Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farmář Charlie Anderson se stará ve Virginii o svou početnou rodinu bez ženy, jež mu zemřela před lety. Ve chvíli, kdy propukne válka Severu s Jihem, se pokouší současné dramatické dění ignorovat. Odmítá podporovat armádu Konfederace, protože nesouhlasí s otroctvím, také se nechce přidat k vojskům Unie, jelikož má v sobě zakořeněný odpor k válce. Brzy se ukazuje, že to jsou jen iluze. Když je Andersonův nejmladší syn Boy do válečných událostí zatažen a je uvězněn, vydává se jej s dcerou Jennií a čtyřmi syny hledat. Tváří v tvář válečným hrůzám však nedokáže již déle zůstat nestranným… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (60)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Andrew V. McLaglen dokazal natocit silny material na film z dob obcianskej vojny v USA. Dej filmu sa teda odohrava medzi rokmi 1861 - 1865 a pojednava o farmarovi, ktory sa vyda hladat svojho strateneho syna. V roli farmara sa predstavil vyborny James Stewart /It´s a Wonderfull Life, Vertigo/, ktory podal bravurny herecky vykon.Ale treba spomenut aj Douga mcCloure /the Enemy Below/ a Patricka Waynea /The Alamo/. Nechyba sympaticke prostredie Stewartovej farmy, kvalitne dialogy, ba dokonca aj par prestreliek a bitiek sa najde. 95 % ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Andrew V. McLaglen uměl točit westerny a James Stewart v nich uměl hrát! Shenandoah je vynikající western z období občanské války, který působí zprvu idylicky, mírně komediálně, avšak brzy se změní ve válečné drama, kterému vůbec nic nechybí ani nepřebývá. Díky ideální stopáži se velmi příjemně sleduje, příběh je perfektní, tudíž není prostor pro nudu, neustále se něco děje, dochází k nečekaným zvratům, některé pasáže jsou drsné a syrové, nechybí ani emoce či hlubší, zejména antimilitaristické myšlenky. James Stewart v roli patriarchy Andersonova rodu je dokonalý, je radost sledovat jeho herecké umění. Pozadu však nezůstávají ani herci, co ztvárnili jeho děti a jejich partnery. Pro mě osobně jeden z těch westernů s velkým W. ()

Reklama

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Vydařený příběh z občanské války Severu proti Jihu s bravurně vystupňovanými emocemi a dějem. Příběh rodiny, která se chce co nejvíce vyhnout všem hrůzám, jenž tento konflikt obnášel. A ikdyž se jim to z počátku daří, stejně neuniknou. Absolutorium na adresu James Stewart, jehož postava, pojetí a přednes, se mi vryla pod kůži a podařilo se jí mě zasáhnout tak hluboce, jako už dlouho žádné jiné. Touto svou rolí se pro mě stává nesmrtelným a i proto hvězdičku přidávám. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

westernoá dráma, ktorej sa dotkli udalosti občianskej vojny juh proti severu. Sympatický dej, o rodine, ktorá si "hľadela " svojho a s vojnou nechcela mať nič spoločné. Bod dávam dole za ten blbý americky zvyk mať u všetkých hercov pekne a nalakované vlasy a účesy, na vidiecku farmu kdesi v zabudnutej Virginii sa to naozaj nehodí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní westernové drama z války Severu proti Jihu, které zázračně odolává času. James Stuart jako sebevědomá hlava rodiny, kterou se za každou cenu snaží udržet co nejdál od války, která se netýká jeho farmy, jeho dobytka, jeho polí, až ho válka tak jako tak dostihne, protože válka už je taková, že nenechá nikdy nikoho stát úplně stranou. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Dr. Witherspoon (Paul Fix) hovorí Charliemu (James Stewart), že jeho syn je s generálom Forrestom a že je „kto-vie-kde je“. V apríli 1864 Nathan Bedford Forrest (generál konfederačnej armády) spáchal jedno z najväčších zverstiev vojny Severu proti Juhu, keď vzal asi 300 až 400 kapitulovaných odborových jednotiek, z ktorých dve tretiny boli černosi, a zmasakroval ich. Ďalšie veci, ktoré prikázal svojim mužom urobiť boli: strieľanie zranených vojakov, pálenie mužov zaživa, a ukrižovanie vojakov únie. (westerns)
  • Katherine Ross v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama