Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (437)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých komediálních sci-fi/fantasy filmů své doby, který se může hrdě vyhřívat na výsluní vedle takových klenotů, jako PANE, VY  JSTE VDOVA, ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ či ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU. Zábavný a promyšlený scénář a dokonalý herecký koncert slavného tria Sovák, Menšík, Brodský. Plus výborná dvojrole pro Petra Kostku. Polákova klasika z období zlaté éry československých komedií. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nechapu, proc nema tenhle film vyssi hodnoceni, ja na nem vicemene nemuzu najit zadnou chybu. Film ma zajimavej a propracovanej dej, kterej je vetsinu casu dobre prehlednej a jen uplne ke konci to zacne bejt lehce zmateny. Vsichni herci jsou nejvic v pohode a nejlepsi je Sovak po otevreni kufriku u Hitlera. Vlastne ne vsichni herci, Hitler se moc nepoved. No a navic tu je prijemna hudba. Zkratka Polak dobre skloubil komedii, sci-fi a valecnej film a natocil jeden ze svejch nej filmu a film, na kterej se vzdy rad kouknu. ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele

Nejlepší české sci-fi! Pokud tedy nepočítám seriál Návštěvníci, ale tohle je víc "pro dospělé". Ve filmu je bravurní mix napětí i humoru. K tomu všemu příjemné herecké obsazení (jak už bylo ale v tehdejších dobách zvykem). Je tedy pravda, že Hitler se v blízkém záběru Hitlerovi moc nepodobá, ale to můžeme hodit za hlavu. Pár scénáristických bot tam sice je, ale to je ve většině filmů, které se zabývají cestováním časem. Tohle je jeden z mála našich starších filmů, který by se klidně mohl prosadit i ve světě (většina starších českých komedií je plná našeho osobitého humoru, který by v cizině nemuseli pochopit). Nechápu, že ho zná jen pár Britů. A už vůbec nechápu, proč má zde na CSFD jen 76% (září 2007). Zasloužilo by si to osmdesátkovou hodnotu... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Netuším, kolikrát jsem tuhle parádní komedii viděla, pořád se mi líbí a funguje skvěle.. Příběh o hodném Janovi a nezodpovědném Karlovi, kde Petr Kostka hraje jak o život a jde mu to náramně, o pokusu zvratu 2. světové války několika bývalými nacisty je skvěle napsaný, úžasně zahraný, všichni ve svých rolích přesvědčiví, no a v neposlední řadě úchvatně natočený se spoustou báječných nápadů.. Tohle je cestování v čase dle mého gusta.. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Cítiť, že to Macourek nepísal sám a že to nebol Vorlíček, kto mu s tým pomohol. Nie len že je tu všetko pekne podoťahované, nechýba tomu ani riadne dramatický záver a správna pointa. Vďaka Petrovi Kostkovi to naviac celé funguje ešte o čosi lepšie. V rámci českej komédie absolútna tutovka, v rámci českých sci-fi komédií možno to vôbec najlepšie, čo bolo natočené! ()

Galerie (26)

Zajímavosti (53)

  • Klaus Abard (Jiří Sovák) tvrdí, že mu v roce 1944 bylo 34 let, ale ze služebního průkazu lze vyčíst datum narození 1915. (Nptoh)
  • Anglická nezávislá firma Second Run vydala 25. 1. 2021 remasterovanou verzi na DVD a Blu-ray v češtině a němčině s anglickými titulky, odborným komentářem a bohatým bookletem. (lexa.k)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama