Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kreslený velkofilm světoznámého studia Walta Disneye, inspirován prastarou pařížskou legendou a slavným románem Victora Huga. Dojemný příběh zvoníka Quasimoda (se znetvořeným zevnějškem, ale srdcem z ryzího zlata) začal jedné zimní noci, kdy se do Paříže pokusili tajně proniknout mladí manželé s nemluvnětem. Obávaný soudce Frolo a jeho biřici však byli ve střehu a žena s dítětem v náručí marně hledá útočiště v slavné pařížské katedrále Notre Dame. Frolo pak pozdě pochopil, že v uzlíčku na její hrudi nebyl lup, ale znetvořené nemluvně. Dříve než soudce stačil čerstvého sirotka utopit, zasáhla prozřetelnost v podobě chrámového kněze. Soudce se z obavy před božím trestem zavázal, že dítě vychová, ale vymínil si, že chlapec nikdy neopustí katedrálu. Uplynulo dvacet let. Quasimodo se stal u Matky boží zvoníkem. Na náměstí se koná každoroční festival bláznů a tři oživlé sochy (jediní Quasimodovi přátelé) ho přemluví, aby se konečně vzepřel vůli svého poručníka a šel poprvé v životě mezi lidi. Pařížané nejprve obdivují Quasimodovu znetvořenou tvář jako dokonalou masku, ale když odhalí pravdu, stane se překvapený zvoník snadným terčem jejich krutého posměchu. zastane se ho pouze krásná cikánka Esmeralda a je za svou troufalost stíhána Frolovými nohsledy. Nalezne útočiště v katedrále a s Quasimodovou pomocí se jí pod rouškou noci podaří uprchnout. Zlolajný Frolo nyní touží po pomstě stejně intenzivně, jako po Esmeraldině kráse a přikáže ji vypátrat za každou cenu. Statečný, čestný a do Esmeraldy zamilovaný kapitán pařížské gardy Phoebus se vzepře jeho rozkazům a stává se psancem. Pokud má láska a přátelství zvítězit nad bezcitným zlem, musí Quasimodo společně se svými přáteli Phoebusem a Esmeraldou zbavit Paříž ďábelského Frola... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

Torgal 

všechny recenze uživatele

Na disneyho pomery veľmi seriózny animák. Samozrejme je to zásluhou predlohy od Victora Huga (pochopiteľne silno modifikovanej, aby z toho deti nemali traumu). Svoj diel na tom má aj (výborná) gotická hudba podfarbujúca celý film osudovou atmosférou. Spievané pasáže (a že ich nie je málo) sú tiež vydarené a patria k najlepším okamihom filmu. Nanešťastie sa tvorcovia rozhodli priblížiť film deťom použitím vtipných kamenných chrličov, no v tomto prípade to má skôr kontraproduktívny efekt, lebo to narúša konzistentnosť snímku. A to je hlavný dôvod prečo zaokrúhľujem hodnotenie smerom nadol - nie je to ani ryba, ani rak. 7/10 ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Docela dost jsem koukal jak je tento animovaný film od Disneyho tvrdý a drsný. Troufám si říci, že některé menší děti by to mohlo vystrašit a znepokojit. Jinak je to hezký animovaný film s dobrým poselstvím. Příběh není špatný, jen má podle mě o trochu více muzikálových čísel, než by měl mít. A taky by mohl být trochu vtipnější, ale vzhledem k příběhu je to celkem pochopitelné. Animace velmi pěkná a některé momenty jsou opravdu parádně udělané a je vidět, že u toho byli kreativní lidé co umí. Zvoník u Matky Boží nebude, tak populární jako ostatní disneyovky, přesto má v sobě něco co se v normálních disneyovkách tolik nevidí. ()

Reklama

liberita 

všechny recenze uživatele

Spraviť z knihy, ktorá nepatrí k detskej literatúre ani svojím rozsahom, ani svojim dejom, ani svojimi postavami či záverom; úspešný animovaný film pre deti, si vyžaduje radikálne zásahy do pôvodnej predlohy. V tomto prípade to znamená zmenu názvu z Chrámu Matky Božej na Zvonára u Matky Božej, pridanie novým postavičiek-hovoriacich gargoylov a tancujúcej kozy, obohatenie o množstvo pesničiek a hlavne záver veľmi odlišného znenia. To všetko spolu vytvára vlastne nový príbeh, veľmi voľnú adaptáciu, ktorý ako klasická disneyovka funguje veľmi dobre, avšak čaro pôvodného Chrámu nahradiť nedokáže. Hudba Alana Menkena, ktorá vznikla v spolupráci s Stephenom Schwartzom pôsobí lepším a vyváženejším dojmom než animácia. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne nejlepší, ale nejvíc fascinující film devadesátkové renesance Disneyho. Obrovské ambice při výběru kanonické předlohy se mísí s megalomansky komplexní animací a témata knihy (v první řadě potlačené sexuální pudy + samozřejmě architektura) se mísí s transformací příběhu během let (práva menšin + melodrama) a dětskou pohádkou opatřenou příslušným filtrem, takže může pár vteřin dělit vtipy o prdění od hrůzyplného chorálu o upalování cikánek, co nechtějí mít sex. Ambiciózní exces nerozumu a odmítnutí vlastních limitací, kde se disneyovský kýč (kde musí každý přežít a dojít naplnění) a romantická tragédie (kde musí všichni co nejděsivěji pojít) rvou bez naděje na vítězství kohokoliv. Umím si představit dát tomu mišmaši odpad i pět hvězd, ale jak říkám, jsem v první řadě fascinovaný tím, o co se Disney pokusil, a zaujatý způsobem, jakým selhal. V dnešní době sázek na jistotu a objektivně nenapadnutelných rozhodnutí je demonstrace odvahy a arogance producentů před třiceti lety dost osvěžující. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení. Na to, že se jedná o Disneyovku primárně určenou pro děti, mi příběh přišel docela dospělý (samozřejmě až na postavy kamenných soch), zejména soudce Frolo působil opravdu démonicky. Předlohu jsem sice nečetl, ale neřekl bych, že její srovnávání s převodem na plátno je významené kritérium pro hodnocení filmu, obzvlášť animovaného. Animace docela pěkná, hudba a písničky tradičně u disneyovek výborné. (HD, orig.) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (6)

  • Snímek obdržel nominaci na Zlatou malinu v kategorii Nejhůře napsaný film s výdělkem přesahujícím 100 milionů amerických dolarů. (Coldrex)
  • Animátoři se na pár týdnů vydali do Francie, jelikož chtěli věrohodně zachytit architekturu středověké Paříže a především pak katedrály Notre-Dame. (fiLLthe3DD)
  • Autor knižnej predlohy sa volá Victor Hugo, rovnaké mená nesú aj dva kamenné chrliče, s ktorými sa Quasimodo zhovára. (slavo_held)

Související novinky

Reklama

Reklama