Reklama

Reklama

Má je pomsta

(festivalový název)
  • Jižní Korea Boksuneun naui geot (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hluchoněmý Ryu se ze všech sil snaží vydělat dost peněz, aby mohl svoji umírající sestru poslat na transplantaci ledvin (což není zrovna snadné, když jste právě přišli o práci a ještě ke všemu vám v nemocnici řekli, že potřebný orgán není k dispozici). Po menší epizodě s překupníky s lidskými orgány dá Ryu na radu své přítelkyně a rozhodne se získat peníze na sestřinu operaci únosem malé holčičky. Zpočátku slibně rozjetá akce se ale velmi brzy příšerným způsobem zvrtne a únos uvede do chodu kolotoč událostí, které všem pořádně zacloumají životy. Úvodní díl Parkovy trilogie o pomstě (následovaný snímky OLDBOY a SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) získal v roce 2003 na filmovém festivalu ve Philadelphii první cenu za nejlepší film. (kiddo)

(více)

Recenze (265)

Douglas 

všechny recenze uživatele

První snímek z trilogie pomsty jihokorejského režiséra Park Chan-Wooka se výrazně stylisticky odlišuje od následujících dvou filmů. Znervózňující syrovou atmosférou, smyslem pro černý humor a citem pro nepatetická, byť fatální vyústění, připomíná jeho bolestivý film jiného jihokorejského režiséra - Kim Ki-duka. I u něj bývá krutost a bolest motivována láskou, a i u něj se objevují voayeurští mladíci (v Sympathy for Mr. Vengeance je však jejich šmíráctví dovedeno na mnohem absurdnější úroveň). Kdo má na pomstu větší právo? A má někdo vůbec podobné právo? Mou analýzu celé "trilogie pomsty" najdete tady. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Pozor chlapče, máš to v tepně“ Oko za oko, zub za zub a svět bude brzy plný slepých a bezzubých. Sympathy for Mr. Vengeance není klasickým příběhem o pomstě typu Tony Scott a jeho Muž „všem usekám pazoury“ v ohni. Když uplynula hodina poklidně vyprávěného dramatu s nějakým tím vtípkem pro milovníky černého humoru, říkal jsem si, že už není co vyprávět, že už by to mohlo skončit. Nezajímalo mě, co bude dál, mlčenlivý hlavní hrdiny mi nepřilnul k srdci (nejspíš kvůli té zelené kštici)… jenže teprve druhá půle začíná řešit téma pomsty. Ukazuje, na jak vratkých morálních základech může podobná pomsta stát a nutí nás řešit dilema, kterému ze dvou „mstitelů“ přidělit sympatie. Nedokázal jsem se rozhodnout. Poselství je nabíledni: když už se mstíme, měli bychom k tomu mít pádný důvod a vědět, proč a komu se mstíme. Nad celým filmem pak visí zásadní otázka „Má vůbec smysl se mstít? Povede to k něčemu?“. Park-chan Wook nepovažuje vysvětlivky pro zmatené diváky za nezbytné a asi vám chvíli potrvá, než zjistíte, kdo je kdo a kdo sleduje jaký cíl. Stále nicméně jde o nejpřímočařejší z dílů „vengeance trilogy“, svým způsobem hodně komorní, což se projevuje i na střídmém, leč brilantně promyšleném pojetí vizuální stránky. Park má dar vyprávět obrazy, které vystihují podstatu věcí do jejich nejhlubšího nitra. K nejúžasnějším patří výstup „stínů“ do schodů, na ten jen tak nezapomenu a ve svém žebříčku originálních vizuálních nápadů jej řadím hned za komiksové oči z Tatiho grotesky Můj strýček. Sympathy for Mr. Vengeance není jen dalším z nekonečné řady snímků o životě jako sérii nešťastných událostí, o životě ve světě, kde vaše volání o pomoc stejně nikdo neuslyší (v lepším případě proto, že slyšet nemůže, v horším proto, že slyšet nechce). Je zároveň důkazem progresivnosti „novovlnové“ jihokorejské kinematografie. Důkazem progresivnosti, která nespočívá jenom v neotřelém formálním přístupu, množství sprostých slov a brutálního násilí. Tohle všechno Mr. Vengeance sice má, ale navíc z toho dokáže vymáčknout pořádně silný příběh, jenž ve vás bude doznívat ještě pár minut po doběhnutí titulků. 85% Zajímavé komentáře: Marius, wipeout, silent cut ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Spíš zpruzeně uznalé než potěšené třihvězdičky. Možná jsem na takto rozvláčný asijský thriler jen dnes neměl náladu, možná není Park můj šálek kávy (což je pravděpodobnější). Uvědomuju si, že v průměru na mě mnohem víc působí asijské romance, než asijské thrillery, což je - vzhledem k mému jinak temnému filmovému zaměření - celkem překvapující... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velkolepé i když chvílemi komorní drama, které se ze začátku nezdá takové jaké ve skutečnosti je. Pan režisér totiž dokázal natočit film s takovou grácií až mi nad tím nechával rozum stát. Například z ironicky vtipných scén se v tu ránu stane jedna z nejvážnějších scén ve filmu. Celkově je film velice chameleonovitý a chvílemi až neuvěřitelně rozsáhlý a zaručeně dokáže zaujmout. Každá postavička ve filmu má svoje ego, svojí přímočarost za kterou si stojí a svůj cíl, kterého nechce upustit a právě proto dokáže diváka tak dostat. Na konec z toho vyleze velice povedená odplata, která se do paměti s radostí zaryje. --- Jeden chlápek si myslel, že má dvě hlavy. - Dvě hlavy? - Jó, dvě. Blbý bylo že dost trpěl na migrény. Takže s dvěma hlavama měl migrénu skoro pořád. A víš co nakonec udělal? Jednu z těch hlav si ustřelil. - Levou nebo pravou? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Opět forma je brilantní, bohužel stejný problém jako u třetího dílu je příběh. Všechno je tak propletené, až chvílemi překomplikované. Neexistuje jednoduchost, v které se nalézá síla. Vše je jednoduché, ale úmyslně zapleteno do uzle, který se jen těžko rozmotává bez dalších problémů. Ty 4* jsou možná moc, ale třeba druhé podívání ukáže jestli film patří mezi smetánku 5* nebo do průměru mezi 3*. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mu-yeong Lee, Jae-sun Lee, Yong-jong Lee, Chan-wook Park .. II. Jak se přežívá na dně společnosti? I bohatá Jižní Korea má takové dno. Na něm dennodenně žijí dva sourozenci. Díky shodě náhod, kdy je i to částečné štěstí vykoupeno obrovskou smůlou, jsou donuceni k zoufalému činu, který rozjede známý koloběh typu pomsta plodí pomstu a pomsta další a další pomstu A při závěrečné scéně doufám dostatečně pochopíte, že do takového koloběhu není dobré se zaplést! Zpracování je velice brutální, byť ne tak efektní a stylové jako následující opus Oldboy, který už nepůsobí tak moc vlažně a roztahaně. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

První část volné trilogie se společným tématem pomsty, který se od druhého i třetího filmu série liší jako den a noc. Každý ze snímků jde svou vlastní svébytnou cestou a každá z těch cest je brilantní. Zde se jde po syrové a drsné cestičce vydlážděné pomalým tempem s maximálním důrazem na postavy a především s uvěřitelnějšími (a s více variacemi) na pomstu. To celé bez formálního kabátku či technických hrátek. Což nejenže nevadí, ale ono je to naopak dobře; tento civilní komorní tón zde sedne. Problémy jsou ovšem hned dva. Hudba, která skoro není a když tak je nenápadná; což je u Parka minimálně zarážející. A celé to funguje spíše v jednotlivých působivých scénách než-li jako jeden soudržný celek. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Začalo to hodně dobře, pak to v půlce úplně ztratilo tempo a na 20 minut zbyla jen nuda, a pak když se jeden z hrdinů chopil baseballky a ten druhej elektrod, se to zase rozjelo. Nápad filmu byl brilantní, vzít to z obou stran a čekat až se oba mstitelé navzájem zbijou. Nejhorší na tom je, že vlastně fandíte oboum. Akorát by to mohlo být chvílemi dynamičtější, nebo možná kratší. Režie mi občas přišla taková zmatená a semtam jsem nevěděl vo co go. Ovšem konec je fakt geniální. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Chan - Wook Park myslí obrazy. Nikdo jiný neumí kódovat tolik informací do perfektních obrazových kompozic jako on. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

KOHO MAJÍ OBĚSIT, TEN SE NEUTOPÍ..... /// ,,ORGÁNY NA PRODEJ“ - vyřvává mafián. ,,Já bych si s dovolením taky jeden vzal, páč mi tak trochu chcípá ségra“, říká celkem úplně hluchej mladík … ,,a peníze máš?“ … Nakonec to není ani tak vo penězích, jako o zajímavým mixu beznaděje a pomsty. Park je totiž hráč. Fantastickej. Co von všechno dokáže říct vobrazem …. Zoufalý lidi dělaj zoufalý věci a velikej optimista (jako třeba já) by řekl, že malá jiskřička naděje tam je, jen se bohužel neví, pro koho doutná. ,,POZOR CHLAPČE, MÁŠ TO V TEPNĚ!“ Park rozehrává první lekci, která stejně jako ty další (druhá a třetí) stojí za to. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, jak se s propouštěním vyrovnávají v Koreji. 2.) Chystám únos šéfova parchanta. 3.) Thx za titule ,,pedros01“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX odpad!

všechny recenze uživatele

Ách Jo! Od režiséra mi sedla pouze Žízeň, ostatní filmy jsou tempem strašně pomalé,nezáživné a nudné a tohle je jeden z případů.. Vydržel jsem Hodinu ! Musím říct, že první Hodina filmu bylo to nejhorší, co jsem kdy viděl! Nesympatické Postavy, Nudný, nezajímavý děj, nic neříkající dialogy, žádná akce, napětí NIC! Znáte ten pocit, když ležíte v posteli a převracíte se ze strany na stranu, nevíte co máte dělat, protože to, co hraje na vaší obrazovce je nekoukatelné ? Takhle jsem se cítil ! Druhou hodinu bych už nezvládl.. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Park je sám o sobě zajímavá osobnost už jen podle jeho vyjádření viz biografie. On je jak semafor, kde nechává stále svítit tu varovnou, nepříjemnou, masakrální, červenou a libuje si v tom. Svým způsobem strhující a drsně naturalisticky syrový film, ale já to hned nevzdám a nechám ho na mě občas bliknout obrazně zelenou a zkusím znovu projet nějakou jeho šílenost. Parkovou motivací při filmování jsou asi i tahle slova : "Nenávist bez touhy po pomstě je jako semeno, které spadne na žulu". ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Úvodom treba poznamenať že Park Chan-wook je génius. V prvej časti svojej trilógie pomsty zvolil úplne iný prístup ako v Oldboyovi a Lady Vengeance. Mr. má totiž jednoduchý a lineárny scenár, ktorý však výborne plní svoju funkciu ukázať nekonečný bludný kruh pomsty, jej príčin a následkov na pozadí drámy so sociálnym podtextom. Takisto ako jeho mladší súrodenci je však natočený nenormálne originálnym spôsobom. Niektoré zábery majú punc geniality – napríklad to ako rôzne sa dá vyjadriť smútok a zdesenie zo smrti blížneho je výborne stvárnené troma zábermi Ryu - utopené dievčatko – otec, dve rôzne reakcie tej istej osoby na pitvu dvoch rôznych postáv takisto v jedinom zábere bez strihu, len s (odporným) zvukom pílky patológa. Rovnako zaujímavé je ako niektoré časti deja divák nevidí, vidí len príčinu a následok. To môžme chápať i ako ďalšie vyjadrenie toho že pre pomstu sú rozhodné práve príčina a následok, nie samotný akt. Hranice dobra a zla sú tu zotreté, každý z aktérov sa svojim spôsobom niekomu pomstí, rozdiel je len v ich motivácii.Snímok je tiež charakteristický geniálnym vypointovaním jednotlivých scén, asi najlepšie je to vidieť v poslednom telefonáte vo filme. Sympathy for Mr. Vengeance nerobí vôbec hanbu svojim vyčačkanejším mladším súrodencom, preto ho hodnotím úplne rovnako 10/10. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

První snímek z Parkovy revenge-trilogie mě popravdě tolik neoslovil, jako jiné zdejší uživatele. Jen jsem hold neměl čekat další Oldboy či tématicky spřízněný, avšak dimetrálně odlišný I Saw the Devil. Tenhle film jde na to úplně jinak a připomíná spíše smutné kriminální drama. Zběsilá akce typu "zabili jste mi dceru a já vás teď všechny postřílim a rozsekám" se tu vlastně skoro nevyskytuje. Veškerá zabití zdejších postav spíše logicky vyplývají z úmrtí jiných postav, čímž se všechna ta krvavá odplata na sebe neustále vrství a vrství. Gore to nemá žádné, za to nechybí perfektní herecké výkony a snad každý divák si zde najde tu svou nezapomenutelnou scénu. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdepresivnějších zážitků posledních let. Nesledujte galerii, nečtěte komentáře ani diskuze, ale vnímejte každou minutu a nechte film vyvíjet, protože to, co bude následovat zničí divákovu psychiku do nejhrubšího zrna. Mistrovské dílo, které se do spletitosti příběhu, vizuálního podvědomí, přibližuje do mozaikově zaranžovaného Lynche. Dvojnásobně silnější než Old Boy. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá sonda do života pár looserů, gangsterů vydělávajících si na "chléb náš vezdejší" svým zcela netradičním a svojským způsobem (no, rozhodně to není džob pro každého) ;o), pár zbohatlíků... a o jejich "touze" po pomstě. Čí pomstě? Vlastně jich tam v tom lítá více? Příběh je to rozhodně zajímavý, i když v některých momentech mi přišel lehce přenatahovaný. Samotná předložená látka však rozhodně stojí za pozornost - a osobně mi toto Chan-wook Parkovo zamyšlení nad pomstou sedlo námětově více, než taktéž výborný Oldboy. Imho scénář mi několikrát přišel jak vystřižený z Kohlbergových případových studií na zjišťování morálního zdůvodňování jedince ;o) (viz Lhurgův koment). Nemohu taky opomenout, že ani tentokrát není divák připraven o pár skutečně vypiplaných chuťovek - SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE mě stoprocentně přesvědčil, že něco stačí jenom slyšet a může mi z toho být pěkně nevolno; stejně tak mi ukázal, že krční tepna či elektrika nejsou na hraní (nevím proč jsem si u tohoto vzpomněl právě na Pelíšky). ;o) Shrnuto a podtrženo: Rozhodně nezapomenutelný zážitek, který zaujme formou i obsahem. K dokonalosti mi zde však něco chybí. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

První díl z trilogie pomsty jsem viděl až jako poslední a tím, jak je natočený, k "dvojce" a "trojce" opravdu nesedí - méně stylizace, více syrovosti, drsnosti a krutosti (i když to je asi relativní) jako od raného Kim Ki-duka. Každopádně výtečné drama, které vás nenechá na chviličku vydechnout. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Bude to znít divně, ale mám vlastně radost, že jsem v tomhle filmu nenašla zalíbení a nemusím mít výčitky svědomí. Občas mi totiž dělá problém dávat vysoké hodnocení filmům, jejichž obsah mi je silně proti srsti. Jenže to bych pak hodnotila většinu filmů negativně. V tomhle případě se mi ale nelíbilo ani zpracování. Dlouhé záběry na ošklivé a pochmurné věci, při kterých mám strach, že mi vymyjí mozek. K tomuhle si cestu, doufám, nikdy nenajdu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První díl trilogie o pomstě jsem si náhodou nechal nakonec, takže je můj zážitek zřejmě trochu posunutý. Jinak ale skvělý a silný pocit z režisérovy dobře odvedené práce. Tak kruté filmy se nevidí často. Parka bych si měl asi všímat víc, jeho čtyři filmy, co jsem viděl, mě rozhodně zaujaly. ()

Související novinky

Korejský mstitel a další krvavá sága

Korejský mstitel a další krvavá sága

20.09.2012

Chan-wook Park se proslavil tzv. „trilogií o pomstě“, která zahrnuje dnes už kultovní kousky Sympathy for Mr. Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance a Old Boy. Pak si natočil několik žánrových… (více)

Korejská žízeň v Hollywoodu

Korejská žízeň v Hollywoodu

23.05.2009

Pamatujte: Nemá smysl se rozčilovat. Hlavně klid. Oč jde? O jihokorejské hororové drama Bakjwi (na obr.), které jen před několika dny představil v Cannes Park Chan-Wook. Film vypráví příběh kněze,… (více)

Program FILMASIE

Program FILMASIE

20.11.2005

Hlavním bodem programu prvního ročníku festivalu asijských filmů FILMASIE, který se uskuteční ve dnech 1. 7. prosince 2005 v pražských kinech Světozor a Aero, bude Jižní Korea. Tu budou zastupovat… (více)

Reklama

Reklama