Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět. Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita. Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (563)

hanagi 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoiler! Nevšední mix polemizování na téma katolické víry a čiré srandy. Jak se postupně přidávají další a další podivné figurky a piluji se pravidla hry - bavilo mě to čím dál víc. Proto mě trochu mrzí konec, kde už se na pravidla a logiku zas až tak nehledí. Anděl, zbavený křídel se stává člověkem, proč ho tedy nezabít dřív, než projde branou kostela a očistí se? Když to platí na jednoho, musí to platit i na druhého! ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujímavý film o anjeloch, cirkvi, dogmách a ďalších témach... ako celok to bolo nadpriemerné. ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Smithovi laciné vulgarity mě sice moc nebaví, ale Dogma mělo alespoň nějakou myšlenku a sem tam i vtip. P.S. Jasně, že Bůh je baba se smyslem pro humor :-) ()

sochy.zirafka 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je to smithovka jak vyšitá. Dvojice na hlavu padlých andělů, tuny narážek, Bob a Jay (bez zdi obchodu?!), dickless Rickman, apoštol Rufus.... ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Nevím, kde Kevin Smith sebral odvahu a nápad jít do tohle filmu, ale jsem rád, že se mu to povedlo. Rejpat a dělat si legraci z církve to není jen tak, ale Smith to zvládl na jedničku a přitom dokázal by neuvěřitelně inteligentně vtipný. Když, k tomu připočtu hvězdné obsazení, je na to radost koukat. A kdyby se náhodou stalo, že byste se začali nudit, tak se objeví známa dvojka Jay a Tichý Bob, který procedí nějakou nechutnou sexuálně perverzní hlášku na téma Star Wars. A jestli Vás ke zhlédnutí nepřesvědčí ani Affleck s Damonem tak už nevím. PS: Alan Rickman je zde boží. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nejvyspělejší Smith - očividně měl co říct a přímo od srdce, takže v zájmu celistvosti příběhu a trefných myšlenek trošku (ale fakt jen trošičku) ubral na sprosťárnách a držel se na uzdě. I proto také udeřil kontroverzní hřebíček na hlavičku plnou silou a já rozumím, proč tolika bigotním katolíkům hnul žlučí, přestože pro samotnou víru či "ideu víry" (a pro Ni - myslím Tu nahoře :-)) vlastně udělal pořádný kus práce. Navíc mu v tom pomáhalo takové luxusní obsazení! ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Výborný film pro ateisty. I když se to místy nezdá, tak humor je velice vkusný a inteligentní. Rozebrání určitých pasáží bible a převyprávění po svém je dokonce geniální. Film má jen jednu výraznou chybu, a to obsazení Alanis Morissette do role Boha. To bylo u mě mimo mísu. ()

davidek 

všechny recenze uživatele

Trochu jiný náhled na boží slovo s hodně velkou nadsázkou, protože tvrzení, že bůh je žena je sice zajímavé, ale zavádějící. Jinak bezva komedie :-) ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Vynikající zábavný film, nad kterým je povoleno i přemýšlet. Dvě chybičky - podle mě zbytečná scéna s oživlou hromadou hoven a strašidelně přehrávající Salma Hayek, ostatní jsou znamenití (zjm. duo Affleck-Damon) ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Jako katolík jsem se u tohohle filmu válel smíchy vpodstatě v kuse. Nekorektní, plný narážek na pochybný oficiální výklad Bible, ale přesto ingeligentní a neskutečně vtipný film. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Originální - toho je třeba si cenit, jenže dialogy jsou někdy nesnesitelně dlouhé. Stopáž je také přestřelená, ke konci je to už zívačka. 66%. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinová podívaná na parodii na katolickou církev. Kevina Smitha neznám, ale ted mi ukázal, že má smysl pro humor. Je ale až neuvěřitelné kolik na svou stranu získal hvězd. Ať už "nerozluční bratři" Damon a Affleck, Rickman, Rock a Hayek. V podstatě první role Jasona Lee, který poté nastartoval svou menší, ale také pěknou kariéru. V humorném filmu najdeme i mnoha vážného procítětí (kupodivu). Některé věci kolem víry byli tak zamotané, že jsem se v tom ztrácel, ale nutno tedy říci, že i Smith svou kariéru nastartoval velmi dobře. ()

Stasz 

všechny recenze uživatele

Věřte nevěřte přichází príma Džízs.. Tento film Vás pobaví jen tehdy pokud nejste silně věřící neboť v Americe kvůli tomu měli myslím problémy :D Celý film je super nadsázka a já se neskutečně bavil. ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama