Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je odklízení nepohodlných mrtvol nová forma podnikání podobně jako střelba na objednávku? Do jaké hloubky se dokážou ponořit policejní potápěči a co nakonec pachatele usvědčí? A podaří se policejní akci utajit, než ji média prozradí pachatelům? (Česká televize)

Recenze (69)

brzozin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takže je to přesně, jak jsem čekal. Celý seriál s bombastickým názvem odkazujícím se na celé desetiletí naší historie, se smrsknul na Orlické vraždy a zejména lovení a otevírání rezavých sudů, kde se dvacet minut řeší, jak ten sud otevřít. Ve druhém díle se sice mihnul Jonák, a v prvním na pár vteřin Mrázek s Bělou. Ti ale jako by sem vůbec nepatřili, když celé tohle dílo je jen a pouze o gangu Kopáče a spol. No a ještě o neustále umanuté snaze vyšetřit, kdo teda zabil toho Jívu. Možná se to dozvíme v posledním díle a tím se kruh uzavře. ()

Casull 

všechny recenze uživatele

Musim priznat, ze mne v posledni dobe maloktery serial tak nadchnul, jako devadesatky. Vzhledem k tomu, ze jsou ted zpravodajske weby plne clanku a rozhovoru o relnych skutecnostech a pozadi vrazd i vysetrovani, tak asi temer kazdy vi, co a jak se stane. Navic je zde i efekt neustaleho porovnavani odchylek deje v serialu oproti skutecnosti. I presto jsem byl u tohoto dilu napnuty jak struna. Herecke vykony jsou nadstandardni, vyprava temer bezchybna a za tim vsim stoji primo excelentni scenar. Scena s oteviranim sudu byla snad nejlepsi z celeho serialu. Obavam se, ze takhle vysoko polozenou latku jentak nekdo nepreleze. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem si ten zázrak také konečně pustil. Další utahaná, nezáživná a atmosférou nepolíbená kriminálka z dílny České televize s postavami, kolem kterých jakýkoli náznak charismatu či sympatií ani neprošel. Je mi jasné, že hlavním cílem naší státní televize je propagandistické vykreslení nejsvobodnějšího desetiletí v historii naší země jako nějakého mafiánského rejdiště, ale seriál selhává i na tomto poli. Nezdařila se ani snaha o devadesátkovou stylizaci (oproti skvostnému Světu pod hlavou je to opravdu bída). Mimochodem, věřili byste, že v nějakém seriálu může půl hodiny zabrat otvírání sudu (aniž by to bylo prostříhnuté nějakou jinou dějovou linkou)? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nějak jsem si v minulém díle myslel, že to potápěčem kráčejícím kalným dnem Orlíka a barelem zabořeným do bahna osvíceným kuželem světla baterky končí. Závěrečné titulky tomu nasvědčovaly. Povzdechl jsem si, že alespoň sud mohli vytáhnout nad hladinu (nijak jsem netoužil nahlédnout dovnitř). Že to byl omyl jak hrom jsem zjistil hned po pár minutách tohoto dílu. On je jen o sudech i s jejich obsahy a sám se tak jmenuje. No, nezávidím kriminalistům ani patologům ze soudního lékařství, i když oni jsou asi zvyklí na ledacos... Tyhle maso-louhové konzervy musely být fakt ekl. Díl utekl jak voda a já se těším na závěr. I když těším.... Netěším. Po delší době mně bavilo sledovat český seroš, těšit se na každý další díl. A brzy bude tomu šmytec.. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektní! Mě Devadesátky draply od první části a spokojeně sleduji, jak do nich dorostli i další diváci, zpočátku vlažní. Možná, při opakované projekci, přijdou na chuť i dílům úvodním (rovněž vynikajícím), Bebjak s Marešem totiž natočili, namakaný, televizní skvost, který vyžaduje aktivní zapojení mozku diváka, jenž se neomezí jen na slepičení o tom, že Sokola a Pagáčovou tam oni nechtějí, nebo že je to jiné než Případy 1. oddělení, nebo že to je jen o Janákovi, nebo že se tam moc kouří, nebo že už o Orlických vraždách bylo vše natočeno a téma je vyčpělé, nebo že je tam moc postav, ve kterých se nedá orientovat a blá, blá, blá. Za mě jsou tyhle výblitky kraviny, hodné omezeného trdla, seriál je TOP v podobě, jak nám ho Bebjak naservíroval a jediné, co mě trápí je obava, jestli někdy něco lépe vystavěného, z naší kotliny, vůbec ještě vznikne. A opět, v kombinaci se čtvrtečním Polosvětem, kde vystupují reální kriminalisté, kteří to celé rozlouskli a ano, jeden měl skutečně poleptanou ruku i obličej louhem, jde o parádní projekt ČT! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (11)

  • Moment, kdy se Plíšek (Martin Finger) při manipulaci s vytaženým sudem popálí na ruce louhem, je založen na skutečném detailu. Předobraz této postavy Jan Štoček v pořadu Polosvět nájemných vrahů (2022) vzpomíná, že se při kontaktu s obsahem sudu popálil na ruce (částečně i na obličeji) a doživotně měl na tom místě ekzém. (melica)
  • Při lovení sudu z Orlíku pronese kapitán Plíšek (Martin Finger): „Doufám, že do toho ňákej zemědělec nenarval prase s červenkou.“ Je to odkaz na Případy 1. oddělení (od r. 2014), konkrétně na epizodu Olizovač (2016), kde kapitán Anděl (Petr Stach) v zoufalé snaze najít tělo zavražděné Martínkové bez povolení vypustil rybník nedaleko Orlíku a na dně našel nikoli mrtvoly, ale prasata uhynulá na červenku. (melica)
  • Tvůrci z vlastní iniciativy vytvořili 2 verze epizody. Nechtěli před 22. hodinou rozrušit diváky. V televizi byla vysílána verze s méně speciálními maskami a na iVysílání je verze epizody delší a více „drastičtější“. (Azurose)

Reklama

Reklama