Reklama

Reklama

Plivu na tvůj hrob

(festivalový název)
  • USA I Spit on Your Grave (více)
Trailer
USA, 1978, 101 min (Director's Cut: 96 min)

Obsahy(1)

Mladá atraktivní spisovatelka Jennifer Hills (Camille Keaton) přijíždí na venkovskou usedlost u řeky dopsat svůj román. Namísto vytouženého klidu na práci a inspirace tu ale nalezne pouze bolest a ponížení z rukou čtveřice brutálních buranů, kteří ji opakovaně znásilní a zničí její knihu. Zdrcená umělkyně se jim rozhodne krutě pomstít - a vytvoří tak mistrovské dílo!

Nechvalně známá klasika žánru exploitation filmů, který prožíval konjunkturu v 70. letech. Ještě donedávna byl tento film v řadě zemí zakázán, protože měl podle cenzorů glorifikovat násilí páchané na ženách a přední americký filmový kritik Roger Ebert jej označil za nejhorší film, jaký kdy viděl. Camille Keaton za svůj výkon obdržela v témže roce kdy byl film natočen cenu na Katalánském mezinárodním filmovém festivalu ve Španělsku. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Víte jak se na tu chatu dostanete? Je to celkem složitý........... Je vám, doufám, jasný jak to dopadne? Mladá, hezká měšťanda, se rozhodne ubytovat na osamělé chatce v lese a napsat svou knihu. Ale.....ano velké ale. Potká pár místních buranů a je vymalováno. Kniha nekniha, dál se příběh vyvíjí v rámci mučení, znásilnění, šikany a podobně. Od té chvíle mě to přestalo bavit. To není, dle mého, zábava, není to drama, není to romantika, je to prostě sračka na kterou se nemusím dívat, protože z příběhu nic nemám. CITÁT - Banda buranů............ Ano má to své napětí, ale je to tak smutný, že mě to nebavilo. Bohužel jsem si sehnal i další filmy na toto téma a to Plivu na váš hrob 1 a 2. A už teď se jich bojím, protože vím, do čeho jdu a nevím, zda do toho vůbec chci jít. CITÁT - Jseš moc blbej na to, aby jsi věděl, jakej jsi kretén............ ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že ta jedna hvězda je jen a jen pro Camille Keaton, která v téhle idiotské sračce jako jediná dobře zahrála a navíc byla tak krásně retro krásná. Ovšem scénář i "herecké výkony" ostatních účastníků bych nejraději okomentoval pouze nechutnými vulgarismy. Je možné, že lidé byli v sedmdesátých letech nějací jiní než dnes, když se mohl takhle dementně natočit a zahrát nějaký film, aniž by to někomu ze štábu dementní přišlo?? Ale vždyť já jsem ze sedmdesátek viděl spousty relativně normálních filmů... Z toho logicky vyplývá, že "jiní" byli tvůrci a mužští herci téhle idiocie - byli to zkrátka neumětelští blbci bez inteligence a bez talentu. Škoda dalších slov. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Surový exploatačný thriller, ktorý výborne pracuje s obmedzeným rozpočtom. Zásadne nesúhlasím s kritikou, že ide o nejakú amatérinu, práve naopak ten minimalizmus a absencia hudby dodávajú filmu svojskú intenzívnu atmosféru (technicky je to o niekoľko líg vyššie ako podobne nízkorozpočtový The Last House on the Left). Pravdou je, že jednotlivé pomsty sú dosť vykonštruované (neskorší Savage Streets určite plynie lepšie), ale až tak mi to nevadilo. A Camille Keaton je úplne fantastická! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Kultovní samoúčelná násilnost. Mladá newyorčanka odjede relaxovat na venkov a doufá, že tam své spisovatelské ambice konečně promění v nějaký ten povedený románek. Stačí ale napsat pouhých pár řádek, než jí banda místních nevychovanců pořádně protáhne dírku. Svoje 'total submission' ale nedotáhnou až do pro ně zdárného konce (pošlou ji dorazit mentála s nožem) a zbytečně snad dodávat, že se jim to hezky pěkně vymstí./ Až na pár totálních nelogičností a ne úplně uspokojující finální dvě vraždy je 'Day of the Woman' povedená, zábavná podívaná. Například v kolika filmech se vám hlavní hrdinka svlíkne už po pěti minutách? .... Takže z čeho dost možná měla být působivá, šokující záležitost, vznikla spíš na dnešní poměry taková nenáročná oddychovka - ale po všech potřebných stránkách kvalitní! (screeny) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Toto nie je "oko za oko" ale "ak sa k Tebe niekto správa zle, správaj sa k nemu ešte horšie". Jednoduchý dej, nelogické správanie postáv a ich zvláštne prehrávanie. Zdanlivé nedostatky vyvažovalo to, o čo išlo: sústredenie sa na brutálne pudové násilie a adekvátnu odplatu za spôsobené príkorie. Na tele. Na duši. V tomto zmysle boli výstižné tupé dialógy chlapskej party, považujúcej veľkomesto za skazené, či rodinná idylka jedného z nich, kontrastujúca s jeho činom. Príznačné bolo tiež prehadzovanie zodpovednosti na druhého, ak sa niekto z nich ocitol v núdzi, či obhajoba tvrdením v štýle: "My chlapi sme už raz takí, nezáleží či máš rodinu alebo nie. Každý by sa zachoval rovnako". Obrazovú vatu - úseky, kedy zdanlivo nič nedeje sú síce v kontexte pochopiteľné (tvorivé meditácie v dobrovoľne zvolenej samote, narušovanie tohto pokoja, vyrovnávanie sa s násilím, rozvažovanie čo a ako poriešiť následne), no predsa len miestami až hypnoticky uspávali. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (19)

  • Zerchi chtěl realitu znásilnění vyobrazit co nejpřesněji a přiznal, že diváky záměrně šokoval, ovšem bez toho, aby natočil cokoliv nereálného nebo neskutečného. Když zkoušel "sílu a efekt" některých scén na náhodně vybraných divácích v malém promítacím sále, při druhé scéně znásilnění na kameni v lese jeden z přítomných můžů (povoláním elektrikář) zvolal: "To už je moc, tohle nezvládám!" A opustil sál. Zarchi po této reakci zvolal: "Ano! Scéna funguje přesně tak, jak má!!" (Flipnic)
  • Jistý profesor na universitě v USA kdysi tento film pustil ve třídě dívkám, aby je dostatečně a názorně varoval před nebezpečím znásilnění. Jeho čin vzbudil obrovský poprask a profesor byl z university propuštěn ... (Flipnic)

Reklama

Reklama