Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

VÝZVA 2015: Je možné, že jsem byl zrovna ve špatném rozpoložení k tomuto filmu. Dalším důležitým faktorem mohlo být také očekávání, jelikož jsem do filmu šel takzvaně "bez přípravy" a očekával jsem o něj tedy úplně něco jiného, než jsem nakonec dostal. Uznávám, že vidět Lea válet už takhle za mlada, mě velice potěšilo, ale celkový dojem z filmu je spíše negativní, proto tak nízké hodnocení. ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Bravurně vystylizovaný příběh jednoho z mnoha. Jim Caroll ve své autobiografii popisuje na svém vlastním případu nejběžnější důvody, které svádějí na drogovou cestu; smrt bližního, pozitivní přístup kamarádů, juvenilní zvědavost nebo i sexuální rozkoš. Právě díky těmto aspektům se úspěšný student a sportovec stává lidskou troskou velmi záhy. Právě onen samotný převrat ve třetině stopáže je naprosto alarmující. Mladický pohled na svět plný nespoutané energie a optimismu dostává pořádnou ránu od reality a padá na zem mezi feťáckou komunitu a vše co se jí týká. Kalvert zariskoval a celý film natočil neuvěřitelně realisticky. A risk je zisk. Právě samotná surová forma nejvíce vzbudí pozornost a opovržení, samotné pocity intoxikace nebo projevy abstinence jsou zachyceny někdy až příliš živě. Příběh jako takový by ovšem nebyl tím čím je, nebýt fenomenálních hereckých výkonů všech zúčastněných; Wahlbergovy návaly agrese či DiCapriovy agónie zkrátka nenechají jednoho na pokoji. Do již nabitého děje tvůrci ještě stihly promítnout na pozadí některé známé, nejen americké problémy - od problematiky samotného křesťanství, přes protikladné hodnoty společenských vrstev a etnické rozdíly Melting potu, až po dostupnost střelných zbraní a s ní spojenými masakry na školách. Snímek se může chlubit i částečnou nepředvídatelností, která je ozdobou mezi ostatními filmy tohoto subžánru. Osobně bych pak zmínil scénu matky a Jima přes dveře; tolik emocí v jedné scéně se jen tak nevidí. No a samotný konec podléhající americkým standardům je pak jen těžké zkritizovat, když je dílo natočeno podle skutečného příběhu. Ono to vypadá, že jenom chválím a chválím, ale i po opakovaných projekcích na Rváčově deníku zkrátka stále žádné vady nenacházím. Nechápu, jak jsem na tento unikátní film mohl narazit až teď, když se bezpochyby řadí mezi špičku žánru a nejen ti zaujatý drogovou tématikou nebo umem Leonarda by si jednoznačně tento snímek neměli nechat ujít. Ani za trošku dávky. Jenom trošičku. Vždyť zítra skončím. Jen naposled. Naposledy. Více zde. 90% ()

Reklama

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Snímek Scotta Kalverta(také nechápu, že od Basketbalového deníku natočil už jen jeden film) ukazuje zákeřnost drogového světa americké metropole, stejně jako skvělý herecký koncert Leonarda DiCapria. Tomu zdatně sekunduje Mark Wahlberg. Obě hvězdy první velikosti dneška, pro které je snímek jednou z prvních větších příležitostí, dokazují opravdu mimořádný herecký talent již v ranném věku. Obzvláště u DiCapria je možná trochu škoda, že pro většinu z masového publika je stále zafixován, jako "ten hezounek" z Titanicu. Díky filmu si uvědomíte, jak snadné je zmizet z cesty pro basketbalové stipendium na vysokou školu, do doupěte závislých a vězení. Závěr možná působí trochu "happyendově", ale film je natočen podle skutečných událostí a života Jima Carrolla. Navíc, nebylo by příjemné vědět, že někdy "tohle peklo" může skončit i dobře? ()

chezush 

všechny recenze uživatele

''I just wanna be pure... I just wanna be pure.'' Drogy, drogy, drogy.. všude samé drogy. Pro drogovou tématiku ve filmech budu mít vždy slabost. Začíná to trávou, několika pilulkami nebo pervitinem a končí heroinem, zapíchnutým v ruce. Znám plno filmů o drogách, ve kterých se opakuje pořád ten samý životní vzorec dokola - člověk začíná brát drogy pro zábavu, když je na dně, když se nudí a nebo když chce vyzkoušet nové věci. Propadá tomu, začíná přemýšlet o tom jak sehnat peníze - krádež, prostituce. Opouští vše, na čem mu záleží a nakonec končí ve vězení, na odvykání a nebo v hrobě. Rváčův deník se ale liší v jedné věci a to v takové, že hlavní postava Jim Carroll skutečně existuje a promlouvá přímo k nám, k publiku. Začátky jsou vždycky krásné a lehké, plno scén popisuje jak všechny bolesti mizí, ať už psychické nebo fyzické, ale časem se z toho stává noční můra a my vidíme, jak se postupně z nadaného, mladého, zranitelného a zdravého člověka stává troska bez budoucnosti, která se vzdává svých snů, zabíjí samu sebe a ztrácí vše co miluje.. Mrzí mě, že jsem se o tomto filmu dozvěděla až teď, protože kdybych ho viděla před pár lety, určitě by si můj plný počet zasloužil. Ale jelikož mám plno filmů na toto téma zhlédnuto, tak byl můj zážitek o něco slabší, protože to není nijak těžký film, který by ve mně zanechal nějaké zamyšlení... to ale nemění nic na tom, že Rváčův deník řadím mezi nejlepší filmy o drogách. Herecké výkony musím také pochválit, jsou vynikající, ale hlavní hvězda je zde opravdu DiCaprio. Srdcervoucí závěrečnou scénu s jeho matkou, těžko vymažu z hlavy. Co na to říct, abych to uzavřela.. asi jen to, že každého, kdo bere drogy bych postavila před zrcadlo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príbeh o chalanovi z ulice, ktorý si vďaka drogám siahne až na samé dno. Možno to niekomu bude znieť ako klišé príbeh, ale téma "drogy" by mala byť v kurze a stále pripomínaná. A v tomto filme je rozobraná excelentným spôsobom. Páči sa mi aj odkaz: "Nikdy nie je neskoro odraziť sa od dna a začať od začiatku. Len treba chcieť." Priznám sa, Leovu kariéru pred Titanicom som veľmi nesledoval, ale asi to bola chyba. On bol totiž vždy skvelý herec, aj v začiatkoch jeho kariéry. Vlastne mu jeho talent predurčil jeho skvostnú hereckú kariéru už od detstva, je to zrejmé aj v tomto filme. Rolu feťáka zvládol bravúrne, normálne som nechápal. Vždy som si myslel, že v tomto smere je najlepší J. Depp, ale Leo sa mu minimálne vyrovnal. To je podľa mňa rozdiel medzi ním a napr. takým Osmentom, ktorý ako dieťa bol tiež excelentný a natočil skvelé filmy, ale v poslednom čase nemám dojem, žeby jeho kariéra stúpala smerom nahor. Naproti tomu Leo stále stúpa a ešte dlho stúpať bude. Bravoooo. 85/100 ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Poté, co kluci skáčou do řeky má Jim na pravé straně čela ránu. Poté, co si vezme drogy z lékárničky, má ji na levé straně. (bfa)
  • Scéna na začátku filmu, poté, co byl Jim zbit Otcem. Kluci jsou čelem ke dveřím, kde zůstávají ve svých školních uniformách, ale když se dostanou na druhou stranu dveří, jsou oblečeni do normálního oblečení. (bfa)

Reklama

Reklama