Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (782)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Lepšie ako Narnia ako Eragon, horšie ako Hviezdny prach či Pán Prsteňov. Vo výsledku slušná zábava, ktorá ale mohla a hlavne mala byť aj lepšia, hlavne tá skratkovitosť niekedy prekáža až príliš. Istým spôsbom mi to však urobilo radosť, hoci som ku Kompasu po nie práve najpriaznivejších kritikách pristupoval s obavami. Rád by som veril, že sa do toho Weitz znova pustí a časom nám priniesie aj ďalšie diely, veď šanca, že sa nepoučí zo svojich predošlých chýb snáď nemôže byť taká veľká. A ozaj by som chcel vedieť ako bude Lyrin príbeh pokračovať ďalej. And the stars look down upon her, as darkness settles on her, Lyra… Lyra… ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Dalsia adaptacia, ktora sa utopila v honbe za monstroznymi fantasy filmami. V tomto pripade to vsak nedopadlo tak zle. film zaujimavo rozpracoval posobivu mytologiu, a ma niekolko zaujimavych charakterov (milujem toho hlaskujuceho kovboja) a to je pre tento druh filmu dolezite. AJ tak je ale velmi ocividne, ze tvorci sa sustredili hlavne na velkolepe sceny, co je castokrat na ukor deja a sposobuje to tak dost skratkovite rozpravanie. Ziadalo by si to aj trochu zivsiu, hravejsiu reziu. No predsalen tie styri hviezdicky dam, pretoze to nakoniec moze byt kvalitna trilogia. Uvidime ako sa veci vyvinu. (7/10) ()

Reklama

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní fantazy. Ta výprava, kostýmy a dokonalé triky odvádí pozornost od nezajímavého (nebo nezajímavě podaného?) příběhu a prkenných herců, kteří si s vyjímkou Nicole Kidman, neví se svými postavami rady. Chris Weitz vrší jednu zajímavou scénu za druhou, bohužel bez špetky napětí. Vytvořil líbivý svět, kterým vás bohužel nedokáže dostatečně provést a prodat ho. A zmiňovat se o vykrádání Pána prstenů, je myslím zbytečné. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

S normálním kompasem moc kamarád nejsem. Vzpomínám si jak jsem na táboře v Ledči běhával orienťák /v mém případě spíše dezorienťák /. Vždycky mě vedoucí dal do ruky mapu s normálním kompasem a řekl "Poběžíš k prvnímu kontrolnímu stanovišti, vemeš si značku a normálním kompasem určíš azimut druhýho kontrolního stanoviště a poběžiš k němu až se dostaneš do cíle, chápeš? " Já odpověděl "Ne !" Vedoucí řekl "Dobře, tři, dva, jedna start". Jsem tam stál na startu jak hovado a čuměl co se děje a vedoucí na mě řval jak smyslů zbavený "dělej, dělej, makej, urči azimut a běž" Kouknul jsem na kompas, chvíli přemýšlel co to vlastně je azimut a v tom jsem nahoře v lese uviděl spousty malin, takže jsem začal mít jasno o svém azimutu a za chvíli jsem už dlabal pravé lesní maliny, když jsem se přežral, fláknul jsem normálním kompasem na zem, rozdupal ho a došel zpátky na start, protože už bylo po závodě byl to i cíl a řekl : "Bohužel jsem uklouz a rozbil se mě kompas a tudíž jsem nemohl určovat kompasem azimuty a strašně mě to trápí." Odpověď mě šokovala " To nevadí, dostaneš šanci závodit zítra, kdy mají ostatní volno, kompasů máme dost, koukni." Najednou vytáhli celou bednu kompasů a mě se podlomili kolena, protože bylo jasný, že všechny nerozflákám. Vidět však tento film před tím mým orienťákem požadoval bych zlatý kompas, protože by mě bylo jasný že nezabloudím a skamarádím se s mluvícím ledním mědvědem, proletím se na koštětí s krásnou Evou Green, potkám skvěle zlou Nicole Kidman,budu mít při sobě nějakej ten zvířeci potěr, došlo by mě, že Dakota Blue Richards je velmi nadějná mladá herečka a když by bylo nejhůř pomohli by mě Rumuni a hlavně bych si dal panáka s Danem Craigem. Jistě uznáte, že do takovýho světa stojí za to za pomocí zlatého kompasu a správně určeného azimutu čas od času odběhnout. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Za tři a navíc s odřenýma ušima do krve. Jenom se potvrzuje, jakej je Jackson génius a jakou máme my všichni smůlu, protože něco podobnýho jako se povedlo jemu už asi opravdu nenatočí nikdo a nikdy. Kompasu jsem ze všech fantasy dával ty úplně největší naděje a zase nic. Vizuálně žrádlo a tim to bohužel hasne. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Severoamerické tržby dosáhly 70,1 milionu amerických dolarů, celosvětové 372,2 milionu. Při rozpočtu cca 180 milionů to nakonec znamenalo, že plánovaná pokračování se bohužel nekonala. (NIRO)
  • Daniel Craig (lord Asriel) řekl, že byl fanouškem ságy ještě předtím, než byl obsazen. (Elisebah)
  • Sam Elliott vyhlásil, že toto bol zďaleka najvzrušujúcejší CGI film, na ktorom sa podieľal. (Arsenal83)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama