Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (437)

anais 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno se mi to líbilo hodně, zpětně musím nadšení trošku snížit. Zápletka je geniální, ale mám pocit, že stálo premisu s Hitlerem trochu dohrát, a ne ji jen tak naťuknout. Stejně tak Polákova režie - hraje spíš na jistotu, ale bojí se odrazit k nějaké větší stylizaci - celý film působí spíš šedě a monoliticky - televizně? Jako by se Polák s klasicky macourkovsky crazy námětem nedokázal Vorlíčkovi a Lipskému vyrovnat... I přesto se jedná o totální klasiku, a rozhodně o jeden z nejlépe zpracovaných scifi námětů v Československu. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jsem rád za bonusy k filmům, co vycházejí na DVD. Díky nim se mohu mnohdy dozvědět něco ze zákulisí toho kterého filmu. Zde třeba, že P.Kostka, pro kterého byl scenář napsán, tak byl z toho tak zmatený, že v tomhle filmu nechtěl hrát. Je to herecký koncert, a rovněž ostatních, dneska už bohužel nežijících herců. A moc se mi líbá i příběh. Jen mě zaráží, že film byl natočený v letech, o kterých se říká, že byla tak tvrdě normalizační. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi to mal natočiť Lipský, ale stále sa aj v réžii Jindricha Poláka jedná o veľmi solídnu crazy komediálnu zábavu. Názov ako stvorený pre tento žáner, ostatne vo vymýšlaní názvov bláznivých komédií sme boli majstri rovnako, ako v ich natáčaní. Ja nie som sklamaný, ako niektorí tu prítomní, pretože aj keď si myslím, že je logické, ak hodnotíme podľa vzájomných porovnávaní, netreba strácať objektivitu a hodnotiť film aj samostatne. No nebolo to lepšie ako bežná hollywoodska komédia? ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dej tohto filmu s neobyčajnými zápletkami sa odohráva v neďalekej budúcnosti. Nacistickí dôstojníci, ktorým sa podarilo uniknúť pred spravodlivosťou, sa skrývali a užívali omladzovacie pilulky. Tak sa dočkali doby, keď je možné cestovať časom, a vymysleli plán. Z washingtonského múzea ukradnú vodíkovú bombu, dopravia ju Hitlerovi do roku 1944, a tak zvrátia priebeh druhej svetovej vojny. Hitler odmietne pomoc nacistov, neverí im a niektorých aj zlikviduje. Omylom totiž pristáli o tri roky skôr - je 8. decembra 1941. Hitlerove vojska stoja pred Moskvou a Japonci ukončujú prípravy na Pearl Harbor. Strašné je, že vo filme veci nedopadnú presne tak ako sa očakávalo alebo plánovalo. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Je asi trochu zvláštní, že 8 let po vzniku Zabil jsem Einsteina, pánové... šel do kin další film, v němž se cestuje do minulosti, aby se tam ovlivnila budoucnost (a v obou navíc hraje jednu z hlavních rolí Sovák), ale jinak mi oba filmy přijdou dostatečně svébytné a odlišné, aby to "ospravedlnilo" vznik tohoto Polákova "epigona". Má to výtečné obsazení, hraje tam příjemně pohodová Svobodova hudba, potěší tam vidět dobovou Prahu (rozhodnutí točit několik scén na střeše Kotvy - která je zde vydávána za terasu bytu - mi ale přijde jako bizar, jehož smysl nechápu), stejně jako krásný exemplář vozu Mercedes-Benz 220 D [W115], v němž se prohání Menšík, a udiví i výskyt telefonu v nákladním voze Škoda-Liaz 100.47, který ve filmu řídí Nárožný. Po stránce humoru mi to ale moc vtipné nepřijde, a od chvíle, kdy se Kostka/Bureš poprvé vrátí do současnosti, to sice začne být nejzajímavější, ale současně to nedává smysl, protože se tam nedodržuje princip, že změny v minulosti ovlivní budoucnost (např. Sovák/Abard je v minulosti zabit, ale přesto se v přítomnosti opět vyskytuje, a takových nesmyslů je tam víc), ty scény s Hitlerem v bunkru jsou strašně trapné (Hitler například mluví dokonale česky, ale jeho vojáci pak už mluví normálně německy), a celkově mi přijde debilní i to, že se ve filmu cestuje do minulosti stylem vesmírné turistiky, tedy tak, že raketa normálně letí ze Země do vesmíru a postavy mají na sobě skafandry, a až ve vesmíru najednou raketa zmizí do minulosti, aniž by se film jakkoli obtěžoval ten mechanismus vysvětlit. Takže když si shrnu nepůvodní námět, nevtipný humor a nelogický děj, vyjde mi z toho nakonec jen dost slabá komedie, které si osobně moc necením, a opět jsem si potvrdil můj odvěký názor, že Češi sci-fi nikdy moc neuměli. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (53)

  • Scény z Hitlerova (František Vicena) generálního štábu byly natáčeny za dozoru poradce z vojenského muzea. Podle Theodora Pištěka všechny distinkce, vyznamenání a řády odpovídají realitě. Řádové stužky byly na kostýmy našity v pořadí, v jakém byly uděleny. (Dr. Hawkeye)
  • V čase 43:40 říká Klaus Abard (Jiří Sovák): „V 11:27, přesně za tři minuty, bude volat generálmajor Henke z východní fronty.“ O minutu později je záběr na hodiny, kde minutová ručička ukazuje 32 (navíc hodinová ručička je přesně na 11, což okolo půl je také nesmysl). (budivoj)
  • Když si dává Patrick (Otto Šimánek) oběd v raketě, spadne mu sousto ze lžičky, ale on dělá jakoby nic a žvýká, jako by skutečně jedl. (rakovnik)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama