Reklama

Reklama

Lazebník sibiřský

  • Rusko Sibirskij cirjulnik (více)

Obsahy(1)

1905: Matka píše svému synovi, který je kadetem na proslulé americké vojenské akademii ve West Pointu. Jak mu vypráví svůj příběh, odhaluje dlouho skrývané tajemství jeho narození. 1885: Mladá Američanka Jane Callahanová cestuje do Ruska. Během své cesty do tohoto nového světa sdílí kupé se skupinou mladých divokých kadetů. Mezi nimi je i Andrej Tolstoj, elegantní a vášnivý mladý muž. Jane zjistí, že oba sdílejí stejnou lásku k hudbě a kadet se do této krásné a nezvyklé cizinky bláznivě zamiluje. Na moskevském nádraží očekává Jane Douglas McCracken, excentrický vynálezce, který se snaží získat podporu velkovévody, aby mohl prodat Rusku svůj výtvor: obrovský stroj na kácení stromů. Aby dosáhl svého cíle, představuje McCracken Jane jako svou dceru. Její rolí je obměkčit úředníky a okouzlit všechny McCrackenovy potenciální zákazníky. Jane by se ráda znovu setkala s hezkým mladým kadetem Tolstým, a tak ho navštěvuje ve vojenské akademii. Tam je představena generálu Radlovovi, muži, kterého má na přání McCrackena svést. Jane brzy poněkud nemotorného Radlovova okouzlí. Ten požádá kadeta Tolstého, jehož city k Jane zcela ignoruje, aby ho doprovodil k McCrackenovi, kde hodlá požádat o Janinu ruku. Mladý muž, přemožen svými emocemi a láskou, nemůže při generálově návrhu déle tajit své vlastní city k Jane. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (130)

Hees 

všechny recenze uživatele

Tak tento film je naozaj príkladom toho, že vo filme čo je do polovice komédiou a následne druhá polovica je drámou s výbornými niektorými scénami, ktoré rozplačú a učia aký vie byť krutý život a takýto film proste môže fungovať a zaujať svojich divákov na 180 minút, že sa počas celej dĺžky nenudia. Najlepšia scéna je samozrejme na vlakovej stanici a tá je natoľko silná, že som sa odhodlal prehupnúť tento film na 5 hviezd a konečné hodnotenie je samozrejme v zátvorke. Julia Ormond je krásna a Oleg Menšikov v podstate k nej perfektne pasuje, ako by som si ja predstavil ideálny pár. Samozrejme ideálny výkon a ten najlepší aký sa dal, nakoniec podal Oleg Menšikov a jeho práca s mimikou tváre je naozaj neuveritelná a tým samozrejme myslím aj vyjadrovanie pocitov nie len slovami. Koniec je taký horkosladký ako samotný život a vedel by som si predstaviť aj ideálnejší koniec príbehu, ale musím povedať, že tento je ten najreálnejší a tiež proste najlepší ...aj keď by som chcel iný. Na konci film trochu stráca dych, ale to je fakt iba minimálny pokles. (Hodnotenie 4,5) ()

svetylko 

všechny recenze uživatele

Julia Ormond v roli neobvyklé, poskytující prostor pro tvář komickou, vážnou, vášnivou i romantickou. A čistá mužská duše, které vtiskl tvář pro mě neznámý Oleg Menšikov - tolik ryzosti v postavě, které můžu věřit každou emoci. A přitom - kdoví, jak to dělá - je u toho ještě roztomilý a odhodlaný tak, jako později jeho syn: "Mozart je velký skladatel" a nikdo ho nedonutí tvrdit opak, to spíše jeho "pronásledovatel" kapituluje. Bohužel všechno v životě nekončí jako pohádka, ale tento film - i přes dvacet minut, o které mohl být ve svůj prospěch kratší - mě neuvěřitelně bavil střídáním nálad a omotal si mě svými komickými i dojemnými momenty (např. leštění parketové podlahy nebo loučení na nádraží). ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Krasny rozmachly epos o ludskej povahe, presnejsie o povahe 2 ludi a o 2. pohladoch na svet. Perfektne su realie carskeho Ruska roku 1895. Atmosfera Moskvy potesi, vysoko vyzdvihujem herecke koncerty Mensikova a Julie Ormond. Krasna a kruta Sibir je miestom samym osebe, stale z nej sala cosi neopakovatelne. Film ma aj dejovu liniu, ide o pribeh narodenia sa syna. Vyborne na pochopenie ruskej mentality a charakteru. Spolu s filmom Unaveni Sluncem z roku 1994 je Lazebnik Sibirsky najlepsi Michalkovov film : 100 % ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

"Copak lidský život v této zemi nic neznamená?" - "To záleží na tom, o čí život jde, madame." /// Aneb ruskou povahu asi nejlépe vystihne právě Rus. :o) Výborná Julia Ormond a typově sice přesný, ale zato často přehrávající Oleg Meňšikov (který ale třeba v Unaveni sluncem hrál úplně normálně, tak nevím, zda bylo v tomto filmu záměrem, aby Tolstoj v každé scéně šíleně poulil oči...) jako jeden nešťastný americko-ruský pár v carské Moskvě. Nějak nevím, co si o tomto filmu dál myslet. Je to komedie? Je to tragédie? Je to na mnoha místech přepjatý až patetický romantický film? Je to exkurze do pochopení ruské mentality? Je to epická oslava Ruska a jeho obyvatel? Já nevím, asi od všeho trochu. Uvítala bych, kdyby scény byly sevřenější, jedna lépe navazovala na druhou, kdyby se vypustily zbytečně dlouhé pasáže (Palačinková slavnost a opíjení se Radlovova a mnohé další), které jsou pro někoho asi vtipné, pro mě však někdy až stupidním humorem oplývající, a místo nich bychom se více seznámili s city dvou hlavních hrdinů, nebo bychom se třeba mohli něco víc dozvědět i o Tolstojovi. Bohužel v záplavě ruských tradic a zbytečných odboček od hlavního děje, jsem si nějak nebyla jistá, proč se vlastně Jane a Andrej tolik milovali (viděli se jenom párkrát a skoro spolu nemluvili) a co měli společného. Závěr byl předvídatelný od samého začátku, už jen jména Andrej a Andrew asi leckomu napověděla, o co tam půjde... Lazebník sibiřský je každopádně zajímavý, epický film, který se sice snaží vylíčit obrovský milostný příběh, ale víc, než to se mu daří seznámit cizince s ruskou povahou, ačkoli to činí poněkud křečovitě a za pomoci jednoduchého humoru. ()

Bilky 

všechny recenze uživatele

Pekný príbeh, vyhýbajúci sa klišéovitým scénaristickým fintám, no fplyv producentov bol očividný a stále som mal pocit že je to taký zlepenec, imho by toto mohol byt 5* film - ak by bol čiso ruský. Miestami dosť rozvleklé, najzaujímavejšie pasáže boli ruské "nacionále" a hlavná dejová línia trpela rôznymi odbočkami, McCraken bol nezáživný. Naopak: PETRENKO + MENSIKOV = 50% filmu! ORMOND ma nepresvedčila, ale celkovo hodnotím film ako nadpriemerný (70%) ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • Při natáčení oslav konce zimy (svátek Maslenica) dosáhla teplota kolem jezera dvanácti stupňů nad nulou a led hrozil prolomením. Filmaři ho proto překryli ledem umělým (suchým) a neustále měli po ruce tekutý dusík. (džanik)
  • V carském Rusku kadeti důstojnické školy, a tím spíše lidé se šlechtickým původem, nedělali špinavou práci jako úklid a mytí podlah. Pro tuto práci existovala speciální hodnost – leštič podlah. (Aelita)
  • V roce 1999 film otevíral festival v Cannes. (džanik)

Reklama

Reklama