Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh po ľudskej stránke. Škoda, že nie aj po filmárskej. Dvaja bratia od svojich 10 rokov snívajú a plánujú výstup na Nanga Parbat. Obom sa to napokon podarí, ale iba jeden prežije. Jeho meno všetci poznáme. Reinhold Messner. 75% (a to len preto že sa to naozaj stalo. Toš tak, keď o výnimočnom človeku - bratoch, rozprávajú priemerný filmári) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Slyšel jsem, že na Nanga Parbatu zemřeli dva lidé. - Jsem jedním z nich." Na Nangu ani Parbat jsem doposud nezabloudil, ale Klínovec už jsem zdolal. Kolega Messner se vydrápal o něco výš a já jsem se na to rád mrknul. Bylo to celkem dramatický. Jenže tyhle horolezecký filmy jsou pořád stejný a to trochu sráží zážitek. Nic to však nemění na tom, že Messner, Hillary nebo Kukuczka jsou borci. Ale Nims Purja je někde jinde. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Rakúsky Everest. Aj keď možno nie tak pekne vizuálne natočený, ale rovnako strhujúci, mrazivý a náročný. Očarí úvod, potom je to také kostrbatejšie, ale ako náhle sa dostanú do Himalájí, už sa to nezastaví. Páčilo sa mi sledovať, ako prežívajú, ako riešia krízové situácie a celkovo, aký je život v horách a táboroch. Celé dokreslené tým, že je to podľa skutočnej udalosti. Veľmi fajn. 4 z 5 ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Niektoré scény, kde herci doslova pobehovali vo výške 7000 - 8000 m n.m. sú pravdupovediac málo uveriteľné vzhľadom na fakt, že mám z danej tematiky už čo-to napozerané a teda viem, že v takej výške má väčšina ľudí problém spraviť 1 - 2 kroky (borec, neborec typu Messner, Bohl či Rakoncaj, no organizmus nie je schopný byť 100% fit v takomto prostredí). Ale veľké plus za ľudské spracovanie príbehu a za nadľudské úsilie horolezca Messnera, ktorý dokázal, že alpský štýl lezenia s dosiahnutím vrcholu hory "iba" vlastnými silami je to najkrajšie a najcennejšie, čo môže horolezec dosiahnuť. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Co to jako mělo být? Kulisy na první pohled zřetelné, prostředí nedůvěryhodné, příběh stejně tak, atmosféra nijaká, herci nemastní, neslaní. Jiné filmy o horolezcích byly teda o dost víc záživnější než tahle nápodoba biografie pana Messnera. Jeho bratra mi bylo líto, ale pokud to bylo tak, jak film ukazoval, mohl si za to sám. V takových horách je na prvním místě chladná hlava (ha, ha) a pořádný, předem promyšlený plán výstupu a sestupu. V tom jsem byl za jedno s Herr Herrligkofferem. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Nanga Parbat je prvá osemtisícovka, na ktorú sa človek pokúsil vystúpiť (v roku 1895, vedúci Mummery). Od tej doby až do prvovýstupu v roku 1953, si hora vyžiadala 31 ľudských životov. (Bruce0659)
  • Ako prví československí horolezci stáli na vrchole Nanga Parbatu Ivan Fiala a Michal Orolín, a to 11. 7. 1971. Vystúpili na vrchol novou čs. cestou. Expedíciu viedol Ivan Gálfy - náčelník Horskej služby. (ujec)

Reklama

Reklama