Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (468)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Titul "Rozpustený a vypustený" považujem za najslabší počin českého režiséra a scéranistu Ladislava Smoljaka. Nezábavný kriminálny prípad zmyznutého továrnika Bierhanzla ma vôbec neoslovil. Silne kŕčovito na mňa pôsobila aj vyšetrovateľská dvojica inšpektor Trachta a praktikant Hlaváček. Najmä skôrnatelý herecký prejav Mareka Brodského je totálne rušivý. Moc talentu po svojom slávnom otcovi veru nepodedil. Divadelná hra je možno zábavná, ale ako film to za moc nestojí. ** ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Kdyby se takový film dnes natočil v USA, jmenoval by se: Rozpusť nebo zemřeš. Kdyby se dnes natočil ve Švédsku, jmenoval by se: Muž, který nenáviděl plešatce nebo ještě lépe: Muž, který kopl do kachní líhně. Kdyby v Rakousku, tak: Inspektor Klečka zasahuje. V Německu: Hlaváček: Kriminálka Praha. Na Slovensku: Ako Trachta dopadol vraha. V Maďarsku: Torinói Kachnü. Japonci by jistě natočili: Bierhanzel - Mast Efekt IV., přičemž by se jednalo o anime. Z Francie by přivezli syrovou krimikomedii s názvem: Rozpuštění a druhý díl Rozpuštění proti rozpuštěným. Britové pošlou brilantní krimi seriál: Trachta & Hlavatchek: Případ zmizelého továrníka. Disney channel tradičně s: Duck Tales. Polská produkce "snad" nabídne seriál: Rozpustilí a vyučení, a když jsme u seriálů, tomuto trendu by se nevyhnula ani Česká televize s Historkami ze salonního kupé, což by jen potvrdilo impotentní vynalézavost tvůrců. A konečně TV Nova s třeskutě vtipným seriálem o hovně: C. a k. vraždy podle Trachty. Tomu může konkurovat jen Prima s reality show "po desáté": Vypusť a vychladni. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ladislav Smoljak stvořil dílo, které není dokonalé ani úchvatné, ale dokáže velmi příjemně a s nadhledem pobavit naprosto každého. Přes výborné obsazení, kterému vládne duo Zahajský-Brodský, především praktikant mě nutil k neskutečným záchvatům smíchu a jeho postavu si nejlépe ze všech z filmu pamatuj, až po krásné stylizování do doby kolem první republiky. Těžko se něco vytýká, protože tvůrci splnili vše, co jsem si přála humor zde nabírá příjemný směr, kterým mě dvojice Smoljak-Svěrák velmi okouzlila. Což nejde říct u všech jejich společných filmů nebo her, které jsou na tom u mě někdy poněkud hůře. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se nejdříve náležitě připravil (a to tím, že jsem zhlédl v televizi a později i naživo v divadle Vraždu v salónním coupé-to abych mohl srovnávat). Původní hra je samozřejmě o stupeň lepší, but on the other hand tato hra má některé opravdu vtipné kousky navíc (např. kachny) a také ty původní (výslech Vilmy-avšak v podání pana Čepelky je bezchybný). A tak mi nezbývá než nakonec hodnotit 5*. P.S. Všimněte si, jak je ta ten rozhovor o šílenci Bursíkovi nadčasový :-) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Scénka chytania dreziny zo zviazanými väzňami do hromady perín bola v skutočnosti nárazom dosť tvrdá a holohlaví štatisti z opakovania tejto scény rozhodne nadšený neboli. (Raccoon.city)
  • Zdeněk Svěrák původně počítal s tím, že hlavní roli inspektora Trachty dostane on, i proto, že tuto roli hrál ve hře "Vražda v salónním coupé" v divadle. Ladislav Smoljak ale chtěl obsadit profesionálního herce, takže ji nabídl Jiřímu Zahajskému. Poté měl tedy hrát hajného Hlaváčka, ale toho zase Smoljak nabídl Rudolfu Hrušínskému. Nakonec získal pouze malou roli průmyslového básníka Jelínka. Svěrák byl tímto podle vlastních slov dožrán a aby dokázal, že umí opravdu hrát, dal se dohromady s Vítem Olmerem a natočili spolu film Co je vám, doktore?. (#47)
  • “Autokar“ bola filmárska atrapa, ktorú postavili na malom traťovom plošinovom vozíku len pre účely nakrúcania. Po skončení ešte nejaký čas stála na Dejvickej stanici. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama