Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 1
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (437)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Máte poslední přání? Jo, až příští rok pojedeš na dovolenou, dej pozor ať ti nenastydnou záda, budě Tě trápit ischias..Jo, jo srandičky, srandičky - chopte se ho :-)))) Super komedie, plná záměn, zvratů ve stylu francouzských komedií s Funesem. Pár nácků přežívajících v Jižní Americe se chce vrátit prostřednictvím cestovní kanceláře z budoucnosti (CK se specializuje na lety do historie) s ukradenou americkou bombou do druhé světové války a zbraň nabídnout Hitlerovi. Bohužel, jak už tomu v komediích a chronoletů bývá, náckové se do historie vrátí, ale ne do období které chtěli.... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Skvělá a perfektně vymyšlená sf komedie s časovými paradoxy. Je vidět, že se tvůrci opravdu vyřádili v několika rovinách najednou. Myslím, že se sami Macourek a Nesvatba museli při psaní scénáře zduplikovat, jinak si nedovedu vysvětlit ten vodopád nápadů a vychytávek, že i Red Dwarf bledne. Navíc skvělí herci, Vicena jako úžasný Hitler (HIMMLEREEEE!!! VYHODIT, DEGRADOVAT, ZAVŘÍT. PŘED POPRAVOU MUČIT) a originální titulky na začátku, to se musí vidět. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dej tohto filmu s neobyčajnými zápletkami sa odohráva v neďalekej budúcnosti. Nacistickí dôstojníci, ktorým sa podarilo uniknúť pred spravodlivosťou, sa skrývali a užívali omladzovacie pilulky. Tak sa dočkali doby, keď je možné cestovať časom, a vymysleli plán. Z washingtonského múzea ukradnú vodíkovú bombu, dopravia ju Hitlerovi do roku 1944, a tak zvrátia priebeh druhej svetovej vojny. Hitler odmietne pomoc nacistov, neverí im a niektorých aj zlikviduje. Omylom totiž pristáli o tri roky skôr - je 8. decembra 1941. Hitlerove vojska stoja pred Moskvou a Japonci ukončujú prípravy na Pearl Harbor. Strašné je, že vo filme veci nedopadnú presne tak ako sa očakávalo alebo plánovalo. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Miluju tyhle bláznivé české komedie. Herci se jen předhání ve skvělých výkonech, hláška střídá hlášku a příběh baví už jen tím obrovským tempem a elánem, se kterým na diváka vyrukuje. Osvědčené duo Sovák&Menšík tentokráte navíc výrazně podporováno (a možná i předstiženo) vynikajícím Petrem Kostkou, jenž si jednu ze svých největších rolí opravdu užívá. Tady se sice vše to "bláznivé" děje na úkor vypravěčské kreativity a občas i kvality, ale úroveň zábavy (a o tu jde pořád primárně) to moc nenarušuje... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Do posledního puntíku naprosto geniální film. Již od samého začátku a originálních titulků až po záverečnou neskutečně údernou pointu. Otec české sci-fi Josef Nesvatba sepsal geniální povídku, podle níž Miloš Macourek s Jindřichem Polákem sepsali vynikající scénář. Za zmíňku tvoří samozřejmě také výprava Theodora Pištěka, který si se vším do posledního puntíku vyhrál. Ať už je to technika, vodíková bomba, či zobrazení Hitlera a jeho mužů, proti tomuto nemůže říci žádný renomovaný technik a ani vojenský historik ani popel. Další kapitolou jsou herecké výkony. Petr Kostka podal svoji životní (dvoj, vlastně troj) roli. O tom bez debat. Rovněž Abbard v neodolatelném podání Jiřího Sováka je jedna z jeho nejlepších rolí. Evu hrála krásná Zuzana Ondrouchová, která bohužel o pár let později v mladém věku zemřela. František Vicena je spolu s Brunem Ganzem nejpřesvědčivějším představitelem Hitlera. Úžasná komediální sci-fi záležitost. Chlouba českého filmu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (53)

  • Hitlerovi pobočníci prohlásili, že k útoku na Pearl Harbor došlo v 17:15, ve skutečnosti k němu však došlo v 17:48 (7:48 havajského času). (velkyvezir)
  • Raketa, kterou nacisté v roce 1941 přistávají, byla ve skutečnosti namalovaná na desce - trojrozměrný byl pouze dolní stupeň, do výše dveří, kterými herci procházeli. (Robbi)
  • K babylonskému zmäteniu došlo pri natáčaní, kedy sa v jednotlivých scénach často vyznali naozaj len režisér Jindřich Polák a jeho herec Petr Kostka (bratia Burešovi). (Raccoon.city)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama