Reklama

Reklama

Sedm schodů k moci

(seriál)
  • angličtina Stairway to Power
Trailer
Česko, 2023, 8 h 8 min (Minutáž: 57–64 min)

Kamera:

Marek Janda

Hrají:

Eva Podzimková, Jiří Vyorálek, Pavel Batěk, Tomáš Měcháček, Veronika Žilková, Jana Krausová, Michal Novotný, Michal Dalecký, Betka Stanková, Soňa Norisová (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Příběh ženy, která uměla okouzlit, uměla si jít tvrdě za svým, milovala luxus, vlivné muže a moc. Fiktivní story dvou hlavních hrdinů je volně inspirována českým politickým prostředím po roce 2000. Sleduje životní cestu a kariérní vzestup venkovské servírky Anny Malé krok za krokem nebo, chcete-li, schůdek po schůdku, a to až do nejvyšších politických pater a ložnice ministra Tomáše Vichra... Anička Malá (Eva Podzimková) se dostane z malého města do Prahy a nastoupí jako servírka do jídelny poslanecké sněmovny. Ačkoli na začátku rozezná s bídou premiéra a o politiku se nezajímá, postupně začíná poznávat nejen její svět, ale hlavně její zákulisí. Vnímá faleš, s jakou si politici jdou před kamerami po krku, ale vzápětí spolu přátelsky popíjejí, intriky, kterými se navzájem častují, vnímá jejich osobní slabiny a postupně se učí sama jich využít na své cestě vzhůru. K tomu jí vydatně pomáhá cynický bulvární novinář Ivan Krčka (Pavel Batěk), který svými vnitřními promluvami zároveň rámuje každý díl. Postupně uzavřou tiché spojenectví, z něhož oba mají prospěch. Morálním protipólem Krčky je naopak starý poslanec Rozehnal (Luboš Veselý), bývalý disident, jehož vliv se v nové nelítostné době vytrácí. S nelibostí sleduje, jak se Anička, na začátku relativně čistá a naivní dívka, mění ve vychytralou mrchu, a snaží se ten vývoj brzdit. Aničku ale vychovává i samo prostředí. Milostný vztah s vlivným mladým lobbistou Martinem Lachmanem (Tomáš Měcháček) se ukáže být omylem, který ji kvůli nechtěnému těhotenství srazí zpět na dno, následující vztah s mladým naivním poslancem Hadrabou (Michal Dalecký) také končí neúspěšně. Až když ministr kultury Tomáš Vichr (Jiří Vyorálek) ocení její kvality a vezme si ji do svého sekretariátu na ministerstvo, začíná její cesta vzhůru k samotnému vrcholu moci. Nakonec to je ona, kdo ho přiměje, aby si úspěšně vybojoval místo premiéra, a stává se pro něj nepostradatelnou pomocnicí. Vyjednává za něj tam, kde premiér nechce být viděn, filtruje, co a kdo se k němu dostane, získává moc, která jí neáleží. A také už bez skrupulí využívá všechny benefity, které s tím souvisejí. Po strmém vzletu přichází pád Aničky i premiéra a soud, který ji viní ze zneužití pravomoci a korupce. (prima+)

(více)

Recenze uživatele Bozvav k tomuto seriálu (8)

Epizoda 1 (2023) (E01) 

První, rozjezdový díl hezky vykresluje výchozí pozici Aničky, která dostala tvrdou životní lekci, že každý dobrý skutek, bývá "po zásluze" potrestán a vybavena touto cennou zkušeností se stěhuje do Prahy, aby zde zahájila kariéru. Psychologicky dobře prokreslená povaha, kterou hraje Eva Podzimková velmi uvěřitelně. Skvěle obsazené, technicky dotažené , vizuálně přitažlivé. Za scénářem stojí profíci a i když známe důsledek, je zajímavé pozorovat příčinu. Za mne zatím napsrostá spokojenost a překvapení, že Prima má i seriál, který není úplně blbý, nebo sotva průměrný. 90%. ()

Epizoda 2 (2023) (E02) 

Druhý díl je maličko bohatější na dramatické situace, ale zase má tendeci sklouzávat do roviny všech možných klišé. Postava Lachmana je tak nějak příliš prvoplánová, jeho chování předvídatelné. Zato Anička, když se oklepala, tak najela na mód, urvu politika za každou cenu. Bez ohledu na to, že je to povětšinou, až na vyjímky banda slizkých kreténů. Na stranu druhou vysoká kvalita zpracování zůstává, takže za mne spokojenost a 80% k tomu. ()

Epizoda 3 (2023) (E03) 

Ve třetím díle ztráci Anička zbytky zábran a naplno vypouští bestii, kterou měla někde v sobě hluboko uvnitř ukrytou. možná, kdyby se řádně podívala do zrcadla, viděla by svoji matku. Jistě, za jiných okolností a v jiné lize, ale také stejně bezohlednou a razící si svoje zájmy na úkor druhých. Dějová linka s pitomoučkým poslancem Hadrabou, jemuž ani bezskurpulózní bratranec už moc nepomůže byla v pohodě a jak říká na konci náš mluvčí , novinář pan pěkná svině, Aničku již nikdo nezastaví. Technicky skvělé, kamera i hudba super. Za mne 95%. ()

Epizoda 4 (2023) (E04) 

Dějově malinko naivnější, Anička, která je na ministerstvu kultury se schází z bulvárním novinřem vcelku veřejně, špionáž má v malíku a ministr jí zobe z ruky.  Tím, že se děj přesunul do kabinetu ministra, ubylo zajímavých postav, Coufalová v podání Barbory Munzarové působila dosti rozpačitě a nezaujatost její svědecké výpovědi  by rozcupoval i podprůměrný advokát s ještě nezaschlým diplomem v brašně. Maličko slabší, cca tak za 55%. ()

Epizoda 5 (2023) (E05) 

Pátá epizoda, jenž v sobě zrcadlí kauzu plzeňské vysoké školy a rozdávání titulů jak na běžícím pásu, lobistitcké hrátky i personální šachové partie na ministerstvu kultury byla docela nudná. Nepomohla ani násilnická vsuvka, kde Krčka dostal přes pusu, ani Aničino prozatím úspěšné šplhání nahoru. Tak debilní ministr, aby se radil v podstatě s řadovou sekretářkou, se kterou ani nespal, o tak důležitých věcech, jako je vyjádření nedůvěry vládě, by se snad nestalo ani v Čechách. Jasná pararela s Nečasem a Janou Nečasovou je evidentní, nicméně zde je Nečas vykreslen jako téměř slabomyslný chudák, co podlehnul svodům mrchy. Což je zcela mimo prokázanou realitu. Doufám, že ten scénáristický inteligenční sešup dolů nebude pokračovat. Za mne 35%. ()

Epizoda 6 (2023) (E06) 

V tomto díle postava se hlavní hrdinky psychologicky posouvá. Již nezbylo nic z Aničky, divák před sebou vidí spíše Annu, cílevědomou, přepracovanou kariéristku, která umanutě a s razancí splašené lokomotivi umetá cestu svému šéfovi a tudíž potažmo i sobě. Přitom ani ona sama nejspíše neví, zda ji žene touha po moci, penězích a úspěchu, nebo i sobecká láska k ministrovi Vichrovi, nebo možná všechno dohromady. Každopádně svým poněkud krátkozrakým chováním, kdy za sebou nechává zklamané a ponížené lidi, si kope hlubokou jámu, do které dříve, nebo později spadne.  I když z v reálu, jak všichni víme, ta jáma zas tak extra hluboká nebyla. Po technické stránce není co vytknout a ani scénář a dialogy protentokrát nejsou tolik jalové. Za mne 75%. ()

Epizoda 7 (2023) (E07) 

Chování hlavní hrdinky již zcela postrádá logiku. Nasere téměř každého, s kým přijde do styku. Zcela bezdůvodně do všech kope a vůbec si nekryje záda. Dialogy jsou dosti banální, dějová linka s představiteli BISky působí nahodile. ()

Epizoda 8 (2023) (E08) 

V posledním díle to tvůrci dost zkrouhli, vlastně byl celý díl jak z telenoveli, kde nebýt skvělých hereckých výkonů herců, tak bych šla o hvězďuli níže. Za mne 55%. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama