Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

genetique 

všechny recenze uživatele

Nevšedne originálny scenár nevyužíva naplno svoj potenciál. No aj tak to stačí, aby boli bránice divákov v neustálom namáhaní, zámena osôb je vygradovaná v nevídaných scénkach s komicky totálne premyslenými postavami, ktoré by zatienili aj podobné známe klasiky (Eddie Murphy - jasný príklad) spoza Veľkej mláky. Navyše nápady, nad ktorými by normálne stál rozum tu nadobúdajú úplne iný, nenormálne bláznivý nádych. 85%. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zábavná a nesmírně vynalézavá komedie. Nechápu proč jsme dřív, dokázali natočit takovéhle skvosty a teď při dnešních možnostech se česká komedie utápí v odpadu.. A dokonce i pan Vorlíček v současné době už zblbnul. (u něho se to dá vysvětlt věkem a nechci mu samo sebou nic vyčítat. Ovšem správný úmělec by měl vědět, kdy nastal čas ukončit kariéru.) Vy všichni dnešní rádoby komici, pohleďte na film Pane vy jste vdova. Musím uznat, že sem tam nějaké hlušší místo tam je. Taky mi nepřipadal film doslova bez chyby. Ale tvůrčí nápady jsou zde famózní. Nestává se příliš často, že bych u komedie chválil, že má nepředvídatelnou zápletku, která často překvapuje. Ale u Pane vy jste vdova! tohle zmínit musím. To že se z Janžurové stane Stuart Hampl jsem vážně nečekal. Nikdy se nedá příliš určit kam se příběh bude posouvat. Ale vůbec těžké se v něm orientovat. Ty záměny, operace a vůbec celkově nápaditý scénář, mě bavil víc něž zde tolik vychvalované hlášky. Opravdu nahlas jsem se nesmál až zas tak často, ale bylo to solidní. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si Bob Saint-Clar představuje republiku Marina Venneta (až na ty sanitky Škoda 1203).. Nejspíš jsem jen vandrácká konkubína české komedie, ale s výjimkou pánů Sovák, Kopecký (potěcha sluchových vjemů) a Schoberové (potěcha vjemů zrakových) mě to nedokázalo vzhledem k očekávání souvisle bavit. Cítím se, jako by mi dal Ježíšek jen polovinu dárků, o které jsem si napsal. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No, po tom co jsem si tady přečetl tolik nadšených ovací si připadám jako bytost z jinýho vesmíru. Já se vůbec nesmál, až na každou scénu z Jiřím Sovákem a sem tam nějakou tu vyprdlou hlášku. Nezastírám, že to dílko je originální, ale k čemu to, když jsem se během film drbal a přemejšel jestli blechy psí na člověka skutečně nejdou. Nechci tady to obrovské nadšení z tohoto filmu nějak kazit, tak toho už radši nechám. Výhodou / nejen / tohoto filmu je Olga Schoberová je totiž strašně koukatelná. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Slovné spojenie crazy komédia vzniklo práve pre takéto filmy. Vorlíček si tentoraz vrchovatou mierou užil sklon ku kombinatorike a mal k tomu k dispozícii celkom slušný ansámbl. Janžurová (skvelá v každej zo svojich podôb), Kopecký, Menšík, československý sex symbol Schoberová, najmenej gayský gay Cupák, a veľa ďalších. Príjemne a hlavne totálne nenudne strávený čas, ktorý disponuje kvalitnou zápletkou. Jedna z najlepších českých (československých) komédií. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Film sa mal začať natáčať v novembri 1969, ale natáčanie potom prebiehalo až o pol roka neskôr, od mája do júla 1970. Na serviske premietnutej 13. júla pre riaditeľa štúdia, ústredného dramaturga a vedúceho skupiny a produkcie bol film schválený, ale odporúčané bolo niekoľko strihových úprav. Na projekcii ďalšej kópie 25. septembra bol film schválený. Riaditeľ Barrandova Miloslav Fábera mal k filmu ale ešte pripomienky, a to v októbri 1970. Podľa záznamu ich mal s Vorlíčkom prerokovať Novotný. Tieto úpravy boli pravdepodobne zanesené do filmu. Na zdržaní finálnej kópie sa čiastočne podieľali aj technické dôvody (odloženie zvukových postsynchrónov, neskoré dodanie kreslených titulkov) a zlý odhad počtu dní potrebných na dokončovacie práce. Prvá kópia tak bola vyrobená až 21. októbra 1970. Kópia bola uvedená až 3. novembra a premiéra filmu potom 17. januára 1971. (Raccoon.city)
  • V septembri 1969 prebiehali rokovania o koprodukcii s Rembrandt Film. V návrhu bolo tiež natočenie niektorých scén v češtine a angličtine, aby bolo uľahčené dabovanie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama