Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street

  • USA A Nightmare on Elm Street (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Nancy (Heather Langenkamp) prožila smrt svých přátel. Matka a její blízké okolí si myslí, že se zbláznila a vytváří si vlastní postavu, která je zabila. Jenže postupem času napovrch vyplouvají důkazy, že vrahem je Freddy Krueger (Robert Englund), který se jí zjevuje prostřednictvím snů. Nancy zjistí, že v minulosti zabil 20 dětí a rodiče se sami pomstili, když selhaly vyšetřující orgány. Nezbývá jí než se vydat do posledního nerovného boje s Freddym a záchranou jí může být právě její otec (John Saxon). (Rodriguez)

(více)

Recenze (718)

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Ak existuje film, ku ktorému mám absolútne sympatie a môžem ho sledovať od rána do večera, je to práve tento. Spomínam si, ako som Freddyho spálenú tvár zazrel ešte ako dieťa v encyklopédii, ktorú som dostal k Vianociam. Titulok pod fotografiou znel HOROR. Odvtedy už ubehlo pár rokov, ale jeho fascinujúci zjav a to tajomné slovko "horor" mi natrvalo utkveli v pamäti. O Nočnej more z Elm Street som už v tej dobe vedel skutočne dosť, no stále som nemal možnosť ju vidieť. Až raz prišla prvá projekcia, pre správnu atmosféru samozrejme v noci. Bol som očarený. Vydesený. Prekvapený. Bol to môj prvý horor a takisto prvý kontakt s majstrami napätia Wesom Cravenom a Robertom Englundom. Ak mám teda niekomu odporučiť reprezentatívnu vzorku hororu, tak to bude práve Nočná mora z Elm Street, pretože oproti pokračovaniam, ktoré rýchlo skĺzli k fantasy a čiernemu humoru, je tu ešte Fred Krueger len lačný po krvi, beštia, ktorá sa odtrhla z reťaze a len sem-tam hodí po šokovanom divákovi nejakú cynickú hlášku. Hudba a desivé scény sú taktiež veľké plus. Ja naozaj nemám čo vytknúť, akurát nechápavo krútim hlavou, ako je možné, že sa táto hravá "osemdesiatka" ľahko vyrovnáva dnešným titulom. Vykastrovaný remake jej totiž nesiaha ani po päty. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Začátek nejlepší hororové sérii, v režii Wese Cravena. Je to dobrý, zatraceně strašidelný, jen to ještě není úplně ono. Chybí mi tu tu šílené, zvrhlé nápady některých dalších dílů, nicméně oproti nim dokáže jednička asi nejvíce vyděsit. EDIT: Po dalším shlédnutí přidávám hvězdičku. Tenhle film je i po 31 letech od vzniku stále hrůzostrašný, postavy jsou sympatické a děj dává celou dobu až na konec smysl. A ten geniální hudební motiv. SPOILER! Poslední scéna s oživnutím kamarádů a matky bych řekl že je jen snem, který má dát najevo, že Freddy není mrtvý. Podle mě film končí tím, že Nancy zapálí Freddyho a ten před smrtí zabije její matku ve skutečném světě. KONEC SPOILERU. Horor roku 1984. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Klasika hororového žánru. Debitujúci Johnny Depp , nechutný, ale pritom charismatický Robert Englund alias Freddy , to všetko ma potešilo, atmosféra a efekty na 80-roky boli tiež vcelku dobré, avšak dá sa povedať trápny koniec, mi pocit z filmu trochu zkazil. Takto teda dávam ,,iba,, 4* a 75%. ()

jondoe 

všechny recenze uživatele

Boly casi ked som sa celej tejto seriie a zvlast prveho dielu bal. Bal som sa zaspat aby si po mna v noci ked budem spat neprisiel Freddy Krueger a neodniesol si ma do kotolne. Tie casi su uz davno prec, ale Freddy patri stale a myslim ze aj navzdy patrit bude medzi moje najoblubenesie hororove postavy. Je to velmi davno co som tento horor videl a casom uz nie je taky strasidelny ako bol kedysi. Stale si vsak zasluzi nadpriemerne hodnotenie. Tesim sa na remake, ktory dufam dobre ozivy moja nocnu moru- Fredda Kuegera. ()

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Nuž teda, horrorová klasika konečne za mnou. Keby som ju pozeral ako malý, zrejme by som sa strachom krútil pod perinou. Ale takto som si ju kukol s tanierom keksov v ruke, a ani raz mi nezabehlo :) Teda, oldschool slasher :) ale občas mnou myklo. Rozhodne, je to ale oproti dnešným "rádobykrvavýmdrsnehnusnýmnechutným" horroríkom majstrovský kúsok! ()

Cracker 

všechny recenze uživatele

Na fenomén ako je Freddy Krueger som toho rozhodne očakával viac...Potešil jedine mladík Johnny Depp a pár pekných a občas aj napínavých scén. Toť vše! ()

Dr. Wolfenstein 

všechny recenze uživatele

"Nine, ten... never sleep again." A že jsem potom pěkných pár nocí opravdu jen tak oči nezamhouřil. Freddy Krueger se značně podílel na mém dětství a byl mi věrným průvodcem a uvaděčem do hororového světa, abych se skrze jeho noční můry postupně dostal i k jeho ostatním filmovým souputníkům. První díl Noční můry v Elm Street je snad moje nejstarší srdcovka, která mě rozhodně nikdy nezačne nudit a i po letech se k ní stále rád vracím. Cravenův opus magnum je dokonalým skloubením temného, děsivého příběhu s černým humorem a to způsobem, že jsou si obě složky naprosto rovnocené a ani jedna nezastiňuje tu druhou, což se o žádném z nálednujích pokračování říct nedá. Robert Englund ztvárnil usmaženého (a později navíc i přehnaně užvaněného) kotelníka opravdu s gustem a Freddy si právem vysloužil čestné místo mezi vraždící smetánkou. Stejné uznání si zaslouží i hlavní hrdinka Nancy Thompson v podání Heather Langenkamp. Za ty roky co se nesmrtelní maniaci snaží vyhladit teenagery se nám rovněž představila celá řada final-girls, ale jen málo z nich bylo natolik výrazných, aby byly hodné zapamatování stejně jako hlavní záporáci. Pro mě jsou Nancy Thompson společně s Kirsty Cotton (Ashley Laurence ) z Hellraisera dvě nejvýraznější hrdinky, které kdy čelili celé té hordě vraždících bastardů. A samozřejmě je tu skvostná hudba Charlese Bernsteina bez níž by rovněž Noční můra nebyla tím čím je dnes. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

"Jedna, dvě, Freddy jde..." WesCraven znamená posun slasheru o velký kus dál díky postavám, které se skutečně účinně brání. Jeho postupy uměleckého hororu jsou taky odlišné od stylu jiných režisérů. Zatímco v Carpenterově Halloweenu udeří Michael Myers jednou a pořádně, aby svou oběť zlikvidoval, a v Argentových senzuálních hororech akci předchází několikaminutové pomalé deptání, tady se Freddy nebojí ukázat se kdykoliv a kdekoliv, což až hraničí s explicitním hororem, protože samotné monstrum je většinou děsivější, když je jen málo vidět (viz Vetřelec). Tady to však kupodivu funguje výborně a Noční můra v Elm Street je rozhodně jeden z nejlépe zpracovaných hororů co se týká samotných lekaček (jsou velmi, velmi časté, ale vždycky zafungují - narozdíl od spousty nových hororů, kde je lekaček jen pár, ale jsou neskutečně předvídatelné). Účinnost šoku je posílen také díky hudbě, která v akčních scénách připomíná hudební doprovod k Terminátorovi, jenž vznikl ve stejném roce. Zároveň znamená tento film zajímavou úvahu o propojení reality a snu - už samotná představa, že usnout znamená zemřít, může být pro mnoho diváků děsivá. Plné hodnocení nedávám jen a pouze proto, že slasher není můj oblíbený subžánr hororu. 75% ()

Ragdoll 

všechny recenze uživatele

Vidět tenhle slasher horor dnes nezanechá příliš dobré dojmy, čas je totiž nevyhnutelná překážka. Vše je nanejvýš klišé, tehdy se to vezlo na jedné vlně, nápady takřka identické, bylo to jednoduše v módě. Pro dnešní mládež, tedy i pro mne, nepředstavuje žádnou klasiku, nikdy se jí nemůže stát, protože naše filmové preference byly vytvořeny touto dobou, stejně jako nám už ani němé, a většinou i černobílé snímky nepřipadají atraktivní. Nebudu nic rozebírat, je patrné, že vinu nese změna technik, stylů a vlastně celé kultury. Proto se i domnívám, že všechna čtyř a pětihvězdičková hodnocení jsou z čistě kultovních důvodů, protože takovéto hromadné nadšení nemůže být ničím jiným způsobeno. 30%. ()

Roby 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní horor, jenž není zas tak děsivý, jako spíše divný. Možná mě to neděsilo tolik i tím, že efekty byly, no řekněme průměrné a všechno stálo na lekacích scénách a nechutných momentech s Krugerem nebo podivními vraždami. Celý film je jinak poměrně zajímavý a udrží diváka u obrazovky. Nejsem žádný specialista na horory, ale tenhle film mi přišel dost dobrý 75%. ()

wasillisa 

všechny recenze uživatele

Fredy a jeho svetřík je prostě oldskůl na druhou. I přes klasický trapný scény nemohu dát jináč než 5. Jinak bych měla jednu technickou poznámku - možná, že kdyby se snažili o resuscitaci oběšence, mohli by mít o jednu mrtvolu míň... Ale tady už je to asi jedno; mrtvola sem, mrtvola tam... ()

matias32 

všechny recenze uživatele

Freddy dokáže aj z toho najkrajšieho sna urobiť hotové peklo na Zemi. Hororová klasika na mňa veľmi neúčinkovala, ale originalita sa počíta a Freddy je najcoolovejší masový vrah na filmovom plátne. ()

Rapikk 

všechny recenze uživatele

Noční můru na Elm Street musím označit za mistrovské dílo. Tento klasický snímek na rozdíl od dnešních hororů staví na poutavém příběhu, originálním vrahovi, solidních hereckých výkonech a mysterióznosti. Navíc musím pochválit režiséra za práci s detaily. Ať již šlo o vytvoření naprosto uvěřitelného prostředí noční můry, tak o zešedivění vlasů hlavní postavy po několika probdělých nocích. Bravo. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Respektuju nápad a stejně tak zpracování. Bohužel s dalšími díly se kvalita a originálnost stále více a více snižuje. ()

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

26.12.2018

Noční můra v Elm Street už se jednoho remaku dočkala. Snímek z roku 2010 byl ale těžký propadák, a to jak po stránce finanční, tak i mezi diváky a kritiky. Studio New Line Cinema ale o pět let… (více)

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Reklama

Reklama