Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Jsou to blázni ti horolezci. Když jsem viděl, jak se bez jištění jen s pomocí maček a cepínů drápali po kolmých stěnách na vrchol zasněžené hory, dostával jsem závratě, nekecám... Samotná cesta zpátky za přežitím je potom "bez komentáře". Možná by se mi místo dokumentární rekonstrukce více zamlouvalo hrané drama. Ale kdo ví, výsledek by byl nejspíš stejný. 8,5/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Horolezce nechápu, podle mě to při vší úctě nemůžou mít v hlavě úplně v pořádku, když se na dvou železných skobách šplhají po kolmém srázu 6000 metrů nad mořem. Ale ruku v ruce s tím jde i nesmírný obdiv, protože třeba já bych si něco takového nikdy ani za mák netroufl. A to, s čím se musel vypořádat Joe Simpson, je z mého pohledu jeden z nejsilnějších důkazů odvahy a touhy po životě, o jakém jsem se kdy doslechl. Všechno utrpení jsem snášel skoro i na sobě a v závěru jsem měl co dělat, abych se vůbec ovládl. Joe, jsi borec! 4 a 1/2* ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušný film o lezení. Spôsob rozprávania (polodokument) síce občas rušil, ale zase niktorým scénam to dodávalo riadne grády. Nádherné zábery zasnežených štítov, skvelý zvuk... Posledná dvadsaťminútovka je síce v znamení takmersurealizmu, ale dokáže presvedčiť a vsugerovať pocity človeka na pokraji smrti... ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Ale no ták, prosím vás...Presne tieto komentáre o pevnej vôli a sile ľudského ducha som tu očakávala, ako je možné, že sú ľudia tak smiešne predvídateľný? Jediné o čom tento príbeh naozaj bol je sila prírody! To proti čomu zúčastnení,okrem svojej vlastnej blbosti, stáli-bola matka príroda a to bolo zároveň aj tým, čo ich udržalo pri živote-pud sebazáchovy! Musím vás všetkých sklamať, ale nepovažujem za inteligentného a už vôbec nie obdivuhodného jedinca, ktorý si vezme poloprázdnu plynovú bombu na dlhatánsky výstup bez zastávok aspoň v jednom základnom tábore. Tak isto nezamieňam snahu o prežitie, ktorú máme geneticky zakódovanú za akúsi silu ľudského ducha. Nie som naivná a vidím, že jediný boj, ktorý sa tu odohral zviedli sily prírodné medzi sebou a to vinou ľudskej hlúposti. Musím priznať, že ponaučenie tu ozaj nechýba a to hlavne pre tých, ktorí necítia rešpekt a pokoru pred veľkoleposťou našej matky Zeme. Je múdrejší ten, kto pred veľkou horou sklopí v úcte zrak, alebo ten, kto sa ju pokúsi zdolať v smiešnej snahe dokázať si svoju vlastnú cenu a schopnosť ju pokoriť? Odpoveď je dosť jednoznačná. V tomto boji človek nikdy nemal šancu vyhrať, pretože ak aj výstup zvládol, opustil horu s vedomím svojej vlastnej slabosti.Ak by som mala písať o sile ľudského ducha-musel by sa Simon pre Johna vrátiť aj napriek tomu, že by riskoval svoj vlastný život. Filmu sa však nedá uprieť vizuálne nádherné spracovanie, uchvátili ma prekrásne zábery divokej prírody a pohoria Ánd. Preto navzdory tomu, že z každého rohu sálala ľudská blbosť, nemôžem inak, než dať plný počet, rozhodla som sa totiž, že budem celý snímok vnímať ako oslavu moci Prírody! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Podobně silný zážitek ve mě nezanechal ani lecjaký vymyšlený horor. Tenhle je i přesto, že od začátku znáte "pointu", nesmírně napínavý. Je fascinující a přitom do morku kostí mrazivé sledovat počínání "postiženého" horolezce po onom osudovém pádu. Mimochodem: horolezci jsou blázni (v obdivuhodném slova smyslu)! 85% Zajímavé komentáře: maxi6, Brouk, Radko, nunka, LINKIN, luplik ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Polohraný dokument zachytávající horolezecké drama si během opening víkendu (23.-25.1. 2004) odnesl z amerických kin 97 tisíc dolarů. Promítal se až do konce května, kdy se výdělek z kin vyšplhal na 4,5 milionu dolarů. (imro)
  • Některé scény, ve kterých vidíme z dálky šplhající Simona a Joea, nejsou hrané hlavními představiteli, ale jejich dabléry, kterými byli samotní Simon Yates a Joe Simpson. (imro)
  • Ani do roku 2012 se nikdo další o výstup na horu Siula Grande v pohoří And od roku 1985, kdy se pokusili zdolat vrchol Joe Simpson a Simon Yates, nepokusil. (boul)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama