Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farmář Charlie Anderson se stará ve Virginii o svou početnou rodinu bez ženy, jež mu zemřela před lety. Ve chvíli, kdy propukne válka Severu s Jihem, se pokouší současné dramatické dění ignorovat. Odmítá podporovat armádu Konfederace, protože nesouhlasí s otroctvím, také se nechce přidat k vojskům Unie, jelikož má v sobě zakořeněný odpor k válce. Brzy se ukazuje, že to jsou jen iluze. Když je Andersonův nejmladší syn Boy do válečných událostí zatažen a je uvězněn, vydává se jej s dcerou Jennií a čtyřmi syny hledat. Tváří v tvář válečným hrůzám však nedokáže již déle zůstat nestranným… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (60)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

6/10 James "Mirek Dusin" Steward jako spravne usislany jizan z dobre rodiny, co dal na smrtelne posteli manzelky slib chodit v nedeli do kostela. V te dobe ale probiha jak na svinu valka jihu proti severu a prestoze to neni jejich vec, tak se chte nechte zapoji. Nektere sceny jsou pateticky k smichu, nektere jsou i ftipne - poucovani budouciho zete a nektere jsou i po letech dojemne. Neni to ani tak wester jako spis walecny film z doby obcanskych nepokoju. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kdyby tento film byl natočen o 10 let dříve, tak bych přimhouřila oko. Ale vzhledem k tomu, že v této době již vstoupil do kin tichý muž s pončem působí příběh strašně naivně a učesaně. Sice hlavní hrdina přijde na to, že se mýlil, ale závěr je opět šťastný a všichni působí tak blahobytně, jako by ani ta několikaléta válka nebyla. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní westernové drama z války Severu proti Jihu, které zázračně odolává času. James Stuart jako sebevědomá hlava rodiny, kterou se za každou cenu snaží udržet co nejdál od války, která se netýká jeho farmy, jeho dobytka, jeho polí, až ho válka tak jako tak dostihne, protože válka už je taková, že nenechá nikdy nikoho stát úplně stranou. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný film, stojící na výkonu Jamese Stewarta. Jeden z mála filmů, u kterých silné moralizovaní od začátku až do konce ani trochu nevadí, protože antipatie k válce jsou pochopitelné. Shrnuto jednou větou: My si tu žili šťastně a měli to dobře zařízené, dokud jste nám tu nezačali za barákem válčit. Přes žánrové zařazení mezi dramata je Shenandoah místy velmi vtipný. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo ladená a filmársky poctivo natočená dráma o dobe americkej občianskej vojny. Ani nie tak western, ako vojnový, resp. antivojnový film. James Stewart je nepriehliadnuteľným hercom a veľmi schopným ťahúňom filmu. Vidieť tu sympatickú súdržnosť rodiny, vkusný občasný humor a uveriteľné antivojnové argumenty, smerom ku koncu je to zasa silná dramatická poloha, ktorá núti rozmýšľať. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Údolie Shenandoah s úrodnou a vysoko produktívnou poľnohospodárskou pôdou malo v čase vojny Severu proti Juhu veľmi veľký význam. (westerns)
  • Dr. Witherspoon (Paul Fix) hovorí Charliemu (James Stewart), že jeho syn je s generálom Forrestom a že je „kto-vie-kde je“. V apríli 1864 Nathan Bedford Forrest (generál konfederačnej armády) spáchal jedno z najväčších zverstiev vojny Severu proti Juhu, keď vzal asi 300 až 400 kapitulovaných odborových jednotiek, z ktorých dve tretiny boli černosi, a zmasakroval ich. Ďalšie veci, ktoré prikázal svojim mužom urobiť boli: strieľanie zranených vojakov, pálenie mužov zaživa, a ukrižovanie vojakov únie. (westerns)
  • Katherine Ross v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama