii viděla, pořád se mi líbí a funguje skvěle.. Příběh o hodném Janovi a nezodpovědném Karlovi, kde Petr Kostka hraje jak o život a jde mu to náramně, o pokusu zvratu 2. světové války několika bývalými nacisty je skvěle napsaný, úžasně zahraný, všichni ve svých rolích přesvědčiví, no a v neposlední řadě úchvatně natočený se spoustou báječných nápadů.. Tohle je cestování v čase dle mého gusta.. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno se mi to líbilo hodně, zpětně musím nadšení trošku snížit. Zápletka je geniální, ale mám pocit, že stálo premisu s Hitlerem trochu dohrát, a ne ji jen tak naťuknout. Stejně tak Polákova režie - hraje spíš na jistotu, ale bojí se odrazit k nějaké větší stylizaci - celý film působí spíš šedě a monoliticky - televizně? Jako by se Polák s klasicky macourkovsky crazy námětem nedokázal Vorlíčkovi a Lipskému vyrovnat... I přesto se jedná o totální klasiku, a rozhodně o jeden z nejlépe zpracovaných scifi námětů v Československu. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bravurní česká komedie o časovém paradoxu, vzniknuvším při cestování v čase a dovedeném do absurdna. Špičkově propracovaná zápletka, vynikající herecké výkony (za povšimnutí kromě těch nejhlavnějších postav stojí hlavně manželská dvojice z "Emeriky" v podání Oty Šimánka a Marie Rosůlkové) a spousta zábavy. Jeden z nejlepších filmů Jindřicha Poláka. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Socialistické státy zajistily úspěch mírové konference…“ Macourek s Polákem vytvořili opravdu mnohovrstevné sci-fi, ale nemohu se zbavit dojmu, že větší hustota humoru, či naopak příklon k vážně míněnému sci-fi thrilleru by přinesly ucelenější výsledek. Úvodní titulky s DJ Adolfem jsou stejnou měrou směšné i mrazivé.. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V dobe svojho vydania to bolo celkom prevratné dielo a neomrzí ani po rokoch. Spojiť zámenu postáv s cestovaním v čase je vynikajúci nápad, najmä pri komediálnych schopnostiach pánov, na ktorých sa nikdy nezabudne. Trio Sovák, Menšík, Brodský urobili asi najlepšiu karikatúru na nacistov v histórii. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Ve scéně, kdy se převrhne "biorozpouštěč" do vany s mrtvým Karlem Burešem (Petr Kostka), zůstane na dřevěném obkladu skvrna. V dalším záběru už tam není. (Chegi)
  • Když si dává Patrick (Otto Šimánek) oběd v raketě, spadne mu sousto ze lžičky, ale on dělá jakoby nic a žvýká, jako by skutečně jedl. (rakovnik)
  • Těsně před tím, než se Jan Bureš (Petr Kostka) opaří čajem, zazní v rádiu, že "socialistické státy zajistily úspěch mírové konference," což je vzhledem k datu (1. června 1996) dnes již úsměvné. (#47)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama