Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Princ Kaspian

  • USA The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (více)
Trailer 5
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
USA / Polsko / Slovinsko / Česko, 2008, 150 min

Princ Kaspian z rodu Telmarínů, právoplatný dědic trůnu, bojuje se svým strýcem, samozvaným králem Mirazem, o moc a je pronásledován jeho poskoky, kteří mu usilují o život. V nouzi zatroubí na čarovný lesní roh a pomocí teleportace přivolá ze školních lavic zpět čtveřici sourozenců z válkou sužované Británie, aby mu pomohli naplnit dávné proroctví. Za pomoci skřítků, kentaurů, minotaurů, mluvících zvířat a dalších členů živočišné říše budou muset Kaspian, Petr, Zuzana, Edmund a Lucie bojovat o zdánlivě ztracený trůn, pomstít smrt Kaspianova otce a obnovit stav spravedlnosti v říši, kde se sourozenci odměnou za svou statečnost stali králi a královnami. Podaří se jim zachránit Narnii a vrátit jí dávno ztracené časy svobody a štěstí? (TV Nova)

(více)

Videa (8)

Trailer 5

Recenze (653)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Průhledné; to co bylo možná v předloze původní se nyní zdá jako po sté převařené; nechytré, nezábavné, nechytlavé. Tu a tam pěkný obrázek. Chm. Hluboko pod kvality filmových Potterů (LOTRa do srovnání z pochopitelných důvodů tahat nebudu); slabší než první díl; přednost bych druhé Narnii možná dal před Eragonem, což není zrovna velké terno. Takže 40% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Oproti jednotke je to dosť slabé, ale aspoň, že ten pekný Narniovský vizuál za doprovodu skvelej Gregsonovej hudby ostal rovnaký. Nie je to už tak okúzľujúce ako prvý diel, ale stále sa to dá pozerať. Bitky, efekty, hudba, kostými, masky, výprava a podobne to všetko je opäť pekne, ale ten scenár je až príliš plochý, priamočiary, priehľadný a nevýrazný. Oblúbený soundtrack: Return of the Lion. 70% - 3* ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jednička se dala ještě jakž takž přežit, u dvojky už je to ovšem trochu problém. Andrew Adamson nejenom,že se nepoučil z chyb z prvního dílu, on ještě další přidal a ty co už tu byly, tak ještě zhoršil. Proč to třeba trvá 2 a půl hodiny (!!!), když by si tahle triviální zápletka dala zmáknout za pěknej 80 minut,mi je záhadou. Dobrou polovinu filmu se tady pomalu nic neděje,jenom postavy procházej mezi třema lokacema a spekulujou přitom, proč se jim ještě nezjevil Ježíš, pardon Lev. Ta křesťansko-propagandistická vložka je tady fakt na zabití, stejně jako nesnesitelná Lucinka, která o tom pořád kecá. Ostatní herci jsou taky nesympatičtí a toporní a tentokrát už tu není ani výraznej záporák, protože Tilda Swinton tu má jen zcela zbytečný štěk. Bitvy sice taky nejsou nic moc, ale jsou to tak jediný pasáže, kdy to docela uteče a člověk se při nich i docela pobaví, i když na "účet podniku" (mimochodem ta závěrečná bitva byla dost nefér). Kaspian je prostě jedno velká zklamání, které možná potěší jen znalce předlohy, ale pro ostatní diváky tady není pomalu nic, jenom ta hudba docela ušla. Ještě, že trojku už bude točit někdo jinej, protože takhle zbytečně investovanejch 200 milionů jsem asi ještě neviděl. 30% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Deti boli a budú spokojné, ale v očiach nás dospelých táto fantasy asi ťažko niekedy prekročí prah priemeru. Výborné a zaujímavé scény ako úvodná scéna s vlakom, ľadová stena s uväznenou kráľovnou či všetky scény s Astanom sa striedajú s trápnymi, kde sa deti hrajú na statočných bojovníkov. Toto je schéma ktorej sa pravdepodobne budú tvorcovia držať aj v nasledujúcich dieloch, preto je to vopred čitateľné a len ťažko nás v deji niečo zaskočí. Pozrel som si to s deťmi na tv JOJ v HD, ale bolo to utrpenie. Keď som dobre počítal, tak bol film rozdelený asi siedmymi reklamami, priemerne asi po 7-8 minút...Komerčné televízie sú majstri v tom, ako vám doslova zhnusiť zážitok z filmu a ako urobiť z dvojhodinového filmu trojhodinový. Zlaté dvd a blueray...60%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Andrew Adamsonovi patří mé velké díky za to, že dokázal z mé nejméně oblíbené části Letopisů vykřesat film, který mi pomohl zapomenout na mé první neslavné setkání s pokračováním Lva, čarodějnice a skříně. Dodnes nepovažuju za největší problém C. S. Lewisovo naložení se Zuzkou a jejím osudem, ale fakt, že si "dovolil" tak hrubě přesadit krále a královny ze Zlatého věku do temného středověku narnijských dějin. Jsem fascinována a obdivuji preciznost a realističnost Telmaru a akceptuji všechny změny, včetně snědého a staršího Kaspiana. Během chvíle mohu zapomenout i na rozpaky, které vzbudil Kaspian v BBC (a inspiroval je pro sloučení s Jitřním poutníkem) a začít ho cele vnímat jako hutné realistické drama. Příběh králů a královen, kteří se opět stali dětmi, se tu plně rozvinul do výtečného střetu autorit. Množství nevyhnutelných chyb, které mají na svědomí Petr i Kaspian, dokonale podtrhují a osvětlují všechny otázky, které vyvolal pro někoho až příliš stručný konec prvního filmu. Patnáctiletá vláda skutečně nebyla jen pouhým snem a ani rok života ve válečném Londýně ji nedokázal v myslích Pevensiových potlačit. Skutečnost, že se při návratu do Narnie setkali s naprosto okouzlujícím Rípčípem a všudypřítomnou Jadis, je už jen pomyslnou třešničkou v přehlídce dokonalosti. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (36)

  • Evropská premiéra se odehrála 17. června 2008 v Praze. (Larrysbride)
  • Stanice londýnského metra, ve které dobrodružství začíná, se vůbec nenachází v Londýně. Roger Ford jej postavil v Henderson Studios na novozélandském severním ostrově. (POMO)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 225 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Watchmen, Green Hornet a Narnie 3 v ohrožení

Watchmen, Green Hornet a Narnie 3 v ohrožení

27.12.2008

Takhle o svátcích bychom samozřejmě měli informovat výhradně vesele a optimisticky. Místo toho se však tento týden objevilo několik pochmurně laděných zpráv. Nejvíc hýbe internetem (a žlučí filmových… (více)

Useknutá Narnie

Useknutá Narnie

28.11.2008

Zatímco ve včerejší novince jste četli o jedné obdivuhodně se rozbíhající filmové sérii, dnes je tady jedna, která se možná dočká konce dřív, než se o tom producentům zdálo. Ano, řeč je o Letopisech… (více)

Úbytek capartů v Narnii

Úbytek capartů v Narnii

24.06.2008

Princ Kaspian je z komerčního hlediska rozhodně zklamáním. Zatímco první Letopisy Narnie s rozpočtem 180 vydělaly téměř 750, dvojka s náklady 200 prozatím jen s námahou šplhá k třístovkové hranici … (více)

Lev, čarodějnice a druhý díl

Lev, čarodějnice a druhý díl

28.11.2006

Popularita střapaté anglické siroty s jizvou na čele a úspěch filmové adaptace legendární trilogie Pán prstenů to byly hlavní impulzy, které před před pár lety spustili mánii po všem, co by se dalo… (více)

Reklama

Reklama