Reklama

Reklama

Odvážný Shrek (Mike Myers) pátrá se svým kamarádem, sympatickým a chvastounským oslem (Eddie Murphy) po krásné a divoké princezně Fioně (Cameron Diaz). Za její záchranu chce od intrikána Lorda Farquadda (John Lithgow) získat zpět svou milovanou bažinu. (Bontonfilm)

Recenze (984)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pochybuju o tom, že mnoho lidí, kteří tvrdí že jde o absolutně nejlegračnější film co viděli, to myslí vážně. Nicméně pro děti to určitě nejlegračnější být může. V kině se smáli jak děti, tak důchodci, smál se i místní cyklista, má dívka byla zkroucená v slzách. Mnoho jsem z filmu neměl, neboť celé kino řvalo. Chválím Myerse a Murphyho za jejich oplzlost. Shreka musíte vidět. Jděte. Podívejte se na to. Užijte si to! ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Mám takový dojem, že Shrek spustil lavinu animáků. Doposud ale jedničku žádný nepřekonal. Nápad s převráceností zažitých kolejí průběhu klasické pohádky se zopakovat totiž nedá, jen rozšířit (viz 2), či téměř vypustit (3). Welcome to Duloc, such a perfect town Here we have some rules, let us lay them down Don't make waves, stay in line And we'll get along fine Duloc is a perfect place Keep your feet off the grass Shine your shoes, wipe your...face Duloc is, Duloc is Duloc is a perfect place. Viz original motion picture score od H. Gregson-Williamse a J. Powella - track 5:). Mimochodem i českou verzi písničky považuju na zdařilou. Nikdy nezapomenu, jak sem při prvním sledování chytila 5minutou křeč smíchu a sjela ze židle na podlahu - viz scéna se zpívající Fionou a ptáčkem... A vůbec, potřebuju obejmout! ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Zelená nevzhledná postavíčka? Nikdy, tak na to koukat nebudu, říkal jsem si... A ejhle, po pár minutkách jsem si Shreka natolik oblíbil (český dabing je také velmi povedený po včech stránkách). Ten zlom definitivně nastal po shlédnutí přesvědčovacích praktik prcka Farquada, aby se zrcadlo rozpovídalo.... a díky potomstvu ho (Shreka) na DVD vidím minimálně tak dvakrát až třikrát do měsíce a nevynechám :-). Vždy mě totiž postavičky pobaví a potěší ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Ted Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman, Roger S. H. Schulman / Predloha: William Steig - Shrek! | Hudba: Harry Gragson Williams, John Powell | Produkcia: Jeffrey Katzenberg, Aron Warner, John H. Williams | Distribúcia: DreamWorks Pictures | Štúdio: Pacific Data Images, DreamWorks Animation | Rozpočet: 60 miliónov $ | Tržby: 484,409,218 $ || Tento animák skrýva svoju kultovosť v neskutočne charakterných, jedinečných postavách a ich vzťahoch medzi sebou. Okorené nevšednými vtipmy a perfektnou hudbou. Najkomerčnejší prvok je určite použitie Disney posáv, ktoré zaváňa prvoplánovým zosmiešňovaním. Pre svetový úspech sa niekedy určite musia robiť aj takéto (pre mňa nesympatické) ťahy. 75% | DVD, DD, EN DTS | ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zasmála jsem se, příběh byl hezky a poutavě zpracován, líbil se mi Oslík s hlasem Oldy Víznera i princezna Fiona její "Matrixovské" cvičení v lese. Ale v celkovém dojmu nemůžu říct, že bych jakkoli propadla obdivu a masové popularitě tohoto filmu, která mi přijde docela přemrštěná. Zatím tápu nad tím, čím si Shrek získal toliké masy příznivců. Jak jsem již uvedla v úvodu, pobavila jsem se, ale rozhodně bych Shreka nezařadila mezi ta nejlepší animovaná díla, jaká jsem zhlédla. Přijde mi, jakoby vytvořená popularita okolo něj doslova převálcovala samotný film, který je jistě dobrý a kvalitní, ale pro mě rozhodně ne ten nejlepší. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Shrek je ozaj podarená postavička! Humoru a srandy kopec, veľmi pekné je využitie potenciálu jednotlivých postáv, najmä ukecaný somár je coolový. Animákom animákov by som to však nenazval. 90%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Nádherný animák plný roztomilých rozprávkových bytostí so skvele napísaným scenárom, pričom tomu celému korunuje oslík Osel :-) Obdivujem, do akých detailov sa tvorcovia popiplali s brilantnou formou a najmä ich dobrosrdečnosť a lásku, s akou k filmu pristupovali. Bavila som sa, a to je snáď najdôležitejšie. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Vynikající námět, skvělá animace, hudba, vtipné dialogy - prostě požitek shlédnout. Shrek určitě patří mezi animované filmy, na které se člověk může podívat i několikrát po sobě a vždycky se pobaví :-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Schválně, kdo znáte ty klasické Disneyovky, které Shrek tak dokonale parafrázuje? A nejlepší je, že to nepůsobí jako nějaká prvoplánová parodie nebo persifláž, ale jako pohádka, která sice válcuje veškerá žánrová očekávání, ale zůstává pohádkou se vším všudy. A navíc se skvělým soundtrackem. Jak Shreka exploatovaly další pokračování, je už věc jiná. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Veľmi podarená rozprávka (teda...no), ktorá ešte tak moc neparodovala. Na rozdiel od dvojky. Ten spevácky duel Fiony a vtáčika je nezabudnuteľný zážitok. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Já prostě nemůžu sdílet nadšení, protože mě Shrek nikdy nijak neuchvátil. Tenhle zlobr mi je prostě silně nesympatický,zrovna tak princezna Fiona..jediným světlým bodem je Oslík a jeho skvělý smysl pro humor.Za něj jsou ty dvě hvězdičky. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Česká verze je trochu o něčem jiném, ale napoprvé se mi velice líbila metoda hlášek ve stylu krále Miroslava. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Spousta narážek na známé filmy, mraky parodie a hodně zábavy. Snímek, kterému se nedá upřít srdce, nicméně mánie, která se rozběhla kolem animáků šla vždy mimo mě. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

I po mnoha letech stále animák, který baví stále stejně dobře a ačkoliv mám o malinko radši dvojku, i na jedničku se kdykoliv rád podívám, když jí třeba dávají v televizi. Zprvu nesympatický a svérázný zelený zlobr se nám ihned vryl nesmazatelně do paměti a svými průpovídkami a šarvátkami s oslíkem baví po celou dobu klasické půldruhohodinové stopáže. A v čem je další velká zbraň Shreka? Samozřejmě soundtrack, který zpopularizoval a připomenul tolik už tak dost populárních písniček a připravil tak půdu pro perfektní mix dobrodružství klasických pohádek spolu s nově vytvořenou šrečí mytologií...90% ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Vždycky je dobré vědět, že i když je někdo velký blbý zlobr pořád má šanci na to, že sbalí princeznu. Tenhle film mi dává naději :-) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nemohu říci, že by se mi to nelíbilo, ale nic extra výjimečného jsem nezaznamenal. Musím ale pochválit skvělé české znění (originál jsem neslyšel) a pěknou animaci. 50%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Mike Myers - (Shrek) +++ Eddie Murphy - (oslík Donkey) +++ Cameron Diaz - (Fiona) +++ John Lithgow - (Lord Farquaad) +++ Vincent Cassel - (Hood) +++ Hudba: Harry Gregson-Williams, John Powell +++ Producenti: Jeffrey Katzenberg, Ted Elliott, Steven Spielberg +++ ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Podstatné je to, co člověk (zlobr) dělá, ne to, co se očekává, nebo to, co člověk (zlobr) vehementně hlásá, zejm. když cení zuby proto, aby zamaskoval své dobré srdce. Krom téhle moralitky musím říct, že Shrek je neuvěřitelná sranda, jak poprvé, tak na po x-té. Skvělá hudba, skvělá dračice, skvělá volská oka k snídani. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Shrek je ukázkovým případem toho, jak perfektně se dá natočit animovaný film, který budou zbožňovat děti i rodiče. Velmi příjemný příběh zabalený do pohádkového světa je plný mnoha odkazů, perfektní animace i prokreslených postav. Lord Farquaad je parádní zápornou postavou, pábitelský oslík jakbysmet a na Dulock se snad nedá zapomenout. Ostatně jako na celý snímek, který je naprosto geniální soundtrack (stojím si za tím, že je lepší než všemi opěvovaní Strážci Galaxie). Kupříkladu Smash Mouth od All Star z úvodní sekvence, či openingu filmu si poslechnu s chutí kdykoliv. A kdo se tváří kysele, ten ať jde do prde...háje! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že není důležitý věk nebo pohlaví, prostě tahle parta okolo zeleného zlobra, která čerpá ze zlatého fondu mezinárodních pohádek, se do vkusu milionů diváků trefila náramně. Náš hrdina nelenil a nabrnknul si princeznu, holt to není žádný zelenáč a ostatní ať klidně zezelenají závistí. Škoda, že ta mánie, která se roztočila kolem ultradrahých animáků, šla vždy krapet mimo mě. Výtečné hlasy herců!! ()

Související novinky

Pátý Shrek má zelenou

Pátý Shrek má zelenou

05.04.2023

Těžko uvěřit, že už to je víc jak dvacet let od premiéry prvního Shreka. Poslední film z milované série pak dorazil do kin v roce 2010, už tehdy se ale zdálo, že byl koncept vyždímán na maximum a… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

16.02.2023

Je veškerá fantazie v Hollywoodu definitivně mrtvá? Možná. Následující oznámení ale rozhodně nepomáhá přesvědčit veřejnost o opaku, studio Universal Pictures totiž oznámilo, že chystá hraný remake… (více)

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

29.01.2023

Slavný herec a komik Eddie Murphy nedávno dostal na Zlatých glóbech cenu za celoživotní přínos kinematografii, na Netflix nyní dorazila jeho nová komedie You People a letos se taky konečně dočkáme… (více)

Reklama

Reklama