Reklama

Reklama

Manchurianský kandidát

  • Česko Mandžuský kandidát (více)
Trailer

Obsahy(1)

Někdo se nám dostal do hlavy, ale jinak je všechno pod kontrolou. Napínavý snímek Mandžuský kandidát režiséra Jonathana Demmeho (Mlčení jehňátek, Philadelphia) představuje aktualizovaný remake stejnojmenného snímku z roku 1962. Ten byl natočen podle slavné knižní předlohy Richarda Condona a pojednával o americké vojenské jednotce, která byla během svého zajetí v Koreji naprogramována ruskými tajnými službami jako zbraň k zabíjení. V novém filmovém zpracování Mandžuského kandidáta z roku 2004 je děj snímku zasazen do Kuvajtu v období války v Perském zálivu. Během nezdařené vojenské operace velící kapitán Ben Marco (Denzel Washington) upadne do bezvědomí a celou jeho jednotku zachrání seržant Raymond Shaw (Liev Schreiber). Tak zní alespoň oficiální výklad celé vojenské akce. Pověst válečného hrdiny Raymondovi výrazně pomáhá v jeho politické kariéře a díky úsilí své ambiciózní matky Eleanor Shawové (Meryl Streepová) se stává jedním z hlavních kandidátů na post viceprezidenta Spojených států amerických. Kapitána Marca ovšem pronásledují podivné sny o tom, že ve skutečnosti došlo k únosu celé vojenské jednotky a jeho muži se stali oběťmi systematického vymývání mozků. Zdá se, že vlastním vzpomínkám nelze věřit a politické spiknutí nabývá stále větších rozměrů. Tento politický thriller představuje velmi vydařený příspěvek v kategorii konspiračních filmů a vyniká hvězdným hereckým obsazením. Meryl Streepová byla za svůj výkon ve vedlejší roli dokonce nominována na Zlatý glóbus a cenu BAFTA. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

tron 

všechny recenze uživatele

Mínusy: nudné politikárčenie, nezáživné konšpirácie, mdlá paranoja, pre diváka málo atraktívne klamstvá, polopravdy, prekrútené fakty, zmätané flashbacky, vysoká minutáž, absurdná sci-fi zápletka a nezvyčajne mdlý Denzel Washington. Plusy: slušná príležitosť pre doteraz prehliadaného Lieva Schreibera v dôležitej podpornej úlohe, jeho dominantná matka v podaní Meryl Streepj a pocit, že pozeráte niečo, čo sa chvíľkovo tvári ako príbeh, ktorý za určitých okolností MOHOL byť pútavý. Nudil som sa ako pes v búde, keď vonku prší a on nemá čo robiť. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý remake původního Manchurian Candidate (česky Mandžuský kandidát) s trochu upravenou historickou souvislostí a jinou válkou. S hvězdným obsazením zkouší Jonathan Demme zavzpomínat na svou zašlou slávu z let dávno minulých. Daří se mu to velmi dobře, protože Denzel Waschington odvádí svůj velký standard s několika jeho oblíbenými drsnými pohledy. Vedle něj mě opět potěšil můj oblíbený Liev Schreiber, který jako zmanipulovaný syn své dominantní matky Meryl Streep předvádí co se naučil na prknech, která znamenají svět. Děj je působivý, i když trochu podobný (ne ve "faktech", ale celkovým pohledem na zmanipulovaní skutečnosti a vojáků) výbornému jakubově žebříku od Adriana Lynea s výborným Timem Robbinsem v hlavní roli. Celá mysteriózní linie, která není ve výsledku tak tajemná, jak se z počátku zdá, působí velmi dobře a určitě zabaví každého milovníka konspiračních teorií a nejen jich. Díky velmi dobrému hereckému obsazení a režisérovi, který po pár letech opět předvádí výborný výkon, lze Manchurianského kandidáta pouze doporučit ovšem milovníkům klasických válečným snímků se jistě moc líbit nebude. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tohle pro mě bylo příjemné překvapení, nečekala jsem nic a dostalo se mi velmi slušné zábavy, napětí a velmi, velmi příjemného konce. Konečně se mi v nějaké roli líbil Denzel Washington a při sledování Meryl Streep jsem si pomyslela, že chudák v poslední době hraje jen zlé, bezcitné a panovačné mrchy (ale že jí to jde a vypadá, jako že si je sakra užívá). ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Mix adaptace románu Richarda Condona a předělávky filmu Johna Frankenheimera s Frankem Sinatrou z roku 1962. Toto léto bude všechno pod kontrolou......... Scénář : Daniel Pyne a Dean Georgias. Kamera : Tak Fujimoto. Hudba : Rachel Portman a David Amram - Dirigenti : David Amram, Michael Kosarin, Lucas Richman a Theodore Sperling. Autor " Fortunate Son " : John Fogerty. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Není zřejmě náhodou, že remake Manchurianského kandidáta vznikl v době, kdy válka USA proti terorismu byla velmi žhavým a aktuálním tématem. Vzpomínáte na debaty ohledně zákonů, které měly vést ke zvýšení bezpečnosti, ale zároveň v sobě (pravděpodobně) nesly riziko zneužití a ztráty soukromí obyčejných občanů? Následují SPOILERY. V Manchurianském kandidátu je ztráta soukromí absolutní, vláda nad vlastní myslí, nad svými činy, v něm může být ukradena. Je ukradena. Proklamovaným účelem je bezpečnost a prosperita té veliké země, přičemž matce kandidáta Shawa její touhu po zářivé budoucnosti nevěříte ani chvíli. Je nad slunce jasné, v kom tento film spatřuje zlo. Já osobně bych byl raději, kdyby kritizoval a varoval spíše jen před něčím (a on před něčím samozřejmě varuje), než před někým. To mu sice dodává autentičnosti a u některých diváků i na naléhavosti, obírá ho však o možnou nadčasovost. Navíc se zbytečně okrádá o přízeň fandů Bushe (těch však v Evropě moc není), ač i oni by ze sdělení něco mohli mít. Přestože film svým ideovým bratrům, Orwellovu 1984, Huxleyho Konci Civilizace, Zamjatinovu My či Kallocainu Karin Boyeové v mých očích úplně nestačí, z dohledu je rozhodně neztrácí. Silné ***. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (9)

  • Scenárista Daniel Pyne dostal přes 1 milión $ za počáteční návrh scénáře. (ČSFD)

Reklama

Reklama