Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o osud jejího manželství s Františkem Štěpánem. Příběh jedné z nejvýznamnějších vladařek se dočkal svého pokračování... Bavoři míří na Vídeň, Prusové na Prahu a slíbená uherská pomoc nepřichází. Nejsou peníze, chybějí zbraně, z velké části vojáků jsou invalidé. V zemi vládne hladomor. Všechny dostupné prostředky selhávají, a tak Marie i František sáhnou ke krajním řešením. V druhé řadě minisérie se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Linec a dostanou se až do Prahy. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce Marii ponížit a Františkovi zajistit vůdčí postavení v rodině i v říši, i kdyby to mělo znamenat porážku Habsburků. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehne na pomoc barona Trencka. Úspěšný obchodník František Štěpán nedokáže bezednou habsburskou pokladnu plnit legálními prostředky. Bez vědomí své ženy začne obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí, nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého? (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

terunka003 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokračování x obsazení, děj. Pokračování mi nebylo úplně po chuti, a to díky výměně představitelky hlavní postavy, vážně mi byla protivná. Díky za Zuzanu Mauréry, který svojí mimikou trochu rozbila nudnou linii vyprávění. Co do děje, vše se točí jen kolem války války války, která nedává smysl. ..to vážně nemáme jiné herečky než Vlasákovou? ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divácky vřele přijatá velkokapacitní středoevropská spolupráce o společném kusu novověkých dějin se po 2 letech vrátila a už jen proto, že se příběh posunul blíže k tomu zajímavějšímu období Mariiny vlády, se i kvalita samotného TV filmu dosti zlepšila. Asi nikdy nebudu mít potřebu vidět byť jeden z dílů znovu, avšak jako příjemné kostýmní drama jsem si Marii Terezii užil, zejména kvůli skvělému výkonu Vojty Kotka a trefnému přeobsazení naší mocné císařovny. ()

Reklama

KarKulA 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokračování počinu z roku 2017 už se mi líbilo o něco méně. U historických výpravných filmů určitě nebazíruji na akurátním ctění všech historických faktů - trocha té přidané hodnoty a fantazie tvůrců je určit třeba, nicméně v druhé části pokračování se z mého pohledu pustili až na příliš tenký led. Další slabinou je výměna hlavní představitelky - kdyby se pokračování odehrávalo o 10 let později (a ne pouze několik měsíců), nebylo by této výměně asi co vytknout - toto ale bylo krapet příliš. Hlavní představitelka navíc na tu původní příliš nenavázala, a namísto mladé odhodlané dámy tu zbyla jen lehce korpulentní fňukna. Ideální též nebyla ani výměna některých herců ve vedlejších rolích. Jinak vizuál, kostými a výprava stále velmi dobré, oproti prvnímu filmu i lepší dialogy postav. Naštěstí vedle hlavní představitelky zbylo ještě mnoho vedlejších postav které jsem si oblíbila, a díky kterým se film v mých očích udržel ještě na té slušné úrovni - i když tak trochu s přivřenýma očima. ()

Flego 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokračovanie príbehu panovníčky Márie Terézie sa nesie v duchu predchádzajúcich dvoch častí ( 2017 ). Je pokrytá širokou koprodukciou a tento fakt sa podpísal v krásnych kostýmoch a lukratívnych exteriéroch, napriek tomu, že zväčša sa príbeh odohráva v komnatách. Táto vojna v čipkách, intrigy, dramatickosť ale i odľahčenú romantiku a isté zjednodušovanie sú divácky atraktívne, tvorcovia sa nesnažili urobiť dokudrámu, skôr sa niesli v znamení odľahčených "dumasovských" historických udalostí. Skúsený režisér obsadil do svojej minisérie skúsených hercov, z ktorých azda najlepšie obstáli Zuzana Mauréry a predovšetkým Vojtěch Kotek. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nerozumiem, čím sa tento film dostal do červených čísel, ale pokračovanie je horšie než úvod spred 2-3 rokov. V prvom rade katastrofálny dabing, čo sa dalo aj očakávať, keď tam hrá toľko hercov rozličnej národnosti. To by sa ešte dalo prekonať, ale o čom to tá slávna scenáristka píše? Prešla vôbec okolo nejakej učebnice dejepisu? Okrem toho, že jej dátumovo skoro nič nesedí, celé panovanie Márie Terézie v podstate sústredí na milostné avantúry a katolícku cirkev, ako inak ukázaná ako najspodnejšie zlo aké tu na Zemi bolo. Mirka Zlatníková sa evidentne rozumie len dejinám na úrovni Nového Času a úplne súhlasím s užívateľom Mariinom, spracovanie nie je len bulvárne ale hlavne vyfabulované a pre Máriu Teréziu ako osobnosť nehanebne urážlivé - vrchol bola vymyslená nevera, ktorá mala poukázať na to, že viera je vždy falošná. Základné poučenie, ktoré sme tu dostali je ale jasné. Ešte donedávna sa hovorilo, že dejiny píšu víťazi. Omyl! Dnes už platí, že dejiny píšu bulvárni fabulátori a pokrivení filmári. Už pomaly aj zo svätice urobia kurvu a ľudia tomu uveria. Len kvôli tomu samotnému musím udeliť odpad. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (12)

  • V jednom ze záběrů na zámecké slavnosti jeden z hostů drží v ruce obložený chlebíček, ale obložený chlebíček v dnešní podobě byl uveden na scénu až na počátku 20. století pražským lahůdkářem Jan Paukertem. (montywalsh)
  • V české verzi mluví všichni čeští herci a herečky svými hlasy, kromě Oldřicha Bělky (herec ztvárňující pana Harpina), kterého nadaboval Jan Szymik. (funhouse)

Reklama

Reklama