Reklama

Reklama

Pustina

Trailer

Obsahy(1)

Skupina mladých delikventů je přivezena do nápravného zařízení na pustý ostrov. Záhy však zjišťují, že ostrov není úplně opuštěný. Čeká zde na ně psychopatický vrah se zákeřnými pastmi, hladovou smečkou psů a smrtícími zbraněmi. Hrůza, násilí a boj o přežití vtrhne na vaše obrazovky v tomto mistrovském thrilleru od režiséra filmu Mrtvá hlídka. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Můj názor na film vyjadřuje hodnocení, proto bych se omezil na dvě poznámky: 1, Každý tvůrce hororu stojí před zásadní otázkou: Je lepší se snažit o napětí, nebo o překvapení? Někdy se tomuto dilematu říká Hitchcockův obušek - Hitchcock se na filmařské problémy díval vždycky z konkrétního hlediska a zásadně ho zajímalo např. toto: Vidíme-li postavu, jak kráčí po ulici, zatímco za rohem na ni číhá jiný muž s obuškem, máme útočníka ukázat, či nikoliv? Pokud ano, mluvíme o napětí, pokud ne, jde o překvapení. Hitchcock si tuto otázku kladl po celý život. Samozřejmě, většina filmů oba postupy spojuje, ovšem takový kompromis (nerozhodnost) snižuje jejich efektivnosti. Wilderness na to jde tak, že divák toho ví více než postavy (odtud napětí a strach), ale méně než hlavní padouch (odtud překvapení a nenadálý zvraty). Tady bych podotkl, že napětí se ve filmech vytváří skrze „dlouhodobější" dění v čase, zatímco překvapení díky „krátkodobé" práci s prostorem (což může být otázka jednoho záběru, v němž vybafne hlavní padouch). Tudíž režiséři, kteří vynikají spíše ve vyprávění a dopadu celistvého příběhu na diváka, vynikají v napětí, zatímco ti, kteří pracují s detaily, s prostorem před kamerou, s art-kulisákem apod., excelují v překvapeních a v diváckých šocích. Experimentální horor se proto pozná dle toho, že tyhle zavedený konvence nějak porušuje (sleduje třeba příběh očima vraha; překvapení rozkládá „kubisticky" do více záběrů a naopak napětí zhušťuje do kratších minisekvencí), zatímco geniální horor se vyznačuje lepší druhou půlkou, než je ta první. Oboje není případem tohoto filmu. 2, Pozoruhodný je dále způsob, kterak se Wilderness vypořádává s žánrovými limity, uvnitř nichž se musí pohybovat. Za prvé neustále přikládá pod kotel, utvrzujíc mě v přesvědčení, že mezi nejakčnější filmy vůbec náleží survival horory. Za druhé vhání bez přestání hrdiny do nových situací (ostrov, dívky, pobuda, psi...), ale vystavuje z nich rozšiřující se pyramidu, nikoliv odnikud nikam vyhnaný komín, protože každá situace hrdiny poznamená, hlavně ve vztahu k sobě navzájem. A za třetí vsází film na úlohu hlavního padoucha - nevysvětlitelného elementu, který vzbuzuje sérii otázek. Je velice důležitý, protože odstraňuje pasivní přijetí předkládaného, znesnadňuje „čtení" a vzbuzuje v divákovi hádanky a otázky, jež ho nutí nad filmem přemítat a jež komplikují scelování předkládaných informací. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Horor? No moc mi teda nepřišlo. Jo dobře, pár drsnejch až skoro brutálních scén tam je, ale moc hororově to na mě stejně nepůsobila a ani jako vyvražďovačka to neni zrovna excelentní. Hlavně sem měl docela problém s tim, že sem v podstatě nikomu nepřál, sice hlavní postava je, ale taková dost divná a jinak samí rádoby drsný kokoti, u kterých se jen čeká na smrt, která ale přichází až moc čekaně a tipnout si jestli a kdo přežije, taky neni zrovna nějakej složitej kvíz ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Od režiséra Mŕtvej hliadky, ktorá sa mi celkom páčila, som si ho zo zvedavosti pustil a musím povedať, že sa mi táto nenáročná vyvražďovačka páčila. Film môže pripomenúť japonský Battle Royale, ale toto sa mi pozdávalo viac, hoci mi nebolo celkom jasné, v čom spočíval trest, za akým vlastne na ostrov prišli. Napadlo mi, že sa prišli naučiť súdržnosti, ale že by to mal byť taký hrozný trest?Možno mi niečo ušlo, každopádne celkom slušné. Slabšie štyri hviezdičky. 70%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

S šikanou si leckdo neví rady. Každý se z ní snaží vybruslit po svém a ne vždy to dopadne vesele. V ložnici nápravného zařízení právě jeden slabší jedinec zvolil rezignující variantu. Skupinka trýznitelů je tak následovně potrestána relativně netradičně. Opuštěný ostrov ale nebude tak úplně opuštěný, jak by měl být.. Když takhle člověk ještě nechce jít úplně spát, narazí občas při přepínání kanálů na zajímavý projekt – nevím, zda-li se dá thriller Pustina do téhle skupinky zařadit, ale své postavení v daném žánru si určitě vydobyl. Britské horory budují s minimálními rozpočty intenzivní atmosféru a v posledních několika letech i místy zastiňují (posuďte sami: 28 dní poté, Pád do tmy nebo Jezero smrti) americkou konkurenci. Málo známí herci navíc posilují realističnost a tvůrci za kamerou předkládají syrový pohled na věc, až nechutně realistické vykreslení násilí a všudypřítomnou špínu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, celkom podarený béčkový slasher. Partia mladých grázlov je poslaná na ostrov, aby si tam "utužili" svoj charakter, no asi si to všetci predstavovali inak. Námet je celkom zaujímavý, samotná vyvražďovačka tiež nie je najhoršia. Škoda len, že sa príbeh veľmi pomaly rozbiehal, vlastne prešla viac ako polhodina a nič sa nedialo. Prvým šípom sa to však našťastie zmení. Tiež sa mohlo pridať na samotnej dusivej atmosfére, ktorá síce bola, ale nie taká aká k tomuto žánru patrí. Určite to nestačilo, aspoň mne. To je asi najväčší problém tohto filmu. Tiež tu nie je žiadna šanca vybudovať si nejaký pozitívny vzťah k postavám, vlastne vám ich ani nie je ľúto, pretože ide všetko o samých grázlov, ich správanie je dosť často prehnané a hraničí s absolútnou magorinou (možno s výnimkou hlavnej postavy, ale tiež to nebol žiaden lumen). Moje hodnotenie je preto niekde medzi 3 a 4*. 69/100 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Louise (Alex Reid) hovorí o službe v 7. obrnenej divízii v Basre (Irak). 7. obrnená divízia však bola rozpustená po druhej svetovej vojne, a preto bolo pre ňu nemožné, aby v nej slúžila. (misterz)
  • Natáčení probíhalo ve Skotsku a Severním Irsku. (Terva)
  • Keď Callum (Toby Kebbell) dostane úder nožom do chrbta, je vidno otvorenú krvavú ranu. V ďalšom zábere je však koža holá bez krvi a následne je opäť krvavá. (misterz)

Související novinky

Konkurence pro Van Helsinga

Konkurence pro Van Helsinga

01.04.2007

Solomon Kane je jméno dobrodruha, šermíře a lovce démonů, který v 17. století putuje neprozkoumanými končinami světa a válčí tam s nadpřirozeným zlem. A zároveň je to název britsko-francouzsko-české… (více)

Reklama

Reklama