Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Hitler údajne vlastnil slepačí mozoček s hodnotou 140 IQ (+-). Dejiny už veľa krát potvrdili, že ľudia s vysokým IQ majú tendenciu chovať sa prinajlepšom ako psychicky narušený. Her Führer Adolf je toho jasným príkladom, i keď musím pripustiť, že pri ňom sa to psychické narušenie vyštveralo do neúnosných medzí. Ak by "The Rise of Evil" pripadol medzi o á-čkovú produkciu, pravdepodobne by bolo moje hodnotenie o nejaký ten kus nižšie. Keď však beriem v úvahu aké mená sa podarilo "naverbovať" kanadským filmárom..a navyše spracovať tak obtiažne téma.. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Osobně vždy dávám přednost dokumentu o době Adolfa Hitlera, než hranému filmu. Ten je stylizovaný, hraje ho herec, takže je to vždy trochu šaškárna, hrát nějakou osobnost z dějin. Ale ve své sbírce filmů mám minimálně deset herců, co hráli HITLERA. Zajímavost - Adolf - je stále v českém kalendáři. Jiná jména, známější, tam nejsou, ale Adolf stále ano. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dosť dobre na TV produkciu. Führera už stvárnilo množstvo hercov a aj keď Bruno Ganz (Pád Tretej ríše) bol asi najlepší, aj Robert Carlyle sa v tejto nacistickej roli našiel. O druhej svetovej je to natočeného požehnane, ale Vzostup zla je výnimočný práve tým, že umožňuje stáť u zrodu Hitlerovho nacistického Nemecka. Celkom verne sa to drží faktov a je skutočne obdivuhodne, ako sa vynikajúci rečník Hitler, dostal od krčiem až do samotného čela ríše. 1. diel - 85% Druhý diel mi príde trochu slabší, zatiaľ čo v prvom sledujeme Hitlera ako buduje svoju stranu, v tej druhej vidíme viac s jeho života čo ma osobne moc nezaujalo, ale ako náhle vidíme ako naloží s Ernstom Röhmmom alebo príhovor v Mníchovskom divadle budí pozornosť. Zriedkavý film v tomto žánri, ale o to viac cenný. 2. diel 80% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tohle je nářez. Úžasný televizní film, ve kterém nechybí ani herecké hvězdy. Jmenovitě Carlyle je jako Áda úplně přesvědčivý. Stejně mi ale film neodpověděl na otázku, jak je možné že takový směšný zakomplexovaný vzteklounek dokázal zfanatizovat většinou celého národa a to včetně ineligentů. V kontextu současné politiky je zajímavé porovnávat Hitlera s Bushem, ten ale zblbnul jen půlku národa. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

To jsem netušil, že když zvolili Hitlera kancléřem, že šli SA pochodovat před naše Národní divadlo...:-). No nic, točilo se to v Čechách, tak dost fórků a k věci... Hodnotím poměrně vysoko ( 75% ), nicméně s některými částmi opravdu nesouhlasím. Vykreslit Hitlera jako zbabělce, surovce, průhledného psychopata, nebo mizerného malíře, je prostě blbost, velké zjednodušení, nebo výborný dokument pro průměrného Američana. Žádný z historiků nepopírá, že byl mimořádně odvážný a železný kříž nedostal zadara. To, že by týral zvířata, je úplný nesmysl, měl je mnohem radši než lidi a psy, za jejich věrnost nejvíc. A hlavně: Nebyl průhledný psychopat! Byl zajímavým slepencem génia, pošahaného demagoga, vlídného člověka v soukromí ( dokonce se smyslem pro humor a ,,klukoviny,,), charismatického mužného vůdce a totálního psychopata. Pokud by byl jen průhledným psychopatem, myslíte že by oblbnul desítky milionů lidí, kulturního národa? Těžko...On tyhle jednotlivé osobnosti v něm schované, dokázal používat přesně podle potřeby. Davu ráznost a jednoduchá symbolická hesla. Průmyslníkům vlídného člověka s nadhledem atd. A pokud chtěl něco prosadit, vyskočil z něho psychopat. Co se týká malování, tak figury i krajinky nic moc ale architekturu dokázal kreslit i navrhovat velmi slušně. ---- Trochu mě mrzí, že dětství a pobyt ve Vídni dost osekali. Malý Hitler zpívající v kostele, kde se setkal se svastikou by byl zajímavý... ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Některé exterierové scény se natáčely v ulicích Brna, konkrétně například na Zelném náměstí, kde byl nafilmován balkonový proslov. Při natáčení brněnských scén se tak mnoho komparzistů objevilo v nacistických uniformách. Starší neinformovaní lidé mnohdy tuto skutečnost nesli velice těžce. Byl zde případ silného šoku, kvůli kterému musela být přivolána záchranná služba. Vídeňské exteriéry se pak natáčely v Liberci, protože liberecká radnice je inspirována právě tou vídeňskou. (don corleone)
  • Původně měli producenti v záměru ukázat Hitlera z té lepší stránky, ale po protestech ze strany Židovských skupin bylo od nápadu upuštěno. (hellstruck)
  • Film vyznívá, že opakované volby před konečným nástupem k moci vyvolávali nacisté odmítáním účastnit se jednání a blokací Reichstagu. Ve skutečnosti Reichstag opakovaně rozpouštěl prezident Hindenburg, což mohl udělat za jakýchkoliv okolností díky článku 25 ústavy. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama