Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život mladého talentovaného herca, spisovateľa a básnika Karola Jozefa Wojtylu sa výrazne zmenil po vpáde nacistov do Poľska v septembri 1939. Aby sa vyhol deportácii do Nemecka, musel nastúpiť do práce v chemickej továrni. Už vtedy ho priťahovalo duchovenstvo a túžil po kňažskom povolaní. Začal navštevovať kurzy v tajnom seminári v Krakowe. Po nástupe komunizmu sa Julian Kordek, šéf pre cirkevné otázky , snažil všemožne Karola Wojtylu odstaviť. No mladý dynamický muž, ktorý nikdy neskrýval svoju vieru a vášnivú snahu zmeniť svet k lepšiemu, sa nedal zastrašiť. Vždy vystupoval ako humanista a obranca utláčaných. Proti totalite sa staval s odvahou, ktorou si vyslúžil obdiv celého sveta a ktorá ho priviedla až do pápežského úradu...
Karol Wojtylla sa stal pápežom. Veriaci na celom svete sa tešia - no veliteľstvo KGB je právom znepokojené. "Cirkev už teraz nebude nemá. Bude konečne hovoriť. Bude hovoriť hlasom svojho pápeža" - povedal Ján Pavol vo svojom prvom prejave. A zatiaľ čo podnikal apoštolské cesty po celom svete a svojimi slovami vlieval silu a nádej i tým, ktorí ju už stratili, jeho nepriatelia robia všetko preto, aby podkopali jeho prestíž a autoritu. A sú rozhodnutí pápeža umlčať - nielen obrazne, ale doslova...
Po atentáte dlho visel život Svätého otca na vlásku. Vďaka starostlivosti lekárov a jeho nezlomnej vôli žiť sa ako zázrakom postavil na nohy...A opäť sa pustil do boja za uskutočnenie svojho veľkého sna: aby náboženstvá na celom svete viedli ľudské srdcia k mieru na zemi...Osobný lekár si robí - a oprávnene - starosti o pápežovo zdravie. No Ján Pavol mal vždy veľa práce, a staral sa predovšetkým o iných, nie o seba. Aj doslova pár hodín pred operáciou nádoru sa prihovoril k veriacim, a vyzýval ich, aby neboli ľahostajní k bolesti nevinných obetí konfliktu v Bosne... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

elisabetha 

všechny recenze uživatele

Měla jsem nejprve pochybnosti, ale je to jeden z nejlepších životopisů, co jsem kdy viděla. Je sice fakt, že jsem z tohohle žánru mnoho neokusila, ale tak ať. Každopádně tenhle člověk, ať chceme, nebo ne, byl pro lidi důležitý a prošel si toho hodně a to všechno je tak úžasně zpracováno, že z toho dokázali udělat poutavý příběh. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Už sama inspirující osobnost Karola Wojtyly stojí za zhlédnutí tohoto (byť celkově dost dlouhého) filmu. Herci i zpracování jsou možná televizní, ale příběhu to příliš neubírá. Myslím, že životní okamžiky tohoto pozoruhodného člověka byly vybrány velice zajímavě. Mně osobně vadily především příliš zdlouhavé a přesné scény z nemocnic. Osobnost Karola Wojtyly nelze uzavřit do filmu, to je potřeba si uvědomit a s tím se i dívat. Zajímavé komentáře: Hedka, mrksik, dr.jacoby, Zirael. ()

Reklama

Hedka 

všechny recenze uživatele

Čítala som niekoľko životopisov tohoto vzácneho muža, a preto som sa veľmi tešila aj na filmové spracovanie. Som rada, že tvorcovia zareagovali veľmi rýchlo po jeho smrti - a že siahli presne po tomto námete. Áno, je pravdou, že by sa to mohlo natočiť aj lepšie, ale výpovedná sila tohoto diela má - určite nielen pre mňa - nevýslovnú hodnotu. Preto plných päť hviezdičiek!!! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Azda najlepší životopisný film o pápežovi, aký tu bol. Komplexný, silný, dojímavý a s obrovským posolstvom. Ten pápež prežil všetko. Nacistov, boľševikov i neomarxistických zvrátencov, ktorí v jeho dobe ešte len začali útočiť. A napriek tomu každého dokázal odzbrojiť svojim láskavým prístupom. Pútavý život i príbeh a všetko malo obrovský zmysel. Zanechal nezmazateľnú stopu. A Morricone svojou hudbou vedel, kedy pritlačiť. Na televízny formát proste naddielo. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Možná trochu příliš dlouhé drama o neobyčejném člověku, mimořádném ani ne tak samotnou vírou v Boha a v katolická dogmata, ale svou vnitřní dobrotou. Herecky výtečně zvládnuté. Zřejmě látce pomohlo, že ji točili Italové a nikoliv Poláci, kteří by určitě neodolali napěchovat film exaltovaným nacionalismem. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (12)

  • Papežové sv. Jan Pavel II. (pontifikát 1978–2005) a sv. Jan XIII. (pontifikát 1958–1963) byli svatořečeni papežem Františkem v Římě dne 27. 4. 2014 na svátek Božího milosrdenství, a to za přítomnosti druhého žijícího papeže Benedikta XVI. Papež Jan Pavel II. byl v roce 2011 blahořečen 6 let a 1 měsíc po své smrti, tedy v historicky nejkratším čase. (Jackdaniel.c)
  • Jan Pavel II. byl na konkláve zvolen jako kompromisní kandidát 264. papežem, první neital po 455 letech a jako vůbec první slovan. (Hvězdář)
  • Jan Pavel II věnoval velkou pozornost zahraničním cestám, celkem navštívil 129 zemí. Dvakrát zavítal také do Česka. (Hvězdář)

Reklama

Reklama