Reklama

Reklama

Darryl Revok má nevídanou moc a neukojitelnou touhu po kontrole. Jako vůdce podzemní aliance vede válku s "normálními lidmi", aby ovládl svět pomocí telekineze, pasivně agresivní zbraně toho nejnebezpečnějšího a nejsmrtelnějšího druhu. Samozvaný "empatik" Cameron Vale je na pokraji šílenství a bojuje se silami, které určují jeho existenci. Vale je naverbován doktorem Paulem Ruthem a pověřen úkolem vypátrat Revoka dříve, než stihne napáchat další škody. Revok, který má neuvěřitelnou schopnost číst myšlenky a blokovat lidský nervový systém, se však rozhodne dokázat, že je mocným tvorem... (Cinemax)

(více)

Recenze (182)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

První díl telepatické série z pera mistra úchylných úletů Cronenberga a jako, že musím říct, že ta myšlenka je perfektní a v jistém směru jde opravdu o nadčasový dílko, který je tu v rámci série nejlépe hodnocený, tak já si nemůžu pomoct, ale ta pokračování mě bavila víc. Možná proto, že mají větší sklon směřovat k trashové tvorbě, možná proto, že tohle mi na Cronenberga i když jeho styl je v tom víc než patrnej přišlo takový až moc seriózní. Hlavně to má docela dlouhej rozjezd a místy jsem se trošku nudil. Samozřejmě, že vybuchující hlavy postupně nastupují na scénu a konec je ultimátní plus skvělý make upový efekty, ale něco mi tu ještě chybělo.60% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Staručký VHS rest od budúceho (už súčasného) klasika doplnený. A je to fajn ale hrozne to aj napriek vynikajúcemu námetu, dobrej atmosfére a skvelému Ironsidovi zostarlo. V tomto prípade by som vôbec nemal problém s remakom. P.S. Cronenberg vôbec ale vôbec nevie točiť akčné scény. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Filmový obal je supr. Film už samotný, tak moc supr není. Děj je poměrně zajímavý, nicméně provedení je bohužel docela laciné, což je dáno pochopitelně výškou rozpočtu. Snímek působí jakoby byl natáčen mnohem dříve než na počátku 80. let. Triky jsou nicméně Cronenbergovsky zvláštní a divné. Úchylárnama ovšem šetří. Scanners se mě zpočátku docela líbili, bohužel po asi 15. minutě zmizí na nějaký čas z plátna Ironside, což je rozhodně škoda. 55% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film o lidech, kteří se dívají s výrazem právě zrozeného kůzlete po požití půl kila wasabi. Nádherná ukázka toho, kterak je zajímavý námět uhlodán pomocí snahy o akčnost a explicitnost (óó, brokovnice, óó, jak temné, óó, jak násilné), přitom začátek filmu, který je subtilní a hraje na děj, je v tu pravou chvíli náležitě okořeněn jedním výbuchem hlavy (legendární gif!), s přehledem stačí, kéž by se film podobné střídmosti držel i dál, protože druhá půlka filmu je jen napitomělá blbina, plná scén, které ani zdaleka nevyužívají svět telepatů s vražednými schopnostmi. Vlastně, tohle tam není využito skoro vůbec, chceme japonský, poloúchylný, anime remake s vesmírnou vydrou s chapadly! A bez brokovnic a hloupých výrazů ve tváři. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Cronenberg je režisér, který mě zaujal už hodně dávno. Jeho naopak zajímá lidská psychika, mutace, nemoci, úchylky, sexuální excesy a to vše v co nejtemnější rovině. Scanneři-pátrači jsou telepaty, kteří dokážou pronikat do lidské mysli. Nic nového ve filmu ani v literatuře. Tihle však dokážou silou vůle zabíjet, čehož režisér mistrně využil k předvedení působivých efektů. Explodující hlava je jen jedním z nich, zato ve své době skutečně šokovala. Souboj dvou protikladných telepatů má za následek napínání kůže, praskání žil i škvíření masa. Možná se to nezdá, ale krvavé efekty jsou pro Cronenberga jen prostředkem, jak vyjádřit složitost lidského nitra a možnosti zmutovaného jedince. Scanners jsou v první řadě psychologickým dramatem o důsledcích pokusů a touze po moci. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, takový scanner by mohla být velká hrozba. Ale zpracování mohlo být na můj vkus určitě lepší. Chtělo to lepší tah na branku. Konec sice potěšil, ale než jsem se k němu prokousal, tak jsem se během filmu občas i nudil. Vybuchujících hlav mohlo být víc, skenování mohlo být víc. Film si říká o svižnější a údernější remake. Třeba se toho někdo schopný ujme. 60% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Sheldon snažící se o vybuchnutí Leonardovy hlavy mě navnadil se podívat na film, o kterém mluvili. Dočkal jsem se pouze jednoho výbuchu hlavy, tak jsem byl zklamaný. Nakonec mě to nezaujalo. Kdyby se natočil remake, mohlo by to dopadnout lépe. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ najhorší Cronenberg, čo som videl. Hrozné béčko, ktoré sa berie strašne vážne a pritom je to o bande "mutantov", ktorých dar sa prejavuje tak, že sa ksichtia, akoby trpeli akútnou zápchou. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Miestami to má naozaj výnimočnú atmosféru, hudba Howarda Shorea je desivá a záporák v podaní Michaela Ironsidea skvelý. Zvyšok postáv však nestál za veľa, vrátane nevýrazného hlavného hrdinu. Mnohé scény navyše nezostarli príliš dobre a pôsobili nechcene komicky. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Geniální, perfektně natočený sci-fi thriller s fantastickou atmosférou a výborně promyšleným příběhem. 9/10 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Rozhodl jsem se oprášit Cronenbergovu klasiku kterou jsem sice viděl před x lety alemoc si z ní nepamatuju a navíc jsem ji tady nehodnotil. Pamatuju si jen že jsem z toho byl tenkrát celkem nadšenej. Nyní už jsem tak nadšenej nebyl ale to neznamená že by Scanners byl špatnej film. Jen už mu zub času ubral na jeho kouzlu. Film má i přesto co nabídnout. Mínusem je zbytečně dlouhá stopáž, některé ty nelogičnosti a v některých případech i herecké výkony. Na průměr však Scanner v pohodě dosáhnou i dnes. Cronenberg má na svém kontě ale daleko podařenější a vyšperkovanější kousky. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Od depresivní a znepokojivě naléhavé znělky po asi nejlegendárnější výbuch hlavy v dějinách filmu, tento klasický hororový snímek toho pokrývá hodně. David Cronenberg s poměrně chladným odstupem popisuje o zvraty okořeněný souboj svou tajných organizací, v jejichž středu stojí naivní infiltrátor, jenž je vržen do podivného světa a manipulován stejně jako divák sám. Při prvním zhlédnutí jsem měl trochu problém s volnějším tempem filmu, při druhém mě to ale celé velmi strhlo, hltal jsem každý jednotlivý záběr a cronenbergovský „body horror“ plus všechny ty praktické efekty mi vykouzlily úsměv na rtech. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Tak nad tímhle kultovním béčkem se ve mě vynořuje zastrčená vzpomínka na počátek devadesátých let, kdy vesele kvetla videodistribuce, a kdy se k nám poprvé přes Intersonic dostala tahle ujetina. Nejvtipnější na tom, je, že jsem až do této chvíle netušila, že to natočil Cronenberg. Ale vzpomínka na okousané nehty na rukou předpubertálního tvora při sledování tohohle horroru mě natolik rozveselila, že musím dát tři hvězdičky. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Explodující hlavy a někde v pozadí se potutelně usmívá jako šéf toho všeho úchylný David Cronenberg. O tom, že je to starý perverzák, jistě nemá smysl polemizovat. Stejně tak je dobře známé, že se drží od mainstreamu a s většími či menšími tvůrčími přestávkami o sobě dává vědět. Na počátku osmdesátých let dal o sobě vědět přece jen krotším kouskem ze své tvůrčí dílny. Příběh telepatů s explodujícími hlavami pojal invenčně, možná až lehce komorně a bez větší příměsi krve a hnusu. Dynamická jízda se tedy nekoná, ale originalitu si film udržel. Zkušená režie nedopustila, aby film překročil tenkou hranici od promyšleně propracovaného filmu k naivnímu pojetí. Cronenberg měl telepatické schopnosti svých hrdinů pevně v rukou a možná, kdyby přece jen přidal nějakou tu rozflákanou hlavu navíc, tak by byl výsledek výstižný a charakteristický pro svého autora ještě o něco víc. Takhle se žádná obvyklá kontroverze nekonala. 60% ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Tele-tele-telepat, Cronenbergu, tys dopad... Scanner lidský? Radši filcky." Ach jo. Zlaté prciny...  a zlatí červíci. U nich jsem si rochnil, tohle jen protrpěl. Njn, i mistr úchylný tesař se někdy utne. Nejvíc mě rozsekaly ty grimasy, pitvoření a soutěž o co nejdebilnější škleb, aby i nejhloupější divák pochopil, že teď ti dva spolu jakože telepaticky bojují. Ale možná mě jen filmový pánbů potrestal za můj materialismus a nevíru v telepatii a proto Cronenbergovi pekelně zprasil jeho nadějný scénář. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Absolútna klasika B žánru. Mal som to rád už ako decko a teraz po rokoch ma to bavilo ešte viacej. Úplne vážne myslené vražedné pohľady hercov, z ktorých najväčšia hviezda je Michael Ironside, telepatické súboje a vybuchujúce hlavy - všetko vyznieva presne tak jak má a výsledok je značne pôsobivý. To môže mať na svedomí iba jeden človek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi moja prvá filmová nočná mora. Film sme na základke videli na VHS niekoľkokrát a všetci sme mali dosť. Videli sme aj pokračovania, ktoré už s Cronenbergom nemali nič spoločné, ale celkom sa nám páčili. Po dlhých rokoch som sa na neho chcel pozrieť ako na výtvor Davida Cronenberga a významný umelecký horor. Usúdil som, že je to významný umelecký horor, ale mal som pocit, že tých vybuchnutých hláv bolo vo filme viac. Veľmi originálny scenár (to je pri DC pravidlo) je doprevádzaný skľučujúcou atmosférou a nejakou tou myšlienkou na záver. Pre mňa asi vrchol jeho tvorby. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Na dnešní dobu už poněkud starý, ale nápad je to skvělej a i docela originální. Remake by tomu určitě prospěl, od nějakýho borce. ()

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

23.09.2022

Přichází dobré zprávy pro fanoušky temných vizí legendárního režiséra Davida Cronenberga (Zločiny budoucnosti, Moucha), jeho raný hororový sci-fi snímek Scanners se totiž podle nejnovějších informací… (více)

Reklama

Reklama