Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Clayton je "vyjednavačem" jedné z největších právnických firem v New Yorku. Tento bývalý státní zástupce má na starosti tu nejšpinavější práci ve firmě Kenner, Bach & Ledeen. Ačkoliv se již několikrát spálil a se svojí prací není spokojen, rozvod, špatná obchodní spekulace a narůstající dluh ho pevně drží připoutaného k firmě. Mezitím ve společnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderové na urovnání multimilionového návrhu žaloby, kterou Claytonova firma vede proti nim do zdánlivě úspěšného konce. Když však prvotřídní advokát firmy Kenner Bach, Arthur Edens, sabotuje případ U/North, čelí Clayton největší výzvě své kariéry i svého života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (556)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Úvod, prodchnutý mrakodrapy, nocí a ambientní hudbou, mi svojí atmosférou trochu připomněl Collateral. Pak jedna napůl dechberoucí, napůl "cotojakomábýt" scéna a střih. Právnické drama, které nestojí na soudním líčení ani na šokujících odhaleních, ale na dialozích a postupném odkrývání informací, sem tam sofistikovaná snaha ono pátrání zarazit. Spolehlivý George Clooney na svém místě, výborně pošahaný Tom Wilkinson, Tilda Swinton na rozhraní skvělé excentričnosti a přehrávání. James Newton Howard složil po I am Legend další velmi dobrý a zajímavý soundtrack. Tony Gilroy jako režisér neškobrtl a natočil velmi solidní žánrovku, která potěší ale nepřekvapí. Až tou Oscarovou nominací. (Že by Akademici stále tolik slyšeli na ochranu životního prostředí?) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Velmi inteligentní a poměrně chladný film, který se drží v žánrových kolejích tak silně, až je to někdy na škodu, protože menší vzrůšo by neškodilo. Na to, jak se Gilroy snaží jet na vlně reality je tam na druhou stranu ale několik kiksů. Za zmínku stojí snová "koňská/bombová" scéna. Tohle by se jen těžko mohlo stát. Clayton je ale i tak i díky svému vizuálně jednoduchému a strohému zpracování solidní právnická jízda s množstvím brilantních dialogů a ostřílených herců, kteří zahráli psychicky odolné a strhujícím způsobem nesmlouvavé byznysmany na jedničku. Clooney prozatím ve své duševně nejdrsnější roli. Odpustil si své libivé kukuče a drsného vyjednavače mu věříte do posledního detailu. Kvalitní žánrovka, která nebude moc bavit, nicméně dokáže inteligentně oslovit. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Michael Clayton mi nabídl naprosto odlišnou podívanou, než jsem od něj původně očekával. Žádné soudní pře, žádná nablýskaná kriminální story s šokujícím finálním rozuzlením, nýbrž dokonale civilní a precizní drama s přímo heroickými hereckými výkony. Nemluvím ani tak o Georgi Clooneym, který si odvádí opět svůj klasicky vysoký standart a coby neústupný vyjednavač tušící velký podvod je více než přesvědčivý, ale především o vyšinutém Tomu Wilkinsonovi a jeho únavných monolozích a advokátce Tildě Swinton, která si v sobě snad stále nese kus té zlé královny z Narnie. A byť jsem byl zpočátku dost skeptický a zápletka mi připadala dost přitažená za vlasy, tak pomalu se rozplétající scénář mě postupně dokonale vtáhnul a závěrečnou část už jsem si vyloženě užíval. Tony Gilroy natočil sice nenápadný, ale velmi rafinovaný snímek, který v krátkodobém rozmezí patří k pilířům svého žánru.. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Nedělám zázraky, jsem domovník. Čím menší binec, tím snadněji to uklidím…. Příběh o muži, který nemá starosti jen sám se sebou, ale také v práci. Nečekejte strhující soudní jednání, právní bitvy. Je jen jedna kauza. Ve které ovšem mají na rukách krev i právníci. Vše má perfektní spád. Žádná akční jízda, ale DRAMA, které nemá šanci nudit. Perfektní Clooney, hudba, režie.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmov z právnickeho prostredia poznáme viacero, väčšinou sú fajn, aj keď pôsobia, že také nebudú. Vyvolávač dažďa, Firma, či Erin Brokovitch, to sú filmy, ku ktorým M.Clayton dobre zapadne. Film stojí na kvalitnom hereckom obsadení , pretože napínavých alebo akčných momentov, je tu pomenej. To ale neznamená, že sa budete nudiť. G.Clooney hraje svoj štandard, ale T.Wilkinson nad ním herecky trčí ako mrakodrap. A záver..., ten som si pustil asi trikrát. Roztrasená a nechápavá T.Swinton v rozhovore s Clooneym fakt nemá chybu. Film 80%. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (13)

  • Do některých kin byl snímek poslán pod názvem „State's Attorneys“. (HellFire)
  • Michael Clayton se narodil v září 1959. Jelikož se ve filmu zmíní, že je mu pětačtyřicet let, tak to děj filmu zasazuje do období mezi roky 2004 a 2005. (DaViD´82)
  • Jediný z filmů, který byl nominován na Oscary 2008 do více než jedné herecké kategorie. (DaViD´82)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

08.10.2010

„Nic nového pod sluncem,“ řeknou si ti z vás, kteří vědí, že scenárista Tony Gilroy (foto) spolupracoval na všech třech předchozích filmech o Jasonu Bourneovi a už od června píše čtyřku nazvanou The… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama