Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedený film o ruském sériovém vrahovi Čikatilovi, který vraždil ještě v dobách SSSR, tedy v období, kdy vyšetřování případu nemohlo být kvůli politickému systému takové, jaké by bylo v demokratické společnosti. Víckrát se na to člověk asi nepodívá, ale za jedno zhlédnutí to stojí. 75% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spíš Občan B. Dlouhou dobu je totiž ústřední postavou zabejčený vyšetřovatel Viktor Burakov, který s hromadou rudých klacků pod nohama a jako jediný pečlivý člen CSI (Celková Sabotáž Investigace): Rostov má jen pramalou šanci polapit „symbol východního úpadku“ - Rostovského řezníka, kterého vzrušuje píchání jedině nožem. Vzhledem k „osobnosti“ devianta Čikatila možná diskutabilní poměr prostoru, ale díky podařeným hereckým výkonům (především sarkastická ochranná ruka Sutherland) to divák nemusí příliš řešit a možná pak mávne rukou i nad tím, že režisér Gerolmo zrovna nehýří invencí.. Docela nadstandardně se autorům podařilo zachytit sovětské reálie i jejich postupné změny (ubývání šedi, plakátů Lenina, či stranických sraček a přibývání slunečních brýlí a Mercedesů), k čemuž samozřejmě přispěla lokace natáčení (Maďarsko) i relativní čerstvost pádu komunismu v době vzniku.. ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

A potom, že americké seriály o patológoch, ktorí priamo v teréne vyšetrujú vraždy sú blbosť....a ono to už celé vlastne začalo kdesi inde...samozrejme myslím to sarkasticky. Je až neuveriteľné ako bezcitne a nadradene si bývalý Sovietsky režim zahrával so životmi svojich občanov. V tom "dokonalom režime", kde vlastne masový vrahovia neexistovali a kde vinníkmi vraždy nemohli byť v žiadnom prípade členovia strany ,ale jedine cigáni, homosexuáli a iní "úchylní a menej hodnotní" občania. Potom niet divu, že v takejto spoločnosti si "Občan X" dlhé roky mohol robiť, čo chcel. Nedokážem si ani predstaviť čo sa celé tie roky muselo odohrávať v hlave hlavného vyšetrovateľa Burakova a prežiť to bez duševnej ujmy, keď toto všetko musel znášať a popritom sa dívať na zohavené telá Čikatilových obetí. Klobúk dolu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dohnal jsem si klasiku s Donaldem Sutherlandem o známém sériovém vrahovi Chikatilovi ze Sovětského svazu, který zabil 52 lidí a většinu z nich tvořili děti. Na televizní film je Občan X milým překvapením a sledujeme několikaletý hon na Chikatila, kterému se dařilo 8 let terorizovat děti Sovětského svazu. Explicitní násilí zde sice není, ale mrazivá atmosféra se nese po celý film a kdo má rád filmy o sériových vrazích neměl by váhat i bez ohledu na rok vzniku. Kvalitní a poutavý životopisný Thriller, který zaujme i dnes. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

70 % Občan X je překvapivě věrná rekonstrukce případu ukrajinského kanibala s několika desítkami obětí, kterého sovětský aparát dlouhá léta není schopný ani ochotný usvědčit. Film je - bohužel - natočený ještě částečně jakoby ve stylu osmdesátých let. To samozřejmě neznamená, že by HBO nešlo do grafického zobrazení některých scén, byť toho nejhoršího diváka ušetří. Atmosférou film kupodivu dost připomíná seriál Dobrodružství kriminalistiky. Zkrátka mám dojem, že dnes by z tohohle tématu vznikl lepší film - s lepší kamerou, větším hloubkou postav a nejspíš i emotivním soudním procesem, který v tomhle filmu neuvidíte. Případně by vůbec nejlepší byla forma minisérie. Na druhou stranu - herci jsou skvělí a mými favority jsou šarmantní protřelý generál Donald Sutherland, psychiatr Max von Sydow a samozřejmě Jeffrey DeMunn jako samotný nesmělý pervert Čikatilo. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Čikatilo, který se během vyšetřování choval slušně, se rozhodl, že před soudem ze sebe udělá blázna. Během procesu zmateně vykřikoval, obnažoval se, zpíval Internacionálu, vykřikoval, že není homosexuál nebo tvrdil, že je těhotný a kojí. K tomu, aby se vyhnul trestu smrti, mu to ale nepomohlo. (Petulka88)
  • Starší bratr Čikatila - Stěpan, se údajně stal obětí kanibalismu při ukrajinském hladomoru. (Macik1982)
  • Andrej Čikatilo (Jeffrey DeMunn) bol odsúdený na trest smrti. Ruský prezident Boris Jeľcin zamietol 4. januára 1994 žiadosť o milosť a 14. februára 1994 bol vo väznici v Novočerkasku zastrelený strelou za pravé ucho. Pár sekúnd pred smrťou prosil, aby mu nepoškodili mozog za účelom jeho zachovania pre výskum. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama