Reklama

Reklama

Profesionálové

  • USA The Professionals (více)
Trailer

VOD (1)

Americký western Profesionálové má některé zajímavé společné rysy s klasickým snímkem žánru Sedm statečných (1960). I zde jsou hlavními hrdiny najatí střelci, které jejich úkol zavede Mexika, a i zde jsou to muži se silně zakořeněným smyslem pro čest a spravedlnost, který žádná suma peněz nemůže zviklat. Titulní čtveřici (Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode) si zaplatí texaský milionář (Ralph Bellamy), aby mu přivedla zpět manželku (Claudia Cardinaleová), unesenou mexickými povstalci. Jak se ovšem postupně ukáže, pravda je trochu jiná… Skutečnými profesionály nejsou jen hrdinové snímku a jejich představitelé, ale i muži za kamerou v čele se scenáristou a režisérem Richardem Brooksem, kameramanem Conradem Hallem a hudebním skladatelem Mauricem Jarrem. Vedle perfektně zvládnutých akčních scén však Profesionálové nabízejí i něco navíc. Doba, do níž je příběh zasazen (doznívající mexická revoluce v roce 1917), nabízí pozoruhodné reflexe o revoluci jako takové, jež vedly bedlivé cenzory v sedmdesátých letech (při prvním televizním uvedení filmu) ke střihovým úpravám. I když se film odehrává převážně v Mexiku, natáčel se v nevadských a kalifornských exteriérech, mj. ve známém Údolí smrti. Profesionálové se vedle dalších ocenění dočkali i tří oscarových nominací (nejlepší scénář, režie a kamera). (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený western na téma "správná parta na zvláštním úkolu, který se ukáže krapet složitější". Má snahu o určitý přesah a šťourání do politiky a historie, ale ve srovnání s o pět let mladšími Leoneho dynamitovými příhodami je to slabý odvar. Hlavní tady jsou spíš osobní vztahy mezi postavami, ale i když to v tomhle ohledu funguje, jejich příběhem jsem se nijak zvlášť přitažen necítil. Dobré nápady, svižná akce, špetka toho "něčeho navíc", nebyla to rozhodně ztráta času, ale vyhledávat tuhle společnost znova nemám důvod. 70% a možná trochu víc za dekolt CC:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Špinavá práce. Čistě provedená. Western ze starých časů. Jeden z posledních, třebaže dodnes v nejrozmanitějších obměnách parafrázovaný (westernovou duši nelze upřít kupříkladu pětce Rychle a zběsile). Kamera, díky které je krajina majestátní. Hudba, díky které máte chuť si onu krajinu podmanit. Navrch Lee Marvin s kulometem a plné kapsy dynamitu. Maskulinní každým gestem, každou strohou hláškou, apriori vylučující další/delší diskuzi. Žena jen jako (krásná) přítěž. Známkou prohnilosti není cynismus a neúcta k životu, ale chamtivost, protože skutečným zlem jsou peníze. Je vidět, že akční scény nebyly Brooksovou specialitou. Nejsou dost dlouhé ani přehledné, abychom si je mohli vychutnat, i když je na nich patrné dobové směřování k otevřenějšímu zobrazování násilí v mainstreamových filmech. Vrchol v rámci žánru přišel s Divokou bandou (kde se díky zpomaleným záběrům můžeme stříkající krví přímo kochat), filmem radikálnějším samozřejmým užíváním násilí i ambivalencí hrdinů. I tak – western jak měl být. 75% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Chlapi, když chtěj a maj na to, tak uměj bejt neskutečný frajeři. Užil jsem si přestřelek, hrdinství, lásek, chlápeckejch keců a samozřejmě i Claudie Cardinale i když jsem na mou hnědookou lásku musel čekat asi hodinu, tak pak stačil jedinej pohled na slavný CC a nezmoh sem se na jedinou vyčitku. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $19,537,346Tržby Celosvetovo $26,500,000║ Herecká zostava fajn, príbeh nenudí, akcia zaujme, len ten zmysel tej všetkej práce okolo únosu akosi stráca v konečnom výsledku akýkoľvek zmysel. /70%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Westernová verze Hobita. Také je to taková cesta tam a zase zpátky. A stejně jako v případě Hobita je cesta tam mnohem zábavnější. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Profesionálové mi jemně evokují Divokou bandu Sama Peckinpaha, i když jejích kvalit nedosahuje. Mexiko začátek 20.století, parta přátel, vidina velkého bohatství, rozporuplná morálka. Potěší netradiční "dynamitové" motivy, dobře zvládnutá je práce s napětím. Z herců má bezpochyby nejzajímavější roli Burt Lancaster ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Napínavá režie, profesionálně odvedené bojové scény a napětí v každé vteřině. Špičkový western se spoustou špičkových herců: suše velitelský Lee Marvin, hravý Burt Lancaster, černý Woody Strode jako stopař a střelec z luku, jako vždy charismatický Robert Ryan a ve vedru pouště smyslností přetékající Claudia Cardinale. A ještě něco dynamitu. Cílem malého komanda najatých profesionálních bojovníků, riskujících za 10 000 dolarů své životy, je přepadnout mexickou pouštní pevnost a přivést údajně unesenou manželku texaského boháče. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=iE7MSE0bDe8 ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

. . . - - - P.S. A opět zhůvěřilost pod taktovkou >profesionálů< z Čurácké tenzevize: Po úvodních titulcích ořez obrazu (z původního formátu 2.35:1 kdysi vertikálně na 4:3 a znovu dnes horizontálně na 16:9) a závěrečné titulky opět v originálním formátu obrazu... . . . Vskutku >zážitek< hledět skoro dvě hodiny na VÝŘEZ Z OŘEZU (místy opravdu bizarní scenérie!), poslouchat k tomu ryzí pražskočudlí kuchyňský dabing nevyjímaje! Zařídila nám to >tvůrčí< skupina >podvodňákové< pí Poledňákové! %-[.. - - - P.P.S. A znovu a znovu se člověk ptá - KOMU TO SLOUŽÍ? Vypráská tam už nějaký desperád konečně tu nepotistickou ignorantskou bandu? (16.8.2011, ČT2, 550/42) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tyhle Profesionály si prosím neplést se známým a slavným britským akčním seriálem. Jde o klasický western, tentokrát z mexického pohraničí na sklonku mexické revoluce, kam bohatý finančník vyšle skupinu čtyř dobrodruhů, aby dostali jeho ženu ze spárů únosců. To, že je něco jinak, signalizují už informace o obsahu filmu, takže z onoho "velkého" překvapení jsem nijak zaskočený nebyl a k westernu jako žánru mám celkem chladný vztah, jeho zaběhaná klišé snáším mnohem hůř než např. v gangsterkách nebo jiných lehčích žánrech. A tady se opravdu jedná o klasický kousek se všemi jeho žánrovými necnostmi, které sice fanda westernu ocení, ale já nad nimi krčím rameny. A tak čtyři pistolníci neohroženě likvidují desítky svých protivníků a fakticky zmasakrují celou povstaleckou jednotku, aby ušetřili práci mexické federální armádě. Tři hvězdičky nakonec horko těžko zachraňují herecké hvězdy, ze kterých je cítit autorita a charisma, byli to zkrátka Herci s velkým H a nikoliv kulturisté, boxeři nebo zápasníci ve volném stylu, kteří opanovali pole akčního žánru o dvacet let později. Filmu škodí scénář, který vrcholí sice očekávaným, ale v kontextu těch předchozích masakrů skutečně debilním, koncem, díky němuž jsou předchozí lidské oběti úplně zbytečné. Celkový dojem: 50 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Fajn western s velkými sympaťáky Marvinem a Lancasterem (jejichž postavy připomenou Brynnerova Chrise a McQueenova Vina ze Sedmi statečných), kde není nouze o střílení, vyhazování věcí do povětří dynamitem, chlapské přátelství a rozjímání o životě. K největší akci dojde uprostřed a následuje poněkud dlouhý útěk. Mladá Claudia Cardinale a mexický záporák Jack Palance se ale dostanou ke slovu až v druhé polovině. Chtělo by to tak o půlhodiny pokrátit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Říka se, že revoluce požírá své děti. Když se ale sejde pár správných chlapů, může je vyplivnout.. To, že je Magnificent Four silně charismatickou partou, je především zásluhou Burta Lancastera, který jako derviš Dolworth nemá v obsluze zbraní, dynamitu a žen konkurenci a když si posune klobouk nad čupřinu, máte nutkání mu na jeho chlapáctví vystavit zbrojní pas. Aby to vyvážil, musí Conrad L. Hall mimo krás nevadských pouští vystavovat i přednosti italských pum.. „So what else is on your mind besides hundred-proof women, ninety-proof whiskey and fourteen-carat gold?“ - „Amigo, you just wrote my epitaph!“ ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu pěkně explozivní western odehrávající se v Mexiku za občanské války. Film se může pochlubit dynamickou režií, Lee Marvinem a Burtem Lancasterem ve svých (+/-) nejlepších letech a také inteligentním scénářem, který příběhu a postávám přidává třetí dimenzi. Revoluce je děvka... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý western. Partu chlápků (Robert Ryan, Woody Strode, Burt Lancaster) pod vedením Lee Marvina si najal bohatý muž (Ralph Bellamy), aby osvobodili jeho ženu (Claudia Cardinale) z područí Mexických revolucionářů. Nakonec se však zjistí, že je všechno docela jinak. 85%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad bombasticko explozívny western. Po podrobnejšom zamyslení ide len plytké zamýšľanie sa nad revolúciou, také v štýle prevarených krčmových múdier. A keďže intelektuálne film príliš neoslovuje, ostávajú pre divákov servírované bomby. A aby to bolo zábavné, tak bombometčík je často bez nohavíc. Len v spodkách. No neušúľajte sa od smiechu.Našťastie herci svoje posty obsadili s dostatočnou gráciou, hodnou ich mena a tak bežný divák môže ostať spokojný. Veď to malo spád, výbušnosť a prekvapivú pointu. Takže priemer najpriemernejší. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušný western za tři a půl hvězdy, které čistě z momentální nálady zaokrouhluji nahoru. Výborně obsazená titulní čtveřice se trmácí pouští, aby zachránila (?) jednu doopravdy krásnou manželku jednoho doopravdy bohatého muže, a člověk má skoro pocit, že je na té rozpálené cestě s nimi. Postavy divákovi rychle přirostou k srdci a je radost je sledovat a přitom poslouchat, jak se navzájem špičkují. Škoda ale, že je film tak dlouhý - po hodině a půl mi už připadal natahovaný a zdaleka ne tolik zajímavý, jako v první hodině. O pár minut nudy později ale dojde na závěrečnou přestřelku dvou starých známých, v níž jsou kromě pistolí velice důležitá i slova a myšlenky, což se mi líbilo. Pochválit je třeba hudbu Maurice Jarreho, zanadávat je možno na český dabing - Rösner, Švehlík, Šrom, Meduna.. Ti všichni byli OK. Proč ale Burta Lancastera proboha daboval Miroslav Etzler?? Nepochopil jsem a nepochopím. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ak má tento film k niektorému westernu blízko , tak určite k Divokej bande. S "mexikáncami" mi vždy western pripadá zaujímavejší, zvlášť v pôvodnom znení. Partia štyroch profesionálov v rôznych oboroch má šancu zarobiť rozprávkové peniaze. Aj keď príbeh nie je nijako originálny, film ako taký je zručne natočený a napínavý. C. Cardinale sa síce objavuje až v druhej polovici filmu, no je to ona, kto dáva tomuto filmu pár bodov navyše. Vyzerá takmer rovnako ako v Leoneho Vtedy na západe, akoby k nemu iba prebehla a zabudla sa prezliecť. Miestami mi prekážala príliš veselá hudba v scénach, ktoré mali byť naopak napínavé. Celý film by som radšej videl v mierne pochmúrnejšej atmosfére, čo by mu dodalo na drsnosti. Práve tu je hlavný rozdiel medzi Profesionálmi a Divokou bandou , ktorá je vážna, drsná a nekompromisná. Keď neberiem do úvahy pár nedostatkov, tak je to po dlhej dobe western, ktorý splnil moje očakávania a smelo ho môžem zaradiť do Top 10 naj westernov, aké som videl. Uvažoval som aj o plnom hodnotení. 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Návrat do klukovských let. Přál bych si být součástí té party, která vyráží do Mexika aby zachránila čarokrásnou Claudii Cardinale. Pro mě po Sedmi statečných pravděpodobně druhá nejlepší westernová týmovka. Lee Marvin i Burt Lancaster jsou skvělí a Woody Strode jako tichý ostřelovač s lukem také nemá chybu. Přestože film má občas nějaké to hlušší místo, je to od poloviny filmu honička až do konce. Cítím, že možná i Sylvester Stallone když psal 3. Ramba se tady trošku inspiroval. 70% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zpracovaný western se skvostným obsazením snových výšin ku dnešku..!!! Čtyři velikáni amerického westernu pospolu. :-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Takhle dobrou podívanou jsem opravdu nečekal. Nebojím se toho a dám plný počet hvězdiček. Sympatické postavy, solidní hudba, pikantní prostředí (sice na to mexické dvakrát nejsem, ale tady to fungovalo perfektně), vynikající (nejen) westernový herci a snad nejznámější dívčí tvář Divokého západu - Claudia Cardinale, zvraty v ději, dobré akční sekvence a v neposlední řadě také potěšující dialogy. Čas při sledování tohoto bezmála 2 hodiny trvajícího snímku utíkal velmi rychle a nebyl tu žádný prostor pro nudu. To už je důvod dát 5*, ne? ()

Reklama

Reklama