Reklama

Reklama

Náměstíčko

(seriál)
Česko, 2004, 8 h 43 min (Minutáž: 52–53 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Scenárista Jan Míka zvolil ve své dosavadní televizní seriálové tvorbě novou formu. Jde o sérii povídek s komediálními i dramatickými zápletkami, které jsou jemnou drobnokresbou postaviček malého města a zároveň poutavou mozaikou osudů, propojenou prostředím jednoho náměstí a zejména svéráznou dvojící trafikantky a bývalého kontrolora. Míkovy příběhy o docela všedních i nevšedních radostech a starostech několika pozoruhodných obyvatel malého městečka nepostrádají humor, lehkost a nadhled, ale ani kritické aspekty našeho současného života. Mnohé role byly zajímavou hereckou příležitostí, takže výkony skvělých českých herců určitě potěší televizní diváky. Stejně jako hudba Petra Hapky a závěrečná píseň Petra Hapky a Michala Horáčka "Kdo by se díval nazpátek?", kterou pro seriál nazpívala jedinečná Hana Hegerová. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

anais 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jeden díl - ten se Stropnickým v hlavní roli. O tom jak nechce jít k doktorce... scénář byl poměrně slaboduchý a často navozoval opavdu vtipné, hádám že nechtěně, situce. Hlavně polarita vztahu doktorky s knězem, kteří se snaží Stropnického hrdinovi nějak pomoci vyznívá často úsměvně. Rozhodně se ale jedná o MNOHEM kvalitnější dílko než všechny Rodinné pojišťovny (či jak že to bylo)... Tento díl mě donutil přemýšlet nad tím, jestli se doktorka zachovala správně, když tesařovi neřekla, že umře - on pak udělal své nejlepší dílo, protože měl radost ze života (a během ní se svíji ve smrtelných křečích!). Ne sice dosažené, ale ambice to má a poskytuje to i prostor k přemýšlení, což se o většině našich seriálů říci nedá.Nehodnotím tedy seriál, ale díl. Dílo to sice není, ale špatné taky ne. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Některé výborné díly se střídají s hodně slabými. Někdy z toho kouká vycucanost z prstu na míle daleko, jindy je to docela příjemné. Soupeření mezi Plecitou a Vinklářovou postavou tomu sem tam dodává šťávu. Ale celkově mi přišlo více nevýrazných dílů, než těch dobrých, jako by chyběla ucelená koncepce. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

50%. Občas je dobré si zopakovat starší seriál. Jan Míka tentokrát zobrazuje tehdejší společnost velmi konkrétním způsobem, blbé ale je, že hodně zevšeobecňuje a z úst postav se linou takové fráze, které je moc nezlidští. A na konci musí jedna z hlavních figur zemřít, aby to bylo více dojemné. Téměř jediným kladem pak zůstává pár hereckých výkonů a třeba jedna, dvě epizody (Vánoční dárky) s vynikající pointou. A nesmíme zapomínat na Hapkova hudbu, píseň s Horáčkovým textem (která ale nemá se seriálem nic společného) a pokaždé, když si někdo pouští rádio, ať už je to doma nebo v kavárně, vždy tam hraje nějaká píseň tohoto sehraného dua. :o) ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Jelikož se tento seriál natáčel v Žatci (v mém rodném městě) tak jsem si to nemohl nechat ujít. Bohužel stav českých seriálů nepatří k nejlepším (k horším patří třeba španělské a turecké seriály). Byl jsem ale mile překvapen, viděl jsem sice jen 3 díly, ale to mi stačilo, abych nedal odpad,popřípadě 1 hvězdičku jak to většinou bývá u českých seriálů. 45% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tradiční příjemná kulisovka, u které se člověk může zaobírat čímkoli a občas hodit očkem po trablech a malých světech lidiček z jednoho náměstíčka. Jaroslav Hanuš to má "v ruce", některé herecké výkony jsou slušné a pokud si člověk odmyslí hluchá místa a přivře jedno oko nad scénářem, má před sebou současný seriálový nadprůměr, který sice nikterak nestrhne, ale na druhou stranu ani vysloveně nezkazí náladu. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • Všechny hlavní seriálové postavy bydlí na náměstí. (M.B)
  • Ve scéně, kdy Laďka Svatá (Kristýna Jetenská) nastupuje před diskotékou spolu s ostatními do zelené škodovky, aby všichni odjeli na další zábavu, si lze všimnout drobné chyby ve střihu. Laďka nasedá do auta, které zatím není nastartované a má zhasnutá světla, hned v následujícím záběru však můžeme vidět totéž auto s již běžícím motorem a rozsvícenými světly, zatímco Laďka stále ještě stojí u otevřených dveří a nastoupit se teprve chystá. (Frajtkof)

Reklama

Reklama