Oscarový režisér John Lasseter se po úspěchu Toy Story pustil se svým týmem počítačových animátorů do dalšího celovečerního filmu. Odehrává v miniaturním světě pracovitých a veselých mravenců, kteří jsou každý rok sužováni nájezdem žravých kobylek. Hlavním hrdinou příběhu je Flik, šikovný mladík a zneuznaný vynálezce, jehož dobré nápady a záměry se s osudovou neodvratností vždy zvrhávají v katastrofu. Tentokrát se Flikovi dokonce podařilo zničit zásobu jídla připravenou pro kobylky. A tak, zatímco se celé mraveniště znovu pouští do obstarávání potravy pro bandu desperáta Hoppera, Flik je vyslán radou starších, aby realizoval svůj smělý plán. Chce ve městě najmout velké brouky, kteří by mraveniště před kobylkami ochránili. Upřímně řečeno - všichni mravenci doufají, že toho smolaře a kazisvěta už nikdy v životě neuvidí a o to větší je jejich překvapení, když se Flik brzy vrátí s pestrobarevnou bandou podezřele veselého hmyzu. Že by mu začalo přát štěstí? Nikoliv, omylem najal ve městě skupinu artistů z blešího cirkusu. To, co na první pohled vypadá jako největší průšvih Flikova mladého života, se ale nečekaně mění v triumf, když se do boje proti Hopperovým kobylkám zapojí nejen cirkusáci, ale i celé mraveniště se svými doposud příliš ušlápnutými obyvateli...(oficiální text distributora)
Jménem "všech utlačovaných brouků světa" se vynalézavý mravenec Flik rozhodne najmout "brouky válečníky", aby ochránil své mraveniště před hordou příživnických kobylek, které vede zlý Hopper. Když však vyjde najevo, že Flikova jednotka je jen partou ušmudlaných a neschopných cirkusáků, změní se příběh v komické dobrodružství plné "hrdinů proti své vůli"!(Warner Home Video CZ)
Pixar rozhodně patří mezi mistry animovaného filmu, ale Život brouka, tedy jejich druhý film, není vůbec ničím výjimečným. Příběh je jedno velké klišé, postavy nezajímavé, záporák nudný a závěrečný souboj se koná samozřejmě v noci. Oproti takovým Příběhům hraček, Ratatouille nebo Vzhůru do oblak je to šílený průměr, ale i tak musím uznat, že animace i na to, jak je stará, tak vypadá pořád dobře. Vtip k zasmání je tu možná jeden a konec záporáka je navýsost krutý. Film jsem viděl znovu asi po 15 letech a vidět jej nepotřebuji zřejmě stejně dlouhou dobu. Ve výsledku tak dávám broukům 60%(5.6.2020)
Jeden z tech slabsich pixarovskejch animaku, coz je taky trochu dany tim, ze ve stejnym roce vzniknul Mravenec Z a ten se mi libi vic. Coz ale neznamena, ze by tohle byl nejakej prusvih, to urcite ne. Sice nenabizi buhvijak originalni namet a dneska uz animace pusobi trochu jednoduchym dojmem, ale narozdil od novejsich pixarovek se nesnazi nijak vyrazne poucovat a je to spis proste zabava, kolikrat navic prijemne akcni a s povedenou hudbou a zvukama. Proste takova nenarocna a zabavna animovana blbost.(13.1.2010)
Bohužial,nejde to,musím tomuto filmu dať jednoznačných a právom zaslúžených 5 *.Výborná animácia,o ktorú sa postaralo štúdio Pixar animation.Keď sa spoja dvaja super giganti filmového priemyslu Walt disney a Pixar animation,tak vznikne super filmík,na ktorý sa nedá zabudnúť.Nádherný a pútavý príbeh,mravec Flik sa vydáva nájsť veľké chrobáky,ktoré by ich ochránili pred zlými nenásytnými kobylkami.Naozaj mi Flik prirástol k srdcu,obľúbil som si ho a počas sledovania mu držal palce.K tomuto filmu nemám viacej čo dodať,neviem či je to z nostalgie,ale tento film je riadna pecka.Bavil som sa,ako malý som to žral a verím,že Pixar takto bude aj naďalej pokračovať./90%/(27.9.2009)
Pixaři vždycky věděli, co dělají. Vzít brouky a udělat z nich milované charaktery... no dobře, tohle už věděli Sekora nebo Karafiát. Možná i od nich se studio Pixar poučilo, když natáčelo svůj druhý film, hned po "Příběhu hraček". Ani ve světě hmyzu to není velká sranda a život je zde docela komplikovaný, hlavně když víte, že každý rok budete napadeni kobylkami, které si přijdou pro svou daň. V dnešní době se zdá, že film už nemá čím nadchnout, čím ohromit, ale i na svou dobu má skvělou animaci, stejně jako skvělý příběh, jež je možná trochu předvídatelný, ale stejně jako u ostatních pixarovek, i tady se vám dostane všech emocí, které si přejete - smích, smutek, radost. "Život brouka" je hezkým filmem, milým k dětem i dospělým, ale v dnešní době, kdy už za sebou máme i třetí "Příběh hraček", "Nema" a "Úžasňákovi" mi přijde, že tenhle snímek trochu zapadl. Nejsem si jistý, jestli právem, ale asi nebudu z těch, kteří ho budou příliš obhajovat. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/07/prosime-pretocte-fimfarum-1-2-zivot.html(21.2.2013)
Možno ten najpoceňovanejší Pixarovský kúsok z obdobia, kedy bol prešľap v ich prípade neznámym výrazom. Možno neobstojí tak úplne v porovnaní s Toy story 1/2, možno mu trochu ubližuje v rovnakom čase uvádzaný Mravec Z, ale je nesporným faktom, že samostatne tento film dokonale pobaví. Hmyz totiž dlhodobo vydrží viac, ako plastové hračky, veľké zvieratá a ľudia, že. Tak snáď po konci ľudstva sa hrdinovia filmu stretnú niekde s potkanom z Ratatouille.(11.11.2017)
Původní trailer filmu byl zhotoven z animací, které se ve filmu neobjevily, a byly tak speciálně vytvořeny právě pro tento trailer. Pro Pixar se takto zhotovené upoutávky staly typické.
(D3VIL)
V Kalifornii vlastní Disney atrakci, která se zaměřuje na Život brouka.
(Terva)
Gestikulace Hoppera byly vytvořeny po vzoru nejrůznějších posunků známého producenta Steva Jobse.
(D3VIL)
Blackhand47