Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parta výtržníků se nechá najmout, aby ukradla pár záhadných videokazet v opuštěném domě. Před odevzdáním zadavateli se rozhodnou na jejich obsah podívat. Zjišťují, že jsou na nich zachyceny nahrávky na mobilní telefony a ruční kamery, které ukazují střetnutí lidí s nadpřirozenem. (Nivenx)

Recenze (302)

verbal 

všechny recenze uživatele

Představte si film, u jehož sledování vám svírá hlavu epileptik při záchvatu. Ono by to bylo i docela originální s nadprůměrnými, sugestivními momenty, kdyby tu kameru nedržel nějaký kripl s Parkinsonem, kterému pro hezkou chvilku stačí, aby si ho jen tak chytil do ruky a čekal na vyvrcholení! U tohoto poskakujícího zvěrstva to Mistrovství světa v třepání s kamerou skutečně vyvrcholilo a zážitek je téměř až bolestivý. Když jsem po sto šestnácti minutách odtrhl zrak od obrazovky a setřásl ze zad toho pacienta s padoucnicí, ještě asi tak hodinu se mi klepala realita a sem tam i vypínala. Mám teď akorát tak chuť připojit vynálezci těch zasraných nalezených futyčů ke spánkům elektrody, pustit proud, vozit jej přitom v traktoru bez tlumičů tak dvě hoďky po rozoraném poli a za neustálého bičování ho nutit počítat brázdy. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ultimátní found footage antologie, která je jako celek tak dobrá, že by s ní současné found footage šílenství mohlo se ctí skončit. Což se ale asi nestane... Film je produkovaný mimo jiné Bradem Miskou (šéfredaktor webu Bloody Disgusting) a pod jednotlivé příběhy (je jich celkově pět, plus "omáčka" okolo) se podepsaly jedny z nejnadějnějších osobností současného amerického nezávislého hororu. To znamená, že za filmem stojí lidé, kteří vědí, co mají žánroví fanoušci rádi ... a pokouší se jim to tu ukázat i s limitovanými finančními prostředky. Úspěšně. Napříč filmem je sice dosti rozkolísané tempo (začíná a končí se tím hororově nejhutnějším, prostředek sníží otáčky) a kvalita jednotlivých povídek není úplně vyrovnaná (najdou se slabší místa), ale celkově vzato je V/H/S velmi nápaditý, sympatický a často i hodně děsivý kousek. Bezesporu zatím jedna z letošních nejzajímavějších žánrových událostí. /// Jinak krátce k jednotlivým segmentům. Rámovací příběh o skupince drobných kriminálníků, kteří se vloupají do starého domu, v němž najdou mrtvého chlapíka a spoustu videokazet, je prací Adama Wingarda. Jako pojivo funguje bez problémů, obsahuje několik hodně creepy záběrů, spokojenost. 7/10 /// Amateur Night (David Bruckner): Tři kámoši vyrazí do baru, kde se o jednoho z nich začne zajímat znepokojivě působící dívka. Zpočátku až příliš moc uřvané, ale jakmile se objeví ona dívka, je o zábavu postaráno. Závěr stojí za to. 9/10 /// Second Honeymoon (Ti West): Mladý páreček jede na road trip po americkém Západu, jedné noci je však v motelu navštíví nezvaný host. West značně zklidňuje tempo, ale ve found footage formátu mě jeho pozvolný styl s krátkým ale úderným vyvrcholením zas až tolik nesejmul. 6/10 /// Tuesday the 17th (Glenn McQuaid): Parafráze na lesní a campové slashery. Nápad je svým způsobem dobrý, ale myslím, že by mu více slušela o trochu delší stopáž. V těch pár minutách je to celé hrozně zrychlené - slasher s postavami, ke kterým si nestihnete vybudovat vztah, nefunguje už z podstaty... 6/10 /// The Sick Thing That Happened to Emily When She Was Younger (Joe Swanberg): Příběh podaný formou videowebchatu mezi dvěma partnery (partnerku doma obtěžuje duch). Nápadité a děsivé. Nejhnusnější lekačky má v sobě právě tahle povídka. Škoda, že noční chaty nemají časovou převahu nad těmi denními. 8/10 /// 10/31/98 (režijní kvartet Radio Silence): A končíme tím nejlepším. Čtyři kamarádi se vydávají na halloweenskou párty. Dům, v němž se má párty konat, se však jeví zcela opuštěně. Ale není ... :-) Přibližně od své poloviny je tahle povídka svižná a děsivá hororová jízda, fakt docela fičák. 10/10 ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

(čtvrtá za rozto/milost) V̷̛͍͉̹͙͇̭̘͍͇̘̟͌̈́̒̄̈̀̽͜lídný materiál na lesní chatu se starou TV a blíže neurčeným množstvím drog, stejně jako H̸̨̧̫͉̘͉̟͕̲͚̱͚͑̊͂͊̍̓̊͜͝ladivá kulisa na páteční party (S̷̨̡̨̢̢͈̰͇̟̰̩̭̙̥̯̯͙̭͈̲̠̜̪̩͙͇͍͓̾̉ͅ blíže neurčeným množstvím drog). ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Takže poviedkový handycam hororík, každá jedna videokazeta obsahuje samostatnú kapitolu (dokopy je ich 5) a prejdeme viacerými hororovými žánrami. Je tu napríklad hounted-house horror, slasher, paranormálna aktivita, upírina či home invasion. Žiadna z poviedok ma síce neprinútila od radosti skákať (zase na druhej strane žiadna nie je odpadová, ale ich kvalita trochu kolíše), ak to mám však hodnotiť ako celok, prihliadnuť na spracovanie, originalitu, gore a podobne, tak som viac ako spokojný. Či už niekoho vydesia je druhá vec, ale ak sa väčšina z nich koncentruje najmä na gore, vítam to podobne s otvorenou náručou. Prvý a posledný príbeh ma zaujal najviac, druhý najmenej, príp. by som ich zhodnotil podľa poradia: 7/10 - 4/10 - 6/10 - 6/10 - 8/10. Zaujímavý, pôsobivý kúsok. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Musím Říct, že tohle bylo Pořádně WEIRD!! První Půl Hodina, vypadalo jako Nějaké HomeVideo,Šíleně Amatérské, Nudné, nekoukatelné a otravné! FF s nejroztřepanější Kamerou Vůbec + nějaké Vypádky se čtverečky!! První povídka byla docela Fajn, ikdyž se v první Půlce nedělo vůbec Nic! Ta Holka,ale byla Vážně Sick! Druhá povídka, byla nejslabší, téměř nic se nestalo, krom posledních 10 Sekund, nevím na co Čekali!! Třetí Povídka byl Hroznej Shit! Co to jako Bylo? Kdo vraždil? Duch, Příšera, Zombie, Člověk? Nějaký Rozmazaný Syndrom, tam zabíjí Lidi, né to né, bylo to Trapné! Čtvrtá povídka, byla Cool! Nečekaný Zvrat a SHOCK!! Pátá Povídka, byla ta Nejlepší,ale na můj Vkus až moc přeplácaná,ujetá, Šílená, Nepochopitelná! Fakt by mě zajímalo, Pro jakou Skupinu Lidí, tohle bylo Natočeno, Nejspíš pro Lidi s Downuv Syndromem. Hodnocení jednotlivých POvídek ! 1-70%,2- 40%, 3-40%, 4,60%, 5- 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ako celok to skôr nefunguje, než funguje. Film som pozeral počas niekoľkých dní – vždy po polhodine. Keď som si pozrel prvú poviedku, ktorá bola pomerne strašidelná, nebolo mi všetko jedno a to dokonca až do takej miery, že keď som si mal pozrieť ďalších tridsať minút a uvedomil som si, že to budem musieť urobiť sám doma v neskorí jesenný večer, radšej som to nechal tak a pozrel som si to až na druhý deň doobeda. Čo ale bolo zbytočné, lebo zvyšok príbehov, česť výnimkám, už príliš hrôzostrašný nebol a v pohode by som ho zvládol aj o polnoci. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Prostě strašný ... a to v negativním smyslu. Mě už tyhle "found footage" fakt nebaví a od tohoto flicku už doslova serou... Tohle je takovej mix mezi tvorbou Freda Vogela (trilogie August Underground ...) a těma blbečkama s Jackass. Vůbec jsem nepochopil, co má jako znamenat sledování otřesné poletující kamery, syčení do sluchátek, výpadků kamery do různých barviček nebo čtverečků ... tak to zaprvé je hlavní obsah "filmu". A do toho teda příjde občas nějaká ta vražda nebo "bubáctví". Strašidelnější je už můj sklep v bytovce novostavbě při rozsvícených světlech než tahle TRAPNOST! A ty vraždy nestojí vůbec za řeč ... podříznutí v hotelu bylo dobře udělaný, ale celkově je to prostě nudná sračka s ještě k tomu přepálenou stopáží ... fakt jsem sledoval víc počítadlo minut než film samotnej ... Naprosto zbytečnej kousek. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Ať počítám jak chci, vychází mi z toho jen průměrná záležitost. Co do kvality těžce nevyrovnaná antologie, jež obsahuje slabé i silné segmenty. Vyloženě trapný je prostřední, druhý a čtvrtý se můžou pochlubit alespoň zajímavou pointou. Nejlepšími příběhy jsou tudíž první a poslední, které dokážou správně nakopnout a místy vážně vyděsit. Pod kotel pořádně zatápí hlavně úplný závěr, člověk těžko pobírá, co se tam děje za pekla. Celkově to ale mohlo být rozhodně lepší. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Horší horor jsem letos snad ještě neviděl a nebýt posledního příběhu, dám tomu s klidným svědomím odpad. Představte si příběh, který je úplně o hovně a schází mu byť minimální pointa, ve kterém někdo najde VHS kazety, na kterých je dalších pět příběhů úplně o hovně, kterým schází byť sebemenší pointa. Přičtěte naprosto tragickou kvalitu (záměrnou), sekání a výpadky záběrů každých pět vteřin (při akci každé dvě) a dostanete velkolepé hovno s názvem V/H/S, které vás nepostraší, ani u něj nebudete napjatí, o pointě veškerých příběhů si více domyslíte, než pochopíte a všichni herci vám navíc budou připadat jak ochotníci, co sami ani nevědí, v čem vlastně hrají. Tohle skutečně není pocta žánru found footage, tohle je jeho ostuda. 40% ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Vůbec neuškodilo, že jsem viděl před V/H/S found footage projekt ZEMĚ MRTVÝCH. V/H/S má výborné nápady ("kočičí žena", video web a závěrečná povídka s vlakem). V/H/S dokáže diváka v některých momentech velmi vyděsit, ale jako celek působí nevyrovnaně a překombinovaně. Stopáž je dost přepálená. Velmi se těším na pokračování S-VHS , kde se nám představí výborní tvůrci hororového žánru. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Já celou dobu říkám, že dnes "nízké" žánry typu komedie a horor nesnesou celovečerní stopáž (čest výjimkám) a natahování na 90 minut je největší nesmysl, co se stal v kinematografii standardem. Neříkám, že celovečerní horory a komedie nemají vznikat, jen že není rozumné, že 80 minut je u filmu vnímáno jako naprosté minimum. VHSka to jednoduše dokazuje. Žádný z těch příběhů (až na jedinou výjimku, tu příhodu v lese) by nepotřeboval ani minutu navíc. Jednoduché náměty jsou zcela vytěženy a může se jít dál... Některé díly jsou silnější, některé slabší. Dohromady ale tvoří slušnou žánrovou zábavu a jakési shrnutí found footage stylu. Proč ne. 70 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Found footage in Found footage? To je jako by člověk v záchvatu padoucnice spolkl vysokorychlostního Big Johna v tělové barvě.. Epilog: slova fuck, shit, či Jesus rámují kreténské video, kterých přibude na YouTube za den veletucet. Strach ne, kozy ano. Tape No.1: to nejlepší na začátek, aneb sexuchtivím mladíkům bude sáno něco jiného, než by si představovali. Atmosférické, dobrý konec, s trochou skromnosti a fantazie kozy ano. Tape No.2: Video z dovolené, léčka na heterosexuála a bohužel i na diváka. Nuda, za kterou, se nechce věřit, stál Ti West. Kozy jen v podprsence. Tape No.3: Cravenův Shocker vraždí v lesích (vskutku originální lokace). Vše skončí dřív, než začne, což bylo nakonec dobře. Kozy jen v náznaku. Tape No.4: Pár lekaček, kdy spodky mají asi nejblíže k hnědavému zabarvení. Kozy ano a hned několikrát. Tape No.5: Strašidelný dům, létající kultisti, porušování dopravních předpisů na železničním přejezdu. Žádné kozy! Pokud bych měl najít nějaké společné jmenovatele, tak jsou to nevýrazné pointy a samozřejmě divácký pocit, že projíždí na zuřícím býku zlomem San Andreas zrovinka v okamžiku, kdy se Kalifornie rozhodla odtrhnout od Spojených Států. Nedá se říct, že bych žánr found footage nějak bytostně nesnášel, nicméně pokud by byla kompilace V/H/S jeho labutí písní, kapesník bych nehledal.. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Tak tá ohyzdná, do úplného vyčerpania obšťastnujúca pseudo/odnož a suterénny skoro už spráchnivelý sebazničujúci do nekonečna mačkaný , ohyzdný F*ck you, you f*cking f*uck & f*ck your muthaf*cka rotten no/brain maybeviled podžáner sa dostal ( síce pochybujem ) do (ne)konečného štádia svojho filmárskeho rozkladu. To, čo sa predviedlo v tejto ukážkovej strate dvoch tučných hodín života, kedy divák s bystrím a vylešteným zrakom, nedokáže audiovizuálne spracovať ani po roku, tak to je silné aj pre človeka ktorému odumiera všetko a všade. Filmárska eutanázia a ak som mala byť ohromená nenastavenou video stopou - tak to bolo naozaj origi.Už teraz sa klepem strachom, čo nové ešte nabehne. Body za 2 nevyšumelé nápady. Ale tá minutáž - to je sila.3 skoro identické komenty ohľadne "obsahu " ti napovedia . Mne teda stačilo aj bez nich. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Strašně nevyrovnané a velmi často i hodně blbě koncipované buď scenáristicky (čekat 20 minut na podřízlý krk a nečekanou pointu je trochu moc), nebo formálně (už jsem čekal, kdy si tu kameru strčí do análu a půjdou na záchod, kde na ně vyskočí Piranha). Ale první, třetí a pátá povídka jsou rozhodně fajn (přinejmenším to v nich hezky čvachtá). U zbytku záleží spíš na osobním vkusu a tendenci okousávat si nehty u všeho, kde je málo světla a někdo křičí. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Found footage hororová antológia od 6 režisérov, ktorá dokáže takmer každému hororovému fanúšikovi (pokiaľ práve nie je ortodoxným odporcom FF) niečo ponúknuť. Partička vandalov je najatá, aby ukradla istú VHS, no po vlámaní do domu sú prekvapení nielen ich množstvom, ale aj úmrtím pána domáceho. Rozhodnú sa tam teda chvíľu ostať a VHS skontrolovať, čím sa divák postupne dostáva ku piatim príbehom. 1. "Amateur Night" (4*) ukazuje 3 kamošov, ktorí si vyrazia za zábavou a skončia s 2 holkami, z ktorých však 1 je špeciálna a pripraví im drsnejší večer. Napínavý, znepokojivý a krvavo vydarený úvod. 2. príbehom "Second Honeymoon" (3*) najprv Ti West predstavuje mladých manželov, čo si spolu vyrazili a tradične trochu ponaťahuje diváka, ktorý na rozdiel od nich vidí, že ich niekto sleduje, čo postupne vygraduje do slušne mrazivého záveru s pomerne zbytočným zvratom, ktorý mi do takéhoto kraťasu úplne nesadol. 3. "Tuesday the 17th" (4*) začína odľahčene, výletom mladých do lesov, kde však začnú byť postupne masakrovaní zvláštnou postavou. Otrepaná tematika, v tomto prípade však výborne a fungujúco spracovaná. 4. "The Sick Thing That Happened To Emily When She Was Younger" (3*) je príbehom mladej ženy, ktorá počas častých video-chatov so svojim priateľom nadobudne dojem, že v jej byte straší. Tradične vyzerajúca duchárčina ale vytrie zrak príjemne nečakaným rozuzlením. V 5. a poslednom príbehu "10/31/98" (4*) sa partia známych vyberie na Halloween po okolitých domoch, až sa ocitnú v jednom opustenom, kde pristihnú sektu ako chce obetovať mladú ženu. Napínavá a do nečakaných rozmerov vygradovaná vec, kde som mal miestami až dojem, že sa to s tými trikmi a výjavmi trochu prepísklo, no nakoniec to bolo fajn, rovnako ako aj celý tento filmový počin. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Videokazeta, ktorú som požičal sa navždy stratila - aj s osobou, ktorej bola určená. Film na ktorom mi záležalo zachytila kazeta len obrazovo, zo zvuku ostali len absurdné chrchotavé škreky. Pri spomaľovaní rýchlosti nahraných seriálov sa v pozadí objavili záhadné slová do mozgu vpaľovaných reklám. Osobné VHS spomienky evokoval film, ktorý napriek zblblému jackassovskému úvodu priniesol hádam to najzaujímavejšie z novších hororov. Jednotlivé príbehy sú v podstate len prehliadkou mestských mýtov (domy, kde straší, lesné zákutia plné záhadných zločinov, dovolenkové horory v moteloch...). Podstatné sa skrýva v ich doladení a ozvláštnení (okrem konkrétneho spracovania príbehu samotného sa to týka aj niektorých zámerne ťažšie postrehnuteľných detailov ). Práve tento posun spolu so zvolenou formou prezerania nájdeného obrazového materiálu a prepojením príbehov "spiacim divákom vo fotelke" patrí k najväčším plusom. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Päť vedľajších príbehov odohrávajúcich sa v jednom základnom. Základný vyobrazuje skupinku chuligánov, ktorí zoberú zákazku od neznámeho muža. Tá spočíva v tom aby v starom dome našli záhadnú video pásku, ktorej obsah nepoznajú. Po príchode do onoho domu začnú v jednej z miestností, kde na fotelke sedí mŕtvy domáci, vzhliadať päť video pásiek z rôznymi domácimi videami - 70 %. V prvej je vyobrazená partia troch mladíkov, ktorí si zoberú na hotelovú izbu dve slečny z baru. Jedna zaspí, nakoľko je úplne na "šrot". Druhá? Tá je rozhodne iná akú ste doposiaľ stretli - 60 %. Druhá kazeta vyobrazuje príbeh mladého páru, ktorí sa na noc usadí v malom motely. Po chvíli im zaklope na dvere mladá slečna s prosbou, či by ju nemohli nasledujúci deň odviesť na neznáme miesto. Nie je všetko tak ako sa zdá a záver ponúkne skutočne nečakané rozuzlenie - 60 %. Tretia video kazeta vyobrazuje príbeh dvoch mladých párov, ktorí si spravia výlet k jazierku, kde v minulosti riadil masový vrah. Toho je však možné spozorovať len za veľmi zvláštnych okolností - 50 %. Na štvrtej video kazete je zachytený rozhovor mladého páru cez "skype". On je doktor a ona pacient, ktorý zjavne potrebuje pomoc. Pomôže jej partner na "diaľku", alebo..?? - 50 %. Na poslednej piatej videokazete je zachytená akcia 4 kamarátov ktorí sa vyberú na Helloweensku párty. Nakoľko si pomýlia adresu domu, prídu niekam kam rozhodne chodiť nemali. - 80 %. Pokiaľ by som tvrdil, že ma tento horor nezaujal, klamal by som. Presto všetko mňa osobne nijak extra nevystrašil a skôr zaujal samotnými príbehmi, ako strachom, čo je veľká škoda. Pokiaľ čakáte ducharinu s lakačkami, ste na zlej adrese. Celkovo to vidím na lepší priemer - 65 %. Očakávanie bolo zrejme priveľké. ()

petero 

všechny recenze uživatele

V/H/S určite radím k tým lepším found footage filmom. Jednotlivé príbehy sú podarené a čo je najlepšie, že sú zabalené ešte lepším príbehom. I keď trošku sklamanie po zhliadnutí traileru, na pokračovanie som rozhodne zvedavý. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa mi hodnotí tento horor. Nápad jednoduchý ale dobrý, príbeh o nájdených videokazetách môže v sebe skrývať čokoľvek a to ma lákalo. Výsledok mi prišiel zbytočne úchylný, provokatívny, miestami nedotiahnutý a mnohé príbehy boli tak trochu o ničom. Myslím, že sa podstatne viac priestoru dostalo príbehom na nájdených VHS , než partii a príbehu, ktorý by to mal celé držať po hromade. Chcelo by to celé prestrihať a príbeh zlodejov a VHS viac stmeliť, pretože zlodejská parta je vlastne nepodstatná, ide tu hlavne o príbehy na VHS. Kľudne to mohol byť poviedkový film zložený len z nájdených príbehov a výsledok by bol takmer ten istý. V hodnotení som dlho váhal medzi 2 a 3 hviezdami, ale k 3 hviezdičkovým filmom sa zvyknem v budúcnosti vrátiť. O tomto určite viem, že raz stačilo. 40%. ()

Související novinky

West natočí western pro Blumhouse

West natočí western pro Blumhouse

23.03.2014

Americká hororová nezávislá scéna poslední roky rozkvétá a jedním z jejích nejvýraznějších tvůrců je mladý režisér Ti West (foto). Ten si získal jméno díky svému retro hororu Dům ďábla, podílel se i… (více)

Reklama

Reklama